Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

„Trigger point“ metoda opuštanja - samomasaža kojom smanjujemo bol i poboljšavamo kretanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stvoreni smo da se krećemo i kretnje su život. Ponekada se krećemo premalo, a ponekad previše. Svakodnevica može utjecati na to da vršimo kretnje koje dovode do nepoželjne boli jer primjerice predugo sjedimo u uredu, nosimo preteške terete, provodimo preteške treninge ili se pak poskliznemo na ledu.

Najčešći uzrok tomu su oštećenja mišićnog tkiva u obliku čvorova (trigger point) koja dovode do restrikcije u pokretu, oslabljenju mišića i do pojave boli.

Zanemarivanjem takve boli može dovesti do raznih degenerativnih promjena, promjene funkcije mišića i asimetrije strana tijela. Upravo u tome nam ova vrsta akupresure može vrlo lako pomoći i riješiti nas boli.

trigger masaza

Kako si možemo sami pomoći?

 1. Pažljivo uočite intenzitet i uzorak boli na početku svakog mišićnog dijela gdje ste locirali žarište, koja je najbliža tom uzorku u samom žarištu. Ondje gdje uočite takav intenzitet i uzorak treba početi s tretmanom.
 2. Pažljivo uočite koji su sve mišići uključeni u taj mišićni dio, koje kosti spajaju i u kojem smjeru vlakna idu. To će pomoći u točnijem i lakšem lociranju čvorova.
 3. Napipajte na tijelu kako i koje se kosti s kojim mišićima spajaju.
 4. Pipajte po tijelu kako biste pronašli mišiće, potom opipajte mišiće vršcima prstiju. Prvo opipajte dijelove gdje se spajaju na kost. Nakon toga pažljivo opipajte ako postoje igdje napetosti koje mogu biti tanke poput žica gitare. Bit će vrlo osjetljive na dodir.
 5. Izolirajte područje napetosti opipom cijele dužine mišićnih vlakana. Ako napipate napetost cijelom dužinom vlakna koje je više osjetljivo, to je čvor (trigger point).
 6. Jednom kada ste pronašli čvor pritisnite ga vršcima prstiju, teniskom ili lacrosse lopticom i držite 20-30 sekundi te tako popustite bol. Ponoviti nekoliko puta u danu kako biste zadržali takvo stanje.
 7. Istegnite sami mišić i mišićne dijelove nakon tretmana.
 8. Kako biste dodatno opustili mišić upotrijebite neku vrstu kreme za ublažavanje bolova koja dubinski grije ili samo zagrijte ručnik pod mlazom vruće vode i prislonite na mišić.
 9. Tretirajte mišiće svaki dan više dana i po nekoliko puta na dan jer gotovo se nikada ne radi samo o jednom mišiću.
 10. Morate ustrajati i biti strpljivi. Što više naučimo o svojim mišićima to ćemo si više moći pomoći.

trigger masaza

Što su čvorovi i kako ih liječiti?

Kada sagledamo ljusku muskulaturu u cjelini, a koja se sastoji od oko 200 uparenih mišića, smatramo je najvećim organom u tijelu. Mišići su savršene strukture koje se elastične, meke, otporne i snažne.

Kod mišića, znamo da je sve u redu s njima kada nam je pokret lagan, fluidan, kada ne postoje nigdje restrikcije u pokretu, kada nisu osjetljivi na dodir, ne bole i kada se gibamo s lakoćom. Stajanje, posezanje i okretanje činimo s lakoćom i zglobovi se pokreću slobodno bez pojave neugode i restrikcija.

Kada mišići nisu upareni i neće moći normalno izvesti pokret onda i sustavi koji su uključeni za zadržavanje ili kontrolu, također nisu upareni i ne rade kako spada. Disfunkcionalnost mišića utječe na tijelo kao cjelinu i može dovesti do asimetrije strana tijela.

