Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

8 najvažnijih simptoma: Što je bronhitis i kako ga prepoznati?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi smo čuli za bronhitis, a svi smo ga sigurno i čuli, ili kod sebe ili kod nekoga drugoga: duboki kašalj iz prsišta, kuhanje, začepljen nos koji curi… simptome bronhitisa teško je zanemariti, čak i ako ne znate ime onoga što ih izaziva.

U nastavku teksta ćemo vas upoznati s bronhitisom, kako ga prepoznati te kako ga liječiti.

Što je bronhitis?

Kako stoji u medicinskoj enciklopediji, bronhitis je upala dušnica (bronha), odnosno glavnog ogranka dušnika koji dovodi zrak u pluća. Bronhitis može biti akutan, koji uzrokuju virusi i bakterije i kroničan. Istraživanje koje je provelo Worall sugerira da 85-95 posto slučajeva akutnog bronhitisa uzrokuju virusi koji ulaze u dišni sustav.

Iako su virusi zarazni, sam bronhitis nije zarazan. Također, ako se svije osobe zaraze istim virusom, ne mora se dogoditi da obje obole od bronhitisa. Kako liječnici ističu postojanje osnovne bolesti pluća poput astme, izloženost dimu cigareta te radna izloženost određenim kemikalijama i iritansima mogu povećati nečiji rizik za razvoj akutnog bronhitisa.

bronhitis

Najčešći simptomi bronhitisa su:

  • Kašalj koji traje jedan i pol do tri tjedna.
  • Sluz koja se iskašljava (u rasponu boje od prozirne do žute i zelene)
  • Stezanje i bol u prsima
  • Šištanje tijekom disanja
  • Kratkoća daha
  • Grlobolja
  • Zimica i groznica
  • Umor

Akutni bronhitis se manifestira iritirajućim suhim kašljem, koji nakon 2–3 dana prelazi u produktivan, tj. s iskašljajem bistrog, zamućenog, sukrvavog ili gnojnog sadržaja, uz povišenu tjelesnu temperaturu.

Kronični bronhitis uzrokuju genetski čimbenici, inhalacijski iritansi (najčešće duhanski dim) te nepogodna klima. Ova vrsta bronhitisa može dovesti do opstrukcijskih smetnji u disanju i kroničnoga plućnog srca (proširenje desne klijetke srca).

Kako se dijagnosticira bronhitis?

Bronhitis je često samo dodatna bolest, pa se tako i dijagnosticira: uz prisustvo druge bolesti. Liječnik će bronhitis dijagnosticirati po simptomima te stetoskopskim slušanjem pluća tijekom disanja.

Osim toga, oboljeloga je moguće podvrći testiranju sluzi na postojanje bakterijske infekcije ili testiranje funkcija pluća kako bi se utvrdilo moguće postojanje neke druge bolesti, poput primjerice astme.

bronhitis

Kako se liječi bronhitis?

Akutni bronhitis se liječi sredstvima za iskašljavanje i antibioticima, dok se kronični liječi eliminacijom iritacija, optimalnom klimom i sredstvima za iskašljavanje.

No, u čestim slučajevima virus je uzročnik bronhitisa te tada antibiotici ne pomažu. U tom slučaju se organizam sam uspijeva izliječiti od bronhitisa kroz nekoliko tjedana.

Jedino što liječnik tada savjetuje su različiti tretmani koji će olakšati vrijeme dok se organizam bori protiv virusne infekcije: primjerice nesteroidne antiupalne i aspirin koji će smanjiti groznicu i moguću glavobolju.

Kašalj se primarno tretira smanjivanjem svih iritansa te sredstvima protiv kašlja koji olakšavaju disanje. Kod bronhitisa kašalj obično traje 10-20 dana, ali može se odužiti čak do 6 tjedana.

Svakako, u slučaju postojanja simptoma bronhitisa posjetite liječnika kako biste primili potrebnu terapiju te pomogli organizmu da vrati zdravlje.

bronhitis

Reference:

  1. Worrall G. Acute bronchitis. Can Fam Physician. 2008;54(2):238–239.

Objavljeno 19.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!