Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Zašto mi kasni mjesečnica? Osam mogućih razloga

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zabrinuti ste jer vam kasni mjesečnica, a sigurni ste da niste trudni? Niz je razloga koji mogu biti krivac za kašnjenje mjesečnice, a idu u rasponu od hormonalne neravnoteže do ozbiljnih medicinskih stanja koja zahtijevaju brzu reakciju i liječenje.

Dva su razdoblja u životu svake žene kad su kašnjenja i neredovitost mjesečnice potpuno normalni: u vrijeme kad je mjesečnica tek došla te u vremenu početka menopauze. U tim periodima tijelo prolazi stanovitu preobrazbu i normalan ciklus može postati neredovit.

menga

Većina žena koje nisu u menopauzi ima cikluse u trajanju od 28 dana, a zdravi menstrualni ciklus traje 21-35 dana. Ako vam ciklus traje dulje od navedenih 35 dana, ovo može biti razlog tome:

1. Stres

Stres može izazvati neravnotežu hormona, promijeniti dnevnu rutinu pa čak i negativno utjecati na hipotalamus, dio mozga koji regulira menstrualne cikluse. Dodatno, kronični stres može izazvati bolest te prekomjerni gubitak ili gomilanje kilograma koji također mogu utjecati na ciklus.

Ako mislite da vam stres utječe na ciklus, pokušajte se opustiti, prakticirajte jogu ili meditaciju te redovno vježbajte kako biste se riješili stresa.

2. Preniska tjelesna težina

Žene s poremećajima prehrane, poput anoreksije ili bulimije, gotovo redovno nemaju mjesečnicu. Tjelesna težina samo 10% ispod normalne može utjecati na funkcioniranje organizma i zaustaviti ovulaciju. Povrat izgubljenih kilograma i regulacija unosa hrane vratit će ciklus u normalu.

Izostanak mjesečnice čest je i kod žena koje se bave s ekstremno napornim sportovima, poput primjerice maratonki ili triatlonki.

3. Pretilost

Jednako kako mršavost može izazvati hormonalne promjene, tako to može i pretilost. Posavjetujte se s liječnikom, nutricionistom i osobnim trenerom i uz individualizirani jelovnik i plan vježbanja krenite regulirati tjelesnu težinu, što će doprinijeti mršavljenju i povratu ciklusa mjesečnice u normalu.

pretilost

4. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem organizam proizvodi višak muškog hormona androgena. Ova hormonalna ravnoteža je uzrok stvaranja cista na jajnicima, a to može dovesti do nepravilnih ovulacija ili njihovog potpunog izostanka.

Drugi hormoni, poput inzulina, također mogu doći u neravnotežu. Upravo je inzulinska rezistencija povezana sa sindromom policističnih jajnika. Pratite savjete liječnika i liječenje kako biste vratili menstrualni ciklus u ravnotežu.

5. Kontracepcijska sredstva

S prestankom uzimanja kontracepcijskih sredstava moguć je izostanak mjesečnice. Naime, ova sredstva sadrže hormone estrogen i progestin koji sprječavaju jajnike u ispuštanju jajne stanice. Ponekad je potrebno čak do 6 mjeseci nakon prestanka uzimanja kontracepcije da se ciklus vrati u normalu.

6. Kronične bolesti

Kronične bolesti poput dijabetesa i celijakije mogu utjecati na menstrualni ciklus. Promjene u razini šećera u krvi također su povezane s hormonalnim promjenama, pa u nekim slučajevima lođe kontroliran dijabetes može biti odgovoran za izostanak mjesečnice.

Celijakija izaziva upalne procese koji dovode do oštećenja u tankom crijevu, a što može dovesti do smanjene ili pogoršane apsorpcije nutrijenata. I ovo može biti krivac za izostanak mjesečnice.

mucnina

7. Rana peri-menopauza

Većina žena ulazi u menopauzu između 45. i 55. godine. Žene koje razviju simptome oko 40. godine ili ranije se smatra da imaju ranu peri-menopauzu. U tom periodu smanjuje se broj jajnih stanica i dolazi do preskakanja ciklusa, a naposljetku i njezinog potpunog izostanka.

8. Problemi sa štitnjačom

Štitnjača koja radi prekomjerno ili usporeno može biti uzrok kašnjenja ili izostanka mjesečnice. Naime. Štitnjača regulira metabolizam, pa tako i razine pojedinih hormona. Ako se rad štitnjače regulira lijekovima, doći će do regulacije i ciklusa.

trening

Kad je potrebno posjetiti liječnika?

Ako dođe do dužeg kašnjenja mjesečnice, svakako se savjetuje posjetiti liječnika te slijediti njegove upute. Vodite dnevnik mjesečnice te se zdravstvene promjene koje primijetite te ih podijelite s liječnikom.

Ako imate neki od sljedećih simptoma, odmah posjetite liječnika:

  • Neuobičajeno jako krvarenje
  • Vrućica
  • Jaka bol
  • Mučnina i povraćanje
  • Krvarenje koje traje dulje od 7 dana
  • Krvarenje nakon što ste ušli u menopauzu i niste imali mjesečnicu dulje od godine dana

Izostanak mjesečnice može biti privremen i bezopasan, ali može biti i znak ozbiljnih poremećaja i bolesti te je potrebna brza reakcija i konzultacije s liječnikom. Koji god uzrok bio, nemojte ga ignorirati već se pravovremeno posavjetujte s liječnikom kako biste reagirali i krenuli s potrebnom terapijom.

Objavljeno 26.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!