Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sindrom tekstualnog vrata - bolest prekomjernog korištenja mobilnih telefona!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Poznajete li ijednu osobu koja nema mobilni telefon? Mobiteli su u zadnjem desetljeću postali dio svakodnevnice, a sve više i više vremena provodimo nad ekranima. No, uz niz pozitivnih činjenica koje smo dobili u našim životima s mobilnim uređajima, došlo je i do nekih loših.

Dugotrajno i višesatno korištenje mobilnih telefona u lošim i nepravilnim položajima tijela, posebno vratne kralježnice, može dovesti do bolnih stanja i razvoja tzv. sindroma tekstualnog vrata (text neck sindrom) koji je povezan s prekomjernim držanjem glave u izrazitoj fleksiji uslijed korištenja mobilnih uređaja.

vrat

Kako dolazi do sindroma tekstualnog vrata?

Sindrom tekstualnog vrata nastaje prekomjernom i dugotrajnom fleksijom vrata i zadržavanjem pogrbljenog položaja tijela, što se najčešće događa upravo tijekom korištenja mobitela, pa je tako dobio i ime.

Korištenje mobitela i drugih elektroničkih uređaja slične vrste (tableti i sl.) dovode do fleksije vrata i glava što izravno utječe na posturu i položaj kralježnice.

Fleksija glave i vrata u iznosu od 15 stupnjeva stvara silu od 12 kilograma, pregib od 30 stupnjeva je nalik 18 kilograma, 45 stupnjeva je poput 24 kilograma, a 70 stupnjeva pregiba glave stvara opterećenje na vrat od 28 kilograma, što dovoljno govori o snazi opterećenja.

A sad još zamislite da to opterećenje stvarate vratu čak i po 4-5 sati na dan, koliko neki (pogotovo mlađe generacije) stvaraju svakodnevno na vrat.

Uz bolove u vratu i glavobolju, ova vrsta prenaprezanja se povezuje i s bolovima u ramenima, gornjem dijelu leđa i pojačanom torakalnom kifozom. Uz bolove, prekomjerna uporaba mobilnih telefona dovodi i do slabljenja u mišićima okolnih područja: od vratu, do mišića ramena, trapeziusima, romboidima te mišićima rotatorne manšete.

vrat

Što preporučuju stručnjaci?

Stručnjaci preporučuju zadržavanje kuta fleksije vrata na 0-15 stupnjeva tijekom upotrebe pametnih telefona jer taj kut nije povezan sa zamorom mišića ispružača vratne kralježnice.

Također, kako navodi Štorga, tijekom korištenja mobilnih uređaja trebalo bi zauzeti sjedeći položaj jer uzrokuje najmanje naprezanje gornjeg dijela trapeznog mišića. Autorica navodi preporuke da osobe tijekom korištenja mobitela radije hodaju nego sjede, jer hodanje može biti djelotvorno u poticanju zdravijih mišićnih obrazaca pri čemu dolazi do niže razine nelagode u odnosu na sjedenje.

Preporučuje se oslanjanje podlaktica, korištenje oba palca, izbjegavanje sjedenja s pregibanjem glave i izbjegavanje unosa teksta velikom brzinom kako bi se spriječili poremećaji mišićno-koštanog sustava.

Terapija u slučaju sindroma tekstualnog vrata

Kad se govori o vježbama koje se propisuju kao terapija u liječenju sindroma tekstualnog vrata, naglasak se stavlja na vježbama korekcije držanja tijela i onima za jačanje vratnih mišića. Također, preporučuje se i manualna terapija u vidu masaže koja će potaknuti opuštanje mišića koji se nalaze u spazmu.

Kineziterapijske vježbe koje se preporučuju uključuju:

 • Vježbe za mobilizaciju vratne kralježnice
 • Vježbe za jačanje mišićne snage i izdržljivosti vrata (izometrijske vježbe sa otporom)
 • Korektivne vježbe
 • Vježbe za aktiviranje zglobova ramenog pojasa

vrat

Kako prevenirati nastanak sindroma tekstualnog vrata?

Prevencija je, kao i uvijek najvažniji korak u sprječavanju daljnjeg razvoja bolova i ozljeda. Kad govorimo o redovnom korištenju mobilnih telefona i sprječavanju nepravilnog držanja i razvoja bolnih stanja, treba se držati sljedećih savjeta:

 • Izbjegavajte prekomjerno i dugotrajno korištenje mobilnih telefona, a u slučaju dužeg korištenja radite redovne pauze
 • Izbjegavajte duže vrijeme biti u istom položaju, a pogotovo u nepravilnom položaju koji stvara neki pritisak na kralježnicu ili zglobove
 • Kod korištenja mobitela i drugih uređaja držite ih tako da vrat i glavu tijekom korištenja držite u što prirodnijem položaju.
 • Izbjegavajte ponavljajuće pokrete kroz dulji vremenski period, poput dugotrajnog tipkanja
 • Izbjegavajte dugotrajno, posebno višesatno, držanje teških uređaja u rukama u nepravilnom položaju tijela.

Čim osjetite bolove u vratu, glavi, ramenima ostavite uređaj i promijenite položaj tijela, također, odradite vježbe za jačanje mišića vrata i sprječavanje bolova koje će vam oduzeti samo par minuta vremena u danu, ali značajno smanjiti rizik od komplikacija i razvoja bolnih stanja.

Ukoliko ste u mogućnosti, redovito odite na masažu. Posebno se ovo savjetuje osobama koje rade na sjedilačkim poslovima za računalom te koje veći broj sati u danu provedu u istom položaju za nekim uređajem.

U slučaju kroničnih bolova u vratu, ramenima i gornjem dijelu leđa te redovnim glavoboljama posjetite liječnika i posavjetujte se o dodatnim vrstama terapije s ciljem poboljšanja stanja i smanjenja bolova.

vrat

Reference:

 1. Spine One (2017). The Surprising Truth About Text Neck. Dostupno na: https://www.spineone.com/surprising-truth-text-neck/
 2. Štorga, K. „Text neck“ – Bolni sindrom vrata i korištenje mobilnih uređaja (diplomski rad). Dostupno na: https://repozitorij.kif.unizg.hr/islandora/object/kif%3A1226/datastream/PDF/view
 3. Karić-Škrijelj, M, Mašić, I, Pašalić, A, Vavra-Hadžiahmetović, N. Efikasnost aktivnih vježbi kod pacijenata sa sindromom bolnog vrata. Materia Socio Medica. Vol. 19, No. 4, 2007. 219-226.

Objavljeno 19.05.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!