Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

2 ideje kako da sami napravite kremu za sunčanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Porastom žive u termometrima, mnogi su počeli razmišljati o ljetovanju i odlasku na plažu ili barem vikend odmorima na suncu. No, to istovremeno znači da se od toga sunca treba i zaštititi. Mnogi ističu da kupovne kreme za sunčanje donose "više štete nego koristi" i okreću se pripremi domaćih krema za sunčanje.

Naime, mnogim kremama za sunčanje na teret se stavlja sadržavanje toksičnih sastojaka ili kemikalija koje negativno utječu na hormonalni sustav, što može biti povezano s razvojem karcinoma kože ili proizvodnjom slobodnih radikala u organizmu.

Američka Agencija za hranu i lijekove objavila je 2007. godine da za kreme za sunčanje nije potvrđeno da pomažu u sprječavanju razvoja karcinoma kože. Upravo suprotno, niz je studija koje potvrđuju da mnoge kreme povećavaju rizik od razvoja te zloćudne bolesti. Dodatno, mnoge kreme za sunčanje sadrže oksibenzon, kemikaliju koja potvrđeno negativno utječe na hormonalni balans i vrlo je opasna u slučajevima korištenja za zaštitu dječje kože.

Problem koji se događa kod pripreme i izrade domaćih krema za zaštitu od sunca jest to što je u ovim slučajevima teško odrediti zaštitni faktor koji ove kreme imaju pa svakako, bez obzira na kremu, trebate izbjegavati direktno izlaganje suncu u najtoplijim dijelovima dana.

Ulje za sunčanje s orasima i mrkvom

ulje za sunčanje

Sastojci:

  • 10 cijelih, svježih, zelenih oraha
  • 3 manje mrkve
  • 250 ml maslinovog ulja

Postupak:

U veću staklenku (360 g) stavite orahe nakidane na četvrtine i naribanu mrkvu pa prelijte maslinovim uljem. Ostavite da stoji, a s vremena na vrijeme promiješajte. Što vam ovo ulje duže stoji, to bolje, ali minimalno 15 dana.

Zaštitni faktor ovog ulja je oko 5.

Mješavina ulja s cink oksidom

ulje za suncanje

Sastojci:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 50 ml kokosovog ulja
  • 1 žlica pčelinjeg voska (možete i izostaviti)
  • 2 žlice cink oksida

Postupak:

U posudici na laganoj vatri pomiješajte dva ulja pa polako dodajte vosak. Kad se sve sljubi, skinite s vatre pa polako dodajte cink oksid, pazeći da ga ne udišete. Po želji možete staviti neko eterično ulje.

Zaštitni faktor ovog ulja je oko 20.

Bez obzira na koju kremu ili ulje se odlučili, onu koju ste sami napravili ili kupljenu, pokušajte izbjegavati direktno izlaganju suncu u periodu od 11 do 15 sati kada je sunce najjače.

Zaštitite se od negativnih utjecaja sunca na vašu kožu i vodite briga o dovoljnoj hidrataciji vaše kože koja je, ne zaboravite, vaš najveći organ koji, između ostalih zadaća, pohranjuje energiju, održava unutarnju temperaturu, štiti od štetnih vanjskih utjecaja itd. 

Objavljeno 19.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!