Ako postoji ozljeda kosti ili zgloba, mišiće koji djeluju na taj zglob moramo zasebno tretirati kako bismo im vratili njihovu punu dužinu i snagu koju su imali prije ozljede. Sportašima je poznato da pojava samo male mišićne boli i ukočenosti koja je zanemarivana i nije potrebno tretirana, može dovesti do kronične boli i upale koje naposljetku mogu smanjiti sposobnost i produkciju sile što nijednom sportašu nije u cilju.

Čvorovi ili trigger point su zadebljani i zgrčeni dijelovi mišića koji su rezultat utjecaja pretjerane mehaničke sile, preopterećenja ili prekomjernog korištenja. Npr. kada sjedimo previše za kompjuterom, kada iznenada skočimo previše bez prethodne pripreme ili kada vraćamo servis u tenisu. Postoji bezbroj raznih načina zbog kojih nastaju, a jednom kada mišići razviju napetosti i čvorove, postaju ograničeni i gube svoju elastičnost i savitljivost. Duži period proveden u takvom stanju može uzrokovati smanjenje protoka krvi i smanjenje funkcije mišića.

Svaki čvor sam po sebi stvara bol odgovarajuću onoj koja se pojavljuje kada sami čvor liječimo i pritisnemo. Vrlo često se bol osjeća dalje od mjesta gdje postoji čvor što je važno jer možemo lako uvidjeti preko uzorka boli koji mišić uzrokuje tu bol i tako ga sami liječiti.

trigger masaza

Kako možemo umanjiti pojavu napetosti i oštećenja?

Pojavu napetosti i oštećenja možemo umanjiti prvenstveno adekvatnom frekvencijom treninga i odmora. Kada smo napravili dovoljan podražaj tijelu putem treninga, treba mu dati i dovoljan odmor za oporavak. Prije svakog treninga dobro se pripremiti i zagrijati, odraditi rolanje na valjcima i lopticama, potom mobilnost, dinamičku fleksibilnost i generalno zagrijavanje, vježbati pravilnu motoričku kontrolu i aktivirati potrebne mišiće te potom na kraju odraditi fazu hlađenja u kojoj napravimo pasivno ili PNF istezanje.

Savjetuje se uvesti bar jedan trening oporavka tjedno. To može biti sauna i masaža ili trening mobilnosti i fleksibilnosti kojim ćemo povećati opseg pokreta.

Također, ne smije se zanemarivati ni najmanju pojavu neke restrikcije u pokretu ili pojavu boli. Važno je slušati svoje tijelo, ne forsirati ako nešto uporno ne ide i programirati trening s ciljem sukladnim svojim fiziološkim predispozicijama i mogućnostima.

Ovakvim pristupom ne samo da ćete smanjiti mogućnost mišićnih oštećenja i napetosti, već ćete svoju izvedbu poboljšati i tako lakše moći napredovati.

Što kada si ne možemo sami pomoći?

Mišićnokoštane ozljede su česte kod profesionalnih sportaša i plesača. Samostalno liječenje je svakako korisno i ulazi u kontekst opće skrbi o vlastitom tijelu, no u nekim okolnostima si više ne možemo sami pomoći i tada je potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Okolnosti poput:

 • Postojanost otrnjenosti, peckanja ili jake boli
 • Kada zglob ili zglobni sustav postane hladan ili pobijeli/poplavi
 • Postojanost oteknuća, grijanja i crvenila na koje ne utječu nikakve protumjere
 • Postojanost boli više od tjedan dana
 • Postojanost boli okolnih dijelova uslijed kompenzacije ozlijeđenog dijela
 • Kada su potrebni analgetici protiv boli više od par dana
 • Postojanost boli koja utječe na kvalitetu sna više od par dana
 • Kada ne možemo nositi vlastitu težinu bez pojave boli

U takvim slučajevima naša odgovornost je obratiti se stručnjacima. Nakon toga dajte si dovoljno vremena kako bi se tijelo potpuno oporavilo prije nego se vratite na trening.

Objavljeno 02.07.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!