Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 jednostavnih vježbi za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Skolioza, kao jedan izrazito težak i kompleksan mišićno-koštani poremećaj, danas je sve češće predmet istraživanja interdisciplinarnih znanosti (ortopedije, fizijatrije, biomehanike, kineziologije, psihologije i dr.), a sve s ciljem što ranijeg otkrivanja i što učinkovitije terapije istog. Međutim bez obzira na svu težinu ovog problema, mogućnosti suvremenom neoperativnog liječenja blažih oblika skoliotične devijacije sve su učinkovitije.

Ako niste sigurni da li je vaš problem stvarno skolioza, napravite jednostavan test.

Kineziterapija odnosno terapija vježbom, predstavlja najzastupljeniju terapiju i daje najbolje rezultate u slučaju lakših funkcionalnih skolioza (do 20 stupnjeva po Cobbu) odnosno skoliotičnog lošeg držanja koje pokazuju diskretan progredirajućitijek. Iste vježbe koristite se i za prevenciju lošeg držanja, daljnje progresije u skoliozu, ali i kao osnova za stvaranje dobrih posturalnih navika pri sjedenju, stajanju i hodanju.

Kod progredirajućih skolioza iznad 20 stupnjeva konzervativno liječenje upotpunjuje se korektivnim steznikom, dok su indikacije za operativno liječenje jako izražene krivine (veće od 50 stupnjeva), u načelu u djece iznad 10 godina.

Tipovi skolioze

Posturalne skolioze najčešće se primjećuju kod djece između 10. i 11. godine i dovode se u svezu s promjenama koje nastaju na bazi ligamentarno-mišićnog sustava , zbog ubrzanog pubertetskog rasta i razvoja pod živčano-hormonalnim utjecajem. Za razliku od skolioze, koja od početka nastanka iskazuje patološki smjer i karakter, skoliotično držanje vrlo se rijetko pretvara u skoliozu.

Ovakve blage skolioze najčešće ne zahtijevaju poseban liječnički postupak, ali nužno ih je držati pod kontrolom i održavati mobilno stanje mišićno-ligamentarnog aparata sve do završetka rasta.

Nastanku funkcionalnih skolioza mogu pogodovati i loši posturalni odnosi tijela, asimetrija donjih ekstremiteta, spuštena stopala, bol razne etiologije (išijas, akutni reumatizam), neke bolesti i dr. Uklone li se primarni uzroci, nestaju i skolioze.

Cilj kineziterapijskih postupaka je:

  • Rastezanje kralješaka-kralježnice radi smanjenja iskrivljenja. U obzir dolaze vježbe samoproduženja u različitim položajima: ležećem, sjedećem, klečećem i stojećem položaju.
  • Učenje pravilne respiracije da bi se ovladalo ritmom disanja i povećalo vitalni kapacitet (najčešće po Schrot metodi).
  • Opuštanje muskulature da bi se eliminirala mišićna i ligamentarna napetost.
  • Masaže radi opuštanja i pripreme mišića i ligamenata te pojačane cirkulacije prije izvođenja vježbi.
  • Jačanje muskulature, osobito abdominalne, da bi se dao dobar oslonac kralježnici.
  • Istezanje mišića fleksora stražnje lože natkoljenice.
  • Sudjelovanje u različitim sportskim aktivnostima u cilju preventivnog i korektivnog djelovanja.

Osnovne pretpostavke za uspješno liječenje skolioza su rana detekcija, pravilna dijagnoza, organizirana aplikacija kineziterapije, nošenje steznika, a po potrebi i korekcija gipsom, odnosno operativno liječenje. Nužna je i aktivna i uska suradnja pacijenata, roditelja, liječnika ortopeda i kineziterapeuta.

Kineziološka istraživanja pokazuju da je sustavnim tjelesnim vježbanjem moguće ostvariti pozitivan utjecaj na čitav niz dimenzija psiho-somatskog statusa. Bez obzira na koji se način kineziterapija primjenjuje, ona mora biti planirana i programirana posebno za svakog pojedinca, uzimajući u obzir životnu dob i veličinu primarne krivine.

Kada je riječ o vježbama za jačanje leđne i trbušne muskulature kod lakših funkcionalnih skolioza najčešće se provode simetrične vježbe i postupci, dok izraženije skolioze zahtijevaju kombinaciju simetričnih i asimetričnih vježbi u cilju zaustavljanja moguće daljnje progresije, odnosno redukcije postojećeg stanja. Kod asimetričnih vježbi uglavnom se radi na istezanju konkavne strane i jačanju konveksne strane.

Izbor između simetričnih ili asimetričnih vježbi temelji se osim na postojećem stupnju skolioze i na temelju rigidnosti deformacija, stanju preostale muskulature te dobi pacijenta.

Osim vježbi na strunjači bez pomagala provode se i vježbe na pomagalima (švedske ljestve), kao i vježbe s pomagalima (lopta, štap), te vježbe u vodi. Vježbe je poželjno provoditi u grupi zbog motivacije koja je potrebna za što dugotrajnije i uspješnije provođenje terapije.

Primjer jednostavnijih vježbi za liječenje lakših funkcionalnih skolioza:

1. Ležeći potrbuške, ruke su uz tijelo. Radimo otklon po podlozi gornjim dijelom tijela u stranu (ovisno o skoliozi, lijevu ili desnu stranu i dlanom pokušavamo dotaknuti koljeno.

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

2. Ležeći potrbuške ruke su uz tijelo. Pomičemo po podlozi nogu u stranu (ovisno o skoliozi lijevu ili desnu nogu), istovremeno klizeći po podlozi radimo otklon trupom prema nozi koju smo pomakli u stranu.

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

3. Ležeći potrbuške ruke su savijene u laktovima, prstima isprepletenim na potiljku. Podižemo laktove gore, glavu i prsni dio kralježnice, radimo otklon trupom (ovisno o skoliozi u lijevu ili desnu stranu), istovremeno pomičemo u stranu nogu gdje radimo otklon trupom.

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

4. Ležeći na boku, gornja ruka je oslonjena na podlogu ispred trbuha, dok je donja ispod gornje ruke. Podižemo gornji dio tijela.

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

5. Ležeći na boku, donja ruka je ispružena iznad glave. Podižemo gornji dio tijela od podloge .

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

6. Početni položaj je klečeći, trup u pretklon. Ruke su savijene u laktovima, prstima isprepleteni na potiljku. U pretklonu radimo otklon trupom u stranu (ovisno o skoliozi lijevu ili desnu).

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

7. Početni položaj je klečeći, trup u pretklon. Jedna ruka ekstendirana u predručenju,a druga je u predručenju flektirana u laktu. Vježbu možemo raditi na način da vježbač ispruženom rukom pokušava dohvatiti najdalju točku ili da radi pretklon trupom u stranu gdje je ruka savijena u laktu.

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

8. U visu na švedskim ljestvama (licem okrenutim prema ljestvama) obje noge istovremeno povlačimo u stranu (ovisno o skoliozi lijevu ili desnu).

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

9. U visu leđima okrenutim prema švedskim ljestvama istovremeno podizati noge do horizontale savijajući ih u koljenima, potom koljenima idemo u stranu (ovisno o skoliozi lijevu ili desnu).

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

10. U visu licem okrenuti prema švedskim ljestvama. Nogu ekstendiranu odložimo u stranu što više možemo (ovisno o skoliozi lijeva ili desna noga).

Primjer jednostavne vježe za liječenje lakših funkcionalnih skolioza

Prenosimo vam i predavanje jednog engleskog fizioterapeuta:

Objavljeno 09.01.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!