Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

8 zabluda o kremama za sunce i sunčanju!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Čak i ako mislite da znate sve što se može znati o suncu, sunčanju i korištenju kreme, istina o ovim popularnim tvrdnjama mogla bi vas začuditi, stoga čitajte dalje.

Sunčanje u bazenu

Tvrdnja: Krema za samotamnjenje štiti moju kožu

Istina: Ove kreme ne čine ništa više od toga da zaprljaju gornji sloj kože. Zapravo, prema rezultatima jedne njemačke studije, kreme za samotamnjenje pridonose oštećenjima kože koje uzrokuje sunce. Izložite li kožu suncu jedan sat nakon što se nanijeli kremu za samotamnjenje vaša će koža proizvesti i do 180% više slobodnih radikala (nestabilnih molekula koje oštećuju stanice i mogu dovesti do raka kože) nego da ste na na kožu nanijeli ništa. Ovaj efekt slabi s vremenom stoga, ako baš morate, nanesite kremu za samotamnjenje prije spavanja. Drugo jutro dobro se namažite kremom za sunčanje koja ima djelovanje širokog spektra.

Tvrdnja: Krema za sunčanje ne smije se nanositi preblizu očiju

Istina: Unatoč maloj površini koju pokriva, 5-10% svih oblika raka kože pojavljuje se upravo na tom području. Iako se radi o manje opasnim oblicima bolesti, ipak se radi o bolesti. "Mogu narasti i postati veoma destruktivni", kaže dermatologinja Jordana Gilman. Suze li vam oči pri samoj pomisli mazanja kremom isprobajte kreme za jako osjetljivu kožu i potražite kvalitetne naočale s UV zaštitom 99-100%.

Tvrdnja: Od kreme za sunčanje znojim se još i više

Istina: Zapravo, prema istraživanjima iz Corvallisa SPF je privremeno ohladio kožu ispitanika dok su vježbali. "Kemikalije iz kreme za sunčanje presrele su zrake sunca i, umjesto da prodru u kožu, prolaze kroz kemijsku reakciju oslobađajući toplinu natrag u atmosferu umjesto u organizam", objašnjava dr. Ellen Marmur.

Trčanje po plaži kroz plićak

Efekt je sličan situaciji kad naglo prestanete trčati i lagano osjećate hladnoću zbog znoja koji isparava iz tijela. Ako vas krema guši, probajte neku drugačije konzistencije. Vodootporne varijante nisu toliko guste, ali znaju imati mljackav osjećaj pod prstima. Isprobajte kremu za sunčanje u sticku koja neće curiti s vas dok trčite ili pak laganu običnu kremu za sunčanje ( i ne zaboravite ju redovno nanositi tokom vježbanja).

Tvrdnja: U mlađim danima "pržili" ste se na suncu i šteta je učinjena

Istina: Čak i ako imate sunčanu prošlost nije kasno. Tvrdnja da se 80% vašeg cjelokupnog izlaganja UV zrakama dogodi prije nego što navršite 18 zabluda je koju vučemo još iz '80-ih godina prošlog stoljeća. Prema istraživanjima u dobi između 19-40 dogodi se 47% izlaganja UV zrakama. Koristeći kremu za sunčanje ne samo što možete usporiti već i ublažiti grijehe iz prošlosti. Prema studiji objavljenoj u ljudi koji su dnevno koristili kremu za sunčanje primijetili su smanjivanje novonastalih pjega koje uzrokuje sunce i usporeni rast starih.

Trčanje po plaži kroz plićak

Tvrdnja: Moram "upiti" malo vitamina D

Istina: Prema anketi koju je provela trećina Amerikanaca se brine neće li im korištenje kreme za sunčanje onemogućiti apsorpciju vitamina D. Istina je da krema za sunčanje blokira UV zrake koje stanice kože koriste u proizvodnji vitamina D, no za to je potrebno izložiti se suncu samo na par trenutaka. Nakon pretjeranog izlaganja suncu UV zrake počinju uništavati vitamin D stvoren u koži. "Previše UV zračenja je kontraproduktivno u sintezi vitamina D", objašnjava dermatologinja Linda K. Franks.

Ovaj je vitamin odgovoran za snažne kosti i pomaže u borbi protiv raka, dijabetesa i drugih bolesti stoga doktori preporučuju 1000 IU dnevno. Umjesto izlaganja suncu, jedite hranu bogatu vitaminom D, kao što je losos, jaje, mlijeko obogaćeno vitaminom D i porazgovarajte s vašim liječnikom o uzimanju suplemenata vitamina D3.

Tvrdnja: Na odmoru sam i malo sunca ne škodi

Istina: Lako je zaboraviti na zaštitu dok se bavite omiljenim aktivnostima i uživate u dugo zasluženom godišnjem odmoru, ali preplanuli ten može se pokazati kao opasan suvenir. Prema studiji objavljenoj u žene koje su godišnji odmor provele u toplim krajevima i pri tom nisu koristile odgovarajuću zaštitu imale su 74% više madeža, faktor rizika pri razvoju melanoma, od onih koje su se zaštitile.

Ne morate postati crveni poput raka, i malo boje znak je da su UV zrake djelovale na vašu kožu i ono što smatrate tenom možda to i nije. "Pritisnete li kožu i pojavi se crvenilo radi se o opekotini od sunca, čak i ako ne boli", kaže dr. Jennifer Linder.

Tvrdnja: krema u spreju štiti kosu i skalp

Šešir štiti glavu od suncaIstina: sprejevi funkcioniraju u teoriji, ali iz prakse znamo da je nemoguće našpricati svaku vlas kose i dobro zaštititi skalp glave. "Rak kože koji se pojavi na glavi često ostane dugo neprimijećen jer se ne vidi ispod kose", tvrdi dermatologinja Doris Day. Iako kosa štiti glavu ne pruža sto postotnu zaštitu. "Gusta kosa štiti bolje od rijetke, tamnija kosa štiti bolje od svjetlije", kaže dr. Day. Stoga, osim kreme u spreju glavu zaštitite i velikim šeširom (obod šešira neka bude barem 7cm).


Tvrdnja: Krema sa SPF faktorom 100 pruža dvostruko više zaštite od kreme sa SPF faktorom 50

Istina: Pravila matematike ne mogu se primijeniti na SPF faktore. Evo zašto: ako se nanese ispravno krema sa SPF faktorom 15 blokira 93% UV zraka, SPF 30 oko 97%, SPF 50 98%. Sve više od toga radi se o zanemarivoj razlici i nema nekog znatnog poboljšanja u zaštiti (zapravo, predložila je novu oznaku za najviši SPF faktor – 50+).

Nanošenje kreme za sunčanje

Iako nema štete koristite li kremu SPF faktora 100 nemojte se zavaravati misleći da ju možete nanijeti manje. Beneficije zaštitnog faktora eksponencijalno se smanjuju ne koristite li ga dovoljno i mogli biste završiti sa zaštitom na koži jednakoj SPF faktoru 4 iako je na vašoj bočici trostruka znamenka. Uvijek nanosite trećinu čaše kreme za sunčanje na tijelo i veličinu novčića na lice (kovanica od 50 lipa). Ne zaboravite nanijeti kremu svaka dva sata i ovo ljeto odgovorno uživajte u suncu.

Objavljeno 21.07.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!