2 ideje kako da sami napravite kremu za sunčanje
Lifestyle

2 ideje kako da sami napravite kremu za sunčanje

Porastom žive u termometrima, mnogi su počeli razmišljati o ljetovanju i odlasku na plažu ili barem vikend odmorima na suncu. No, to istovremeno znači da se od toga sunca treba i zaštititi. Mnogi ističu da kupovne kreme za sunčanje donose "više štete nego koristi" i okreću se pripremi domaćih krema za sunčanje.

Naime, mnogim kremama za sunčanje na teret se stavlja sadržavanje toksičnih sastojaka ili kemikalija koje negativno utječu na hormonalni sustav, što može biti povezano s razvojem karcinoma kože ili proizvodnjom slobodnih radikala u organizmu.

Američka Agencija za hranu i lijekove objavila je 2007. godine da za kreme za sunčanje nije potvrđeno da pomažu u sprječavanju razvoja karcinoma kože. Upravo suprotno, niz je studija koje potvrđuju da mnoge kreme povećavaju rizik od razvoja te zloćudne bolesti. Dodatno, mnoge kreme za sunčanje sadrže oksibenzon, kemikaliju koja potvrđeno negativno utječe na hormonalni balans i vrlo je opasna u slučajevima korištenja za zaštitu dječje kože.

Problem koji se događa kod pripreme i izrade domaćih krema za zaštitu od sunca jest to što je u ovim slučajevima teško odrediti zaštitni faktor koji ove kreme imaju pa svakako, bez obzira na kremu, trebate izbjegavati direktno izlaganje suncu u najtoplijim dijelovima dana.

Ulje za sunčanje s orasima i mrkvom

ulje za sunčanje

Sastojci:

 • 10 cijelih, svježih, zelenih oraha
 • 3 manje mrkve
 • 250 ml maslinovog ulja

Postupak:

U veću staklenku (360 g) stavite orahe nakidane na četvrtine i naribanu mrkvu pa prelijte maslinovim uljem. Ostavite da stoji, a s vremena na vrijeme promiješajte. Što vam ovo ulje duže stoji, to bolje, ali minimalno 15 dana.

Zaštitni faktor ovog ulja je oko 5.

Mješavina ulja s cink oksidom

ulje za suncanje

Sastojci:

 • 100 ml maslinovog ulja
 • 50 ml kokosovog ulja
 • 1 žlica pčelinjeg voska (možete i izostaviti)
 • 2 žlice cink oksida

Postupak:

U posudici na laganoj vatri pomiješajte dva ulja pa polako dodajte vosak. Kad se sve sljubi, skinite s vatre pa polako dodajte cink oksid, pazeći da ga ne udišete. Po želji možete staviti neko eterično ulje.

Zaštitni faktor ovog ulja je oko 20.

Bez obzira na koju kremu ili ulje se odlučili, onu koju ste sami napravili ili kupljenu, pokušajte izbjegavati direktno izlaganju suncu u periodu od 11 do 15 sati kada je sunce najjače.

Zaštitite se od negativnih utjecaja sunca na vašu kožu i vodite briga o dovoljnoj hidrataciji vaše kože koja je, ne zaboravite, vaš najveći organ koji, između ostalih zadaća, pohranjuje energiju, održava unutarnju temperaturu, štiti od štetnih vanjskih utjecaja itd. 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Kako sigurno i jednostavno do preplanule puti? x 4
  Kod odabira prave kozmetike za svoje tijelo birajte brend koji je dokazano kvalitetan i iza kojeg stoje zadovoljni korisnici koji su mu vjerni već godinama.
 • Vodič za plažu! x 0
  Već smo dobrano zagazili u sezonu godišnjih odmora - svi se samo povlače prema moru, prema jezerima, kako kome financije dopuštaju. Vrijeme uživanja je pred nama, pa potrudite se da što više uživate. ...
 • Neoprezni zbog krema za sunčanje x 1
  Mislite da će vas SPF 50 u kremi za sunčanje zaštiti da dobijete bore ili rak kože? Vjerojatno neće. Kreme štite tek od dijela spektra, a namazani se sunčaju dulje nego bi to itko razuman trebao. Krem...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 19.06.2018
Piše:
Zorana Jagodić