Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 razloga zašto trebate početi planinariti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Planinarenje je mnogima najdraža outdoor aktivnost. Izvrstan je to način provođenja vremena na svježem zraku, s dragim osobama te tjelesna aktivnost koja poboljšava i mentalno i fizičko zdravlje.

Donosimo 10 razloga zašto trebate (početi) planinariti:

1. Poboljšava opću kondiciju

Planinarenje je izvrstan potrošač kalorija. U samo sat vremena intenzivnog planinarskog uspona, možete potrošiti i do 500 kcal. Ako još nosite i teži ruksak na leđima, ta brojka može biti još i veća.

Podloga na planinarskim stazama je uvijek ugodnija i sigurnija za zglobove od betona ili asfalta, a i hodanje potvrđeno ima bolji i sigurniji učinak na zglobove od trčanja. Stoga, planinarenje je aktivnost koja troši kalorije i doprinosi mršavljenju, ali i čuva vaše zglobove.

planinarenje

2. Sami imate kontrolu nad svojom aktivnošću

Ako planinarite sami ili s prijateljima, nemate pred sobom strogog trenera koji će nabijati tempo i određivati vam u kojem vremenu morate doći do cilja. Zbog toga, planinarenje je idealna tjelesna aktivnost u kojoj sami birate koliko dugo ćete planinariti, hoćete li se popesti do vrha ili ne, koliko često ćete odmarati po putu te na kraju, koliko ćete uopće često ići u planine.

3. Tonira cijelo tijelo

Obično hodanje doprinosi formi, ali kad tome dodate nagib koji imate na planini, korištenje planinarskih štapova zbog kojih se naginjemo naprijed te penjanje po stijenama uz pomoć konopa, ovo je aktivnost u kojoj ćete aktivirati cijelo tijelo.

Detaljnije, planinarenje je aktivnost koja će vam uključiti mišiće kvadricepsa, stražnje strane natkoljenice te gluteusa. Ukoliko nosite ruksak, dodatno ćete uključiti mišiće gornjeg dijela tijela, te aktivni core koji vas stabilizira u pokretu, pogotovo na težim dionicama.

4. Pomaže u prevenciji i kontroli dijabetesa

Redovno planinarenje pomaže u kontroli, ali čak i prevenciji dijabetesa, snižavanjem razina šećera u krvi. Planinarenje aktivira mišiće, a oni, pojednostavljeno, glukozu iz krvotoka koriste za energiju i tako snižavanju njezine razine u krvi.

planinarenje

5. Snižava krvni tlak i kolesterol

Redovno planinarenje utječe na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola te time snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetes i infarkta, kod najugroženijih skupina. Čak i spuštanje s planine je dvostruko učinkovito: u snižavanju razina krvnoga šećera i poboljšanju tolerancije na glukozu.

6. Planinarenje kao lijek

Neke studije pokazuju da zdravstvene prednosti planinarenja značajno nadmašuju samo kardiovaskularno zdravlje te idu čak do toga da pomažu u oporavku osobama oboljelima od karcinoma.

Studija objavljena u  International Journal of Sports Medicine pokazala je da planinarenje na duge staze može poboljšati antioksidativni kapacitet koji pomaže u borbi protiv bolesti kod onkoloških bolesnika. Druga studija je pokazala da osobe s karcinomom dojke koje su redovno planinarile imaju značajno bolju stopu oporavka od onih manje aktivnih.

7. Planinarenje ima snažnu društvenu komponentu

Planinarenje gotovo uvijek uključuje društvo, bez obzira je li to planinarenje u paru ili pristupanje nekom planinarskom društvu i planinarenje u organiziranim grupama. Postojanje veće mreže ljudi koji planinare je motivirajuće i ohrabrujuće, ali i povećava sigurnost u slučaju nezgoda na planini.

Pripadnici planinarskih zajednica obično razvijaju svoj planinarski način života, od kupovanja opreme, dijeljenja savjeta o rutama do pomoći početnicima.  

planinarenje

8. Povećava kreativnost

Studije su pokazale da provođenje vremena u prirodi poboljšava koncentraciju i fokus te podiže sposobnost kreativnog rješavanja problema za čak 50%. Dodatno, studije pokazuju da provođenje vremena u prirodi, bez konstantnog doticaja s tehnologijom, ima značajan utjecaj na poboljšanje raspoloženja, samopouzdanje i kreativnost.

9. Povećava razinu sreće i liječi depresiju

Studije pokazuju da je planinarenje izvrsna dodatna terapija koja pomaže ljudima s jakim depresijama. Planinarenje je način kretanja koji osobama sklonim depresiji daje smjerokaz kako da vode aktivniji, sretniji i zadovoljniji život.

10. Zbližava s prirodom

Boravak u prirodi, daleko od kaosa svakodnevnice, tehnologije i urbanih sredina, omogućava ljudima da se zbliže sami sa sobom i prirodom što im osigurava svojevrsni unutarnji mir i zadovoljstvo sobom.

Stoga, ako se dosad niste bavili planinarenjem, krajnje je vrijeme da krenete. Uključite planinarenje u svoj životni ritam i odvojite vikendima vrijeme za šumu i planinu. Garantiramo, vratit ćete se sretni i zadovoljni. I planirat ćete gdje sljedeće.

Objavljeno 06.02.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!