Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto je sjedenje loše i kako vježbati ako dugo sjedimo?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vjerujem da ste nakon dužeg sjedenja osjetili bol u donjem djelu leđa, napetost u ramenima i vratu. Moderan stil života uvjetuje da puno vremena provodimo sjedeći. Iako toga nismo svjesni sjedenjem narušavamo zdravlje.

Osim što narušavamo posturu (držanje), fleksibilnost, mobilnost i zdravlje zglobova, sjedenje se  povezuje i s usporavanjem metaboličkih aktivnosti.

Naše tijelo nije dizajnirano za sjedenje

Ljudi su stvoreni za kretanje,  kao takvi smo postali vrhunac evolucije. Naša sposobnost da se krećemo i razmišljamo osigurala je dominaciju i primat među biološkim vrstama na planeti. Industrijalizacija i izum strojeva uvelike će promijeniti život. Fizički rad mijenja intelektualni rad, a sve više vremena provodimo sjedeći i tako zanemarujemo primarnu fiziološku potrebu za kretanjem.

Intelekt nam je omogućio da bolje shvatimo i razumijemo svijet oko nas, ali smo u međuvremenu zaboravili kako funkcionira naše tijelo i kako se koristiti najsloženijim izumom prirode.

Jedno od pravila evolucije i funkcioniranja našeg tijela glasi „koristi ili izgubi“ (USE It Or LOSE It). Organizam mora efikasno koristiti energiju, stoga sve funkcije koje se ne koriste izbacuje iz upotrebe. Dakle, ako koristimo samo ograničeni opseg pokreta od sjeda (kukovi zatvaraju kut od 90 stupnjeva) do stajanja (kukovi zatvaraju kut od 180 stupnjeva) veliki dio opsega pokreta u zglobu kuka ostaje neiskorišten.

Pogledajmo što se u takvom slučaju najčešće događa s lokomotornim aparatom (sustav organa za kretanje).

Kukovi su po prirodi mobilni zglobovi i da bi bili zdravi potrebno im je puno kretanja. Dugotrajno sjedenje skraćuje pregibače kuka, gluteusi postaju neaktivni i tako se automatski smanjuje mobilnost kukova. Za obavljanje svakodnevnih aktivnosti potrebna nam je mobilnost koju više nemamo u zglobu kuka što se kompenzira s kretnjama u kralježnici koja bi trebala biti stabilna, a ovo je jedan od razloga zašto nastaju bolovi u donjem djelu leđa.

Sjedenje za računalom

Slična situacija se događa i s ramenima. Zbog nepovoljne pozicije tijekom sjedenja, leđni mišići se brzo umaraju, a ramena propadaju prema naprijed. Zadržavanje takvog položaja uzrokovat će smanjenu mobilnost lopatice i ramenog zgloba što će se najčešće na kralježnici manifestirati kao hiperkifoza.

Lokomotorni aparat kinetički je lanac u kojem je svaka karika cjelina za sebe, ali isto tako ovisi o položaju drugih karika. Promjene u samo jednom segmentu uzrokovat će kompenzacije i promjene u svim segmentima lanca. Da bi kinetički lanac optimalno funkcionirao moramo brinuti o svakom segmentu.

Poremećaji u lokomotornom aparatu na kraju će se odraziti i na ostale sustave: zbog nepravilne pozicije trupa i smanjenog prostora u utrobi unutarnji organi su pod većim pritiskom i ne mogu pravilno obavljati svoje funkcije.

Kako pravilno sjediti?

Ublažiti štetu od sjedenja možemo pravilnom pozicijom i vježbama.

Preporučeno uređenje radnog mjesta

Sjedenje mora biti s uspravnom kralježnicom, kut između trupa i natkoljenice bi trebao biti 90 stupnjeva kao i kut kojeg zatvaraju natkoljenice i potkoljenice. Ramena moraju biti uspravna, a lopatice u retrakciji i depresiji. Glava je uspravna s pogledom usmjerenim u visini očiju.

Stručnjaci preporučuju da se svakih sat vremena ustane i napravi kratka šetnja ili vježbe istezanja.

Vježbe istezanja

Vježba istezanja pregibača kuka

Vježba istezanja aduktora i piriformisa

Vježba istezanja unutarnjih i vanjskih rotatora

Vježba za jačanje romboideusa i vanjskih rotatora

Savjet za kraj:

Isprobajte vježbu za razvijanje svijesti o pravilnom sjedenju.

Stavite knjigu ili neki predmet na tjeme i probajte što duže sjediti uspravno da vam predmet ne padne s glave. Vježba će vas spriječiti da se „zavalite“ u stolicu i sjedenje će učiniti zabavnijim ako se dogovorite s kolegama iz ureda i organizirate kratko natjecanje...

Objavljeno 16.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!