Poklanjamo ti kupon kod za 10% popusta u webshopu

Kinesio taping: opis metode i učinci na ozljedu i prevenciju

Image

Bez obzira kojim se sportom bavite te jeste li samo rekreativac ili profesionalni sportaš koji se priprema za važna natjecanja, ono što vas najviše može usporiti u napretku jest – bol ili ozljeda.

Upravo s ciljem smanjenja osjećaja boli te prevencije ili zacjeljivanja ozljede, osmišljen je kinesio taping, posebna metoda za oporavak i prevenciju.

Kinesio taping je metoda rehabilitacije osmišljena da bi olakšala i ubrzala tjelesne procese zacjeljivanja ozljeda dajući podršku i stabilnost mišićima i zglobovima bez ograničavanja opsega pokreta, istovremeno dajući pojačanu sposobnost manipulacije mekim tkivima da bi se pojačali učinci drugih oblika terapije.

Kome je namijenjen kinesio taping?

Kinesio traka je napravljena bez lateksa i može je se nositi duži vremenski period, tijekom cijeloga dana, bez poteškoća ili smanjenja pokretljivosti, a nema ni ograničenja glede godina osobe koja je koristi: mogu je koristiti svi uzrasti u liječenju različitih ortopedskih, neuromuskularnih, neuroloških i drugih medicinskih stanja.

kinesio taping

Kinesio tape ne daje samo podršku u stabilizaciji ozlijeđenog područja već ima i učinke na rehabilitaciju ciljajući na različite receptore unutar somatosenzornog sustava te smanjujući bolna stanja i olakšavajući limfnu drenažu mikroskopskim zatezanjem kože. Upravo ovaj učinak zatezanja stvara vrstu vijuga u koži čime se povećava intersticijski prostor (prostor među stanicama) i omogućuje smanjenje upale na pogođenim područjima.

Koji su učinci kinesio tapinga?

Kinesio taping ima neograničen broj načina primjene, od jednostavnih „I“ postavljanja na ozlijeđeno mjesto, do „X“, „Y“ načina lijepljenja. Traka obnavlja neuromuskularni sustav, smanjuje osjećaj boli i upale, optimizira performanse, sprječava razvoj ozljede i potiče bolju cirkulaciju i ozdravljenje te pomaže u povratu pune pokretljivosti i funkcionalnosti ozlijeđenog područja.

No, kao i u svakoj terapiji, i u primjeni kinesio tapinga je potrebna dijagnostika ozljede, kako bi se terapija optimizirala i provela na najbolji način. U postavljanju dijagnoze preporučuje se napraviti mišićna testiranja, testiranja opsega pokreta i sve druge testove koji se smatraju potrebnima.

Uz ove informacije, protokol korištenja kinesio tapinga će biti proveden na najbolji i najučinkovitiji način. Naime, kinesio taping ima dokazano pozitivne fiziološke učinke na kožu, limfni i krvožilni sustav, fasciju, mišiće, ligamente, tetive i zglobove. Može se koristiti u kombinaciji s nizom drugih tretmana za saniranje ozljede, ali i kao preventivna mjera.

kinesio taping

Kinesio tapingu se pripisuju ovi učinci:

  • povrat ispravne mišićne funkcije dajući podršku oslabljenom mišiću
  • smanjenje zagušenja u krvotoku poboljšanje protoka krvi i limfe
  • smanjenje osjećaja boli stimulacijom neurološkog sustava
  • ispravljanje nepravilnosti u zglobovima redukcijom mišićnih spazama

Znanstvene potvrde učinaka kinesio tapinga?

Niz je studija objavljenih o dobrobitima i pozitivnim učincima korištenja kinesio tapinga, kako kod sportskih ozljeda, tako i kod uobičajenih profesionalnih ozljeda ili bolnih stanja, poput primjerice bolova u donjem dijelu leđa, kod osoba koje se bave sjedilačkim poslovima.

Studije su potvrdile značajna poboljšanja kod pacijenata na kojima je primijenjena kinesio taping metoda rehabilitacije. Pacijenti su iskazali značajno smanjenje bolova u donjem dijelu leđa te su zabilježena poboljšanja u pokretljivosti i mobilnosti u usporedbi s osobama na kojima nije primijenjena ova metoda rehabilitacije.

Studija provedena na osobama s dijagnosticiranim miofascijalnim sindromom (kronična upala mišića) uspoređivala je učinke terapije masažom te kombiniranja ove terapije s korištenjem kinesio tapinga. Značajne razlike su zabilježene na opuštanju mišića kod onih pacijenata na kojima je primijenjena kombinirana metoda. Također, amplituda pokreta značajno se povećala kod skupine na kojoj je primjenjivana kombinirana metoda.

Reference:

Ayako Y. Leamor K. (2007) The Effect of Kinesio Taping on Lower Trunk Range of Motions, Research in Sports Medicine, 15:2, 103-112

Chao YW. Lin JJ. Yang JL. Wang WT. (2015) Kinesio taping and manual pressure release: Short-term effects in subjects with myofasical trigger point, Journal of Hand Therapy, 29(1), 23-9

Wu WT. Hong CZ. Chou LW. (2015) The Kinesio Taping Method for Myofascial Pain Control, Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 10

Objavljeno 25.02.2016.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!