BLACK FRIDAY MEGA AKCIJE: Pogledaj najveće popuste ove godine

Sjedenje povećava rizik od smrti od čak 14 bolesti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako sjedite dok ovo čitate, savjetujemo vam da ustanete i prošećete, makar po prostoriji u kojoj se nalazite. Dugotrajno sjedenje vas gotovo doslovno može ubiti, čak i ako redovno vježbate.

19% veći rizik od preuranjene smrti za 6 sati sjedenja na dan

Prema podacima Američkog društva za karcinom te studije koju su proveli Patel i sur, osobe koje sjede 6 sati i dulje na dan imaju čak 19% veći rizik od preuranjene smrti u usporedbi s osobama koje kroz dan tri sata i manje provedu sjedeći.

Autori ove studije potvrdili su da sjedenje „ubija“ tako što povećava rizik od sljedećih 14 bolesti koje mogu imati fatalni ishod:

 1. Karcinom
 2. Infarkt
 3. Moždani udar
 4. Dijabetes
 5. Bolesti bubrega
 6. Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB)
 7. Plućne bolesti
 8. Bolesti jetre
 9. Čir na želucu i druge probavne bolesti
 10. Parkinsonova bolest
 11. Alzheimerova bolest
 12. Živčani poremećaji
 13. Poremećaji mišićno-koštanog sustava
 14. Samoubojstvo

Stoga, jedan od načina prevencije bilo koje od navedenih bolesti jest redovno hodanje i što manje sjedenja u danu. Ako vam je posao takav da ste primorano sjediti (poslovi za računalom), barem se jedanput u svakom satu ustanite i prošećite par minuta. Već samo tako malo može pomoći u regulaciji kolesterola, glukoze u krvi i krvnoga tlaka.

sjedenje

90% slobodnog vremena sjedimo!

Prema jednoj australskoj studiji, čak 90% ne-radnog vremena, ljudi pretežno sjede, pred televizorima, u automobilima ili prema računalima, a uz dugotrajno sjedenje često se povezuju i druge nezdrave navike, poput nekontroliranog unosa hrane, junk food i slično.

Nadalje, dugotrajno sjedenje je povezano s povišenim razinama triglicerida, krvnog tlaka, inzulina i glukoze, a se sjedenje povezuje i s upalnim procesima povezanim s pretilošću.

Upravo sve ovo razjašnjava vezu između sjedenja i preuranjene smrti od srčanih te bolesti jetre i bubrega, ali i karcinoma, dijabetesa i kronične opstruktivne bolesti pluća.

Manje je jasno kako je sjedenje povezano s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti te poremećajima mišićno-koštanog sustava, no moguće je da ove bolesti dovode do dugotrajnog sjedenja.

sjedenje

60% veći rizik od poremećaja mišićno-koštanog sustava

Povećan rizik od razvoja pojedinih bolesti uzrokovan sjedenjem ide u rasponu od 10% za rizik od karcinoma, do 60% za rizik od poremećaja mišićno-koštanog sustava.

Kod utjecaja sjedenja na povećan rizik od samoubojstva, autori ove studije povezuju sjedenje i depresiju, koja je čest povod samoubojstva.

Stoga, već jednostavnom aktivnošću kao što je hodanje može se smanjiti rizik od razvoja niza bolesti koje mogu rezultirati smrću. Ustanite, hodajte, odredite si svaki dan određeni broj koraka koje morate prehodati i držite se toga zadatka, dugoročno će vam i tijelo i zdravlje biti zahvalni na tome.

sjedenje

Referenca:

 1. Patel AV, Maliniak ML, Rees-Punia E, Matthews CE, Gapstur SM. Prolonged Leisure Time Spent Sitting in Relation to Cause-Specific Mortality in a Large US Cohort. American Journal of Epidemiology, Volume 187, Issue 10, October 2018, Pages 2151–2158

Objavljeno 22.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!