Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Endometrioza - 7 savjeta kako olakšati život s ovom neizlječivom ženskom bolesti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li što je endometrioza? Nije zanemariv podatak da oko 10-15% žena starih 16-40 godina ima endometriozu, kroničnu ginekološku bolest koju karakterizira stanje u kojem se stanice sluznice maternice nalaze van maternice.

endometrioza

Gdje nastaje endometrioza?

Sluznice maternice se mogu nalaziti u trbušnoj šupljini, ali i u svim drugim tkivima i organima. Najčešće se endometrioza nalazi na:

  • jajnicima
  • jajovodima
  • tkivima koja drže maternicu na mjestu (ligamenti)
  • vanjskoj površini maternice

Manje uobičajena mjesta su vagina, vrat maternice, stidnica, crijevo, mjehur ili rektuma. Najrjeđe se endometrioza razvija na drugim dijelovima tijela, kao što su pluća, mozak i koža.

Gdje god se stanice sluznice nalazile, one se ponašaju kao i u maternici: podložne su utjecaju hormona, rastu, krvare, izazivaju jaku bol te stvaraju ožiljke.

Niz je teorija nastanka endometrioze no zasad nema potvrđenog uzroka ni kompromisa među stručnjacima. Jedna od teorija nastanka je ona vezana uz tzv. "retrogradnu menstruaciju“ pri kojoj tijekom menstruacije, dio krvi kroz jajovode odlazi u trbušnu šupljinu gdje se razvijaju stanice sluznice.

Također, djeca i kćeri osoba koje boluju od endometrioze imaju povećan rizik razvoja ove bolesti.

endometrioza

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol, a ona bože biti tijekom ovulacije, PMS-a ili menstruacije, ali i tijekom seksualnog odnosa. Osim te vrste boli, oboljeli bilježe i kroničnu bol u zdjelici i bol tijekom mokrenja i obavljanja velike nužde. Čak 25% žena oboljelih od endometrioze nema nikakve simptome.  

Uz bol kao primarni simptom endometrioze, bilježe se i nepravilna, dugotrajna i obilna krvarenja, a čest je slučaj i da su žene koje boluju od endometrioze neplodne. Naime, ožiljci i priraslice koje stanice sluznice maternice stvaraju na mjestima gdje se razvijaju van maternice mogu biti krivci za začepljenja jajovoda, a uz to endometrioza često i onemogućava oplodnju jajne stanice i izaziva oštećenja na samoj jajnoj stanici.

Za dijagnostičku potvrdu endometrioze često je potrebna magnetska rezonanca, a dodatni faktor rizika je i povišen tumorski marker, CA125.

Liječenje endometrioze

Endometrioza se liječi sukladno njezinoj veličini. Ukoliko su ciste malene (manje od 4 centimetra) liječnici se ne odlučuju na operativni zahvat, ali su potrebne redovne kontrole. Kada endometrioza naraste preko te veličine, preporuča se laparoskopsko uklanjanje endometrioze.

Ukoliko endometrioza izaziva nepravilne, bolne i obline menstruacije liječnici propisuju kontraceptivna sredstva. No, iako za endometriozu nema lijeka postoje prehrambene smjernice koje olakšavaju simptome bolesti i poboljšavaju kvalitetu života oboljelih od endometrioze.

losos

Prehrana kod oboljelih od endometrioze

Kod olakšavanja simptoma endometrioze nutricionisti i liječnici propisuju narednih 7 „prehrambenih pravila“:

1. Povećati unos omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline su masti s antiupalnim djelovanjem, a nalazimo ih u masnim ribama i drugim biljnim i životinjskim izvorima. Omega-3 ima upravo suprotno djelovanje u odnosu na omega-6 masne kiseline. Budući da se endometrioza povezuje s povećanim osjetom boli i upalnim procesima, pozitivan omjer omega 3 naspram omega-6 masnih kiselina doprinosi zdravstvenom stanju žena s ovom dijagnozom.

Dodatno, pokazalo se da visok omjer omega-3 naspram omega-6 masti inhibira preživljavanje stanica endometrija. Preliminarni dokazi upućuju na to da omega-3 masti mogu pomoći u sprječavanju implantacije stanica endometrija. Nadalje, studija koju su proveli Parazzini i sur. pokazala je da su žene koje su konzumirale najveće količine omega-3 masti za 22% imale manji rizik od endometrioze, u usporedbi sa ženama koje su konzumirale najniže količine ovih zdravih masti.

Konačno, studije su potvrdile da uzimanje ribljeg ulja koje sadrži omega-3 masti može značajno smanjiti menstrualne simptome i bol.

2. Izbjegavati trans-masne kiseline

Trans-masne kiseline su, potvrđeno je nizom studija, iznimno nezdrave i imaju snažnu povezanost s povećanim rizikom od razvoja niza bolesti. One podižu razine LDL (“lošeg“) kolesterola te snižavaju HDL („dobar“) kolesterol, te time povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trans masti nastaju kada se tekuće nezasićene masti obogaćuju vodikom dok ne postanu čvrste. Proizvođači obično stvaraju trans masti kako bi svojim proizvodima dali duži rok trajanja i mazivu teksturu. To ih čini savršenim za uporabu u raznim prženim i prerađenim proizvodima, kao što su krekeri, krafne, pomfrit i kolači.

