VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kelp - najbolji izvor joda na svijetu i zaštita od virusa i upala

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svaki liječnik će vam preporučiti: jedite povrće svakodnevno. No, što mislite o tome da svakodnevno u svoju prehranu uključite morsko povrće? Predstavljamo vam danas jedno nutritivno blago koje dolazi iz oceana, a koje ima niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Upoznajte kelp!

Kelp je alga koja pripada redu velikih smeđih algi koje žive u podvodnim „šumama“ u plitkim dijelovima oceana, a često je sastojak obroka spremljenih po načelima nekih azijskih kuhinja.  No, kelp zaslužuje mjesto u našim jelovnicima po mnogim nutritivnim vrijednostima i potvrđenim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje.

Kelp je dio skupine velikih smeđih algi iz reda Laminariales, a postoji 30-ak različitih vrsti ove alge. Kelp raste u vodama čija je temperatura u rasponu 6-14 stupnjeva Celzijevih.

kelp

Nutritivna vrijednost kelpa

Po nekim nutricionistima, kelp pripada skupini namirnica koje se naziva superhranama. Njihova odlika je izvrsna nutritivna vrijednost. Kelp je bogat vitaminima, mineralima, elementima u tragovima i enzimima.

Kelp je izvrstan izvor joda, te dobar izvor željeza, mangana, kalcija, magnezija, bakra, cinka te vitamina A, C i B-kompleksa.

Kelp je iznimno bogat  alkalnim hranjivim tvarima kao što su natrij, kalij, magnezij i kalcij. Također je izvrstan izvor klorofila koji pomaže stvaranju krvnih stanica i pročišćava tijelo.

kelp

6 zdravstvenih prednosti kelpa

1. Kelp je najbolji izvor joda na svijetu

Kelp se smatra najboljim izvorom prirodnog oblika joda. Manjak joda u organizmu sve je veći problem u suvremenom svijetu, a njegova posljedica je hipotireoza i stvaranje gušavosti. Upravo se kelp koristi kao pomoć u ovim teškoćama uzrokovanim manjkom joda.

2. Kelp povećava glutation u organizmu

Japanci nazivaju nekoliko pacifičkih vrsta kelpa - Kombu. Oni koriste Kombu u mnogim tradicionalnim jelima kao što su juhe, pire i sushi. Kombu je snažan izvor prirodne glutaminske kiseline koja je u ljudskom organizmu prekursor antioksidansu glutationu.

Kombu se često koristi za omekšavanje graha tijekom kuhanja, a pomaže i u pretvaranju šećera u probavljivi oblik i pri čemu se smanjuje nadutost. Poboljšanje razine glutationa u organizmu je važno jer se tada organizam bolje prilagođava stresu, zacjeljivanje rana je ubrzano i manji je rizik od kroničnih bolesti. Ljudski organizma prirodno gubi glutation starenjem, stoga pomoću prekursora glutationa kao što je Kombu može se spriječiti višak oksidativnog stresa.

kelp

3. Kelp i kontrola šećera u krvi

Kel i druge morske biljke izvrstan su izvor minerala vanadija. Vanadij pomaže stvoriti enzime haloperoksidaze koji pružaju prirodnu antioksidativnu zaštitu organizma.

Vanadij je mineral u tragovima koji povećava signalizaciju inzulina i ravnotežu šećera u krvi, inhibirajući enzim tirozin fosfataze. Ovaj proces također smanjuje stvaranje glukoze i povećava sposobnost tijela da pohrani šećer u obliku mišićnog i jetrenog glikogena. Ovo je važna prilagodba koja pomaže tijelu da učinkovitije podnese stres.

4. Kelp sadrži antiupalne polisaharide

Morske biljke također sadrže jedinstvenu skupinu polisaharida zvanih fukoidani. Ovi fukoidani imