Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kreće sezona: Što sve može biti uzrok bolova tijekom vožnje bicikla?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S dolaskom toplijih dana svi smo počeli izvlačiti svoje dvokotačne bicikle i pripremati se za novu sezonu vožnje bicikla. Mnogima je ovo vrijeme i period kad počnu razmišljati o kupnji novoga bicikla. Kod odabira bicikla, osim namjene važno je paziti i na veličinu bicikla koji odgovara veličini vozača ili i o pravilnom namještanju svih dijelova bicikla (viine sjedala, udaljenosti blokeja, visini upravljača i sl.). Naime, nepravilna veličina bicikla može biti uzrok mnogih bolova, od onih u vratu, koljenima, rukama…

Stoga, kako biste izbjegli te bolove, donosimo vam simptome loše odabrane veličine bicikla, odnosno prilikom prilagodbe bicikla vašoj visini i načinu vožnje.

bicikl

1. Koljena usmjerena prema van

Kad pedalirate, ako su vam koljena usmjerena prema van, možda nećete osjetiti nikakvu bol, ali izgledate smiješno i trošite energiju. Ako pri vožnji uzbrdo osjećate peckanje u koljenima, to bi mogao biti znak da vam je sjedalo prenisko. Rješenje? Podižite visinu sjedala malo po malo sve dok noge ne budu paralelne s okvirom tijekom svakog okretaja.

2. Bolovi u rukama

Ako ste ikada doživjeli da vam već nakon 20-ak minuta vožnje počnu trnuti i boljeti vas ruke, bez obzira kako ih držite na upravljaču, onda znate koliko to može remetiti vožnju i činiti je neugodnom. Drugi simptom loše veličine bicikla mogu biti bolovi u ruci i zglobu. Ako je vaše sjedalo previsoko (ili nagnuto previše naprijed ), vaš upravljač prenizak, ili ste vi previše zgrčeni ili previše ispruženi, to može rezultirati prebacivanjem previše težine na prednji dio bicikla i na vaše ruke.

3. Bolovi u vratu

Bol u vratu često ide ruku pod ruku s biciklizmom, posebno kod početnika, a problem možda nije u potpunosti povezan s veličinom ili regulacijom bicikla. Držanje glave podignutom kako biste kroz duže vrijeme tijekom vožnje držali oči na cesti teško je, pogotovo ako imate slab core. Međutim, bol u vratu može biti povezana i s visokim položajem sjedala u odnosu na vaš upravljač.

Kad je sjedalo previsoko, možete se nalaziti u jako neugodnom položaju, za koji vaše tijelo možda nije spremno. Bolja je taktika postupno povećavati položaj dok se naviknete na vožnju biciklom. Uz to, ako vam je upravljač predaleko, može doći do nepotrebnog naprezanja vrtnih mišića. Rješenje bi bilo da se upravljač postavi bliže vašem tijelu tako da izbjegnete istezanje vrata.

bicikliranje

4. Bolovi u donjem dijelu leđa

Bolovi u donjem dijelu leđa često su rezultat slabih mišića corea, no ako prebacujete kukove sa svakim okretanjem pedala (radi previsoko postavljenog sjedala) i to može izazvati bolove u leđima. Postupno spuštajte visinu sjedala dok ne pronađete onu visinu koja vam naviše odgovara, a kad je nađete nekako je i označite ako radi drugih vozača mijenjate visinu.

5. Bolovi u koljenima

Bolovi u stražnjem ili bočnom dijelu koljena mogu biti uzrokovani također previsoko postavljenim sjedalom, ali i pozicijom blokeja na pedali (kod pedala s kopčanjem). Naime, dok guranja pedale prsti ne bi trebali biti usmjereni prema podu, već bi se pedalu trebalo gurati kroz petu.

bicikliranje

6. Trnjenje i peckanje u stopalima

Trnjenje stopala obično se događa kada se živci između kostiju ispod jastučića stopala kontrahiraju. Vjerojatni krivac za bolove u ovom slučaju je neodgovarajuća tenisica, krivi položaj blokeja, ali možda čak i čarape. Ako je cipela zakopčana na pedalu predaleko to mogu uzrokovati utrnulost, jer se vrši pritisak na jastučiće vašeg stopala, što rezultira bolovima.

Dakle, koji god od navedenih simptoma osjetite tijekom vožnje bicikla, nemojte ga ignorirati, već pokušajte promjenama na biciklu popraviti položaj tijekom vožnje i spriječiti nove bolove. Vožnja bicikla treba biti ugodna tjelesna aktivnost, a to ćete postići tek odabirom bicikla pravilne veličine, ali i pravilnom regulacijom svih njegovih dijelova prema vašoj konstituciji i načinu vožnje. Uživajte u druženju sa svojim dvokotačnim ljubimcem.

Bicikle i sve dijelove, opremu i odjeću možete naručiti na Bike.hr. 

Objavljeno 07.03.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!