Žene s dijagnosticiranom endometriozom posebno bi trebale obratiti pozornost na potpuno izbjegavanje trans-masti u prehrani. Studija koju su proveli Missmer i sur. pokazala je da žene koje su jele hranu bogatu trans-mastima imaju za čak 48% povećan rizik od razvoja endometrioze. Stoga, čitajte deklaracije i izbjegavajte proizvode na kojima nalazite trans masti i bilo kakve hidrogenizirane masti.

crveno meso

3. Smanjiti unos crvenog mesa

Crveno meso, posebno prerađeno crveno meso, donosi povećan rizik od pojedinih bolesti i upalnih procesa. Upravo zamjenom crvenog mesa nekim drugim izvorom proteina, smanjuju se upalni procesi koje povezujemo s razvojem endometrioze.

Iako zasad postoje oprečne studije, jedne potvrđuju povećan rizik od endometrioze kod osoba koje pojačano unose crveno meso, dok ga druge nisu uspjele potvrditi, liječnici savjetuju smanjenje unosa ove namirnice.

Studija koju su proveli Fung i sur. pokazuje da je povećan unos crvenog mesa povezan s povišenim estrogenom u organizmu, a endometrioza je bolest koja upravo ovisi o povišenim razinama ovog hormona.

4. Povećati unos voća, povrća i punozrnatih žitarica

Voće, povrće i punozrnate žitarice su kvalitetni izvori vitamina i minerala. Posebno je ovdje važan njihov visok udio vlakana jer su vlakna povezana sa sniženom razinom estrogena. Također, ove su namirnice bogate i antioksidansima koje pomažu u borbi protiv upalnih procesa.

Antioksidanse se povezuje sa smanjenim oksidativnim stresom i smanjenim bolovima povezanima s endometriozom. Studija koju su proveli Parazzini i sur. potvrdila je da postoji povezanost između hrane i povećanog rizika od endometrioze, a upravo voće, povrće i punozrnate žitarice smanjuju rizik od razvoja ove bolesti.

5. Ograničiti unos kofeina i alkohola

Svi liječnici i stručne osobe će ženama s dijagnosticiranom endometriozom savjetovati smanjenje ili potpuno izbacivanje kofeina i alkohola iz prehrane.

No, zasad nema studije koja jasno potvrđuje povezanost endometrioze i ova sva sastojka. Naime, više je manjih studija o ovoj vezi, ali su dobiveni podaci različiti i suprotni.

kava

6. Izbaciti prehrambene prerađevine

Izbacivanje prerađene hrane je uvijek dobar savjet, bez obzira na postojanje neke dijagnoze ili ne. No, potvrđeno je da ono doprinosi i smanjenju simptoma endometrioze jer ova vrsta hrane obiluje nezdravim mastima i šećerima, a siromašna je esencijalnim nutrijentima i vlaknima te potiče upalne procese i razvoj boli.

Omega-6 masne kiseline koje nalazimo u biljnim uljima pojačavaju bol, grčeve u maternici i upalne procese. Istovremeno, omega-3 masne kiseline koje nalazimo u ribi, orasima i lanenim sjemenkama ublažavaju sva ta navedena stanja.

Stoga, izbacite iz prehrane pekarske proizvode, čips i druge grickalice, slatkiše i svu hranu pečenu u dubokoj masnoći i smanjite bolove izazvane endometriozom. Ove namirnice zamijenite masnom ribom, punozrnatim žitaricama i svježim voćem i povrćem.

7. Jesti bezglutensku prehranu

Bezglutenska prehrana potvrđeno doprinosi smanjenju simptoma endometroze. Iako se bezglutenska prehrana primarno preporuča osobama s celijakijom ili dijagnosticiranom intolerancijom na gluten, prema nekim studijama, ona ima pozitivno djelovanje i u slučaju endometrioze.

Studija koju su proveli Marziali i sur. potvrdila je da bezglutenska prehrana doprinosi smanjenju simptoma endometrioze, primarno smanjuju bolova: 75% ispitanica je potvrdilo to djelovanje nakon 12 mjeseci bezglutenske prehrane.

Od endometrioze obolijeva 1 od 10 žena, a lijeka za ovu bolest nema. No, da bi se olakšalo stanje i simptomi, moguće je unijeti određene prehrambene promjene i unatoč bolesti, voditi kvalitetan i dugovječan život. 

gluten free

Reference: 

  1. Fung, TT. i sur. A dietary pattern derived to correlate with estrogens and risk of postmenopausal breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2012 Apr;132(3):1157-62.
  2. Marziali, M. i sur. Gluten-free diet: a new strategy for management of painful endometriosis related symptoms? Minerva Chir. 2012 Dec;67(6):499-504.
  3. Missmer, SA. i sur. A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk. Hum Reprod. 2010 Jun;25(6):1528-35.
  4. Parazzini, F. i sur. Diet and endometriosis risk: a literature review. Reprod Biomed Online. 2013 Apr;26(4):323-36.
  5. Parazzini, F. i sur. Selected food intake and risk of endometriosis. Hum Reprod. 2004 Aug;19(8):1755-9. Epub 2004 Jul 14.

Objavljeno 11.02.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!