Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Udebljati se možete čak i od spavanja uz upaljeno svjetlo!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko često ste zaspali uz upaljeno svjetlo ili televizor? Ako ste odgovorili – jako puno, onda je ovaj tekst za vas.

Naime, studija provedena na U.S. National Institute of Environmental Health Sciences pokazala je da spavanje uz upaljeno svjetlo ili televizor može biti povezano s debljanjem. „Gašenje svjetla tijekom sna može biti koristan alat za smanjenje rizika od debljanja i debljine“, ističe dr. Yong-Moon Mark Park, vodeći autor studije.

Park ističe da izloženost umjetnom svjetlu noću može potisnuti hormon spavanja melatonin i poremetiti prirodni ciklus spavanja i buđenja.

"To također može poremetiti svakodnevne varijacije hormona stresa i utjecati na druge metaboličke procese na načine koji pridonose povećanju tjelesne težine", dodaje Park.

spavanje

Držanje svjetla također može rezultirati slabijim snom. Kraći san može vas potaknuti da manje vježbate i više jedete, istaknuo je.

U provedenoj studiji je sudjelovalo gotovo 44 tisuće žena u rasponu godina 35-74. Žene koje su spavale s uključenim svjetlom su imale 17% veću šansu da u periodu od 5 godina dobiju 5 i više kilograma.

"Nedostatak i nepravilan san su poznati čimbenici rizika od pretilosti, a razlozi se kreću od utjecaja na raspoloženje do promjena u hormonalnoj ravnoteži. Stoga, ugasite svjetlo i televizor prije spavanja i na taj način, uz pravilnu prehranu i redovnu tjelesnu aktivnost, čuvajte svoju vitku liniju.", zaključuju autori studije.

Referenca:

  1. Park YM, White AJ, Jackson CL, Weinberg CR, Sandler DP. Association of Exposure to Artificial Light at Night While Sleeping With Risk of Obesity in Women. JAMA Intern Med. Published online June 10, 2019.

Objavljeno 12.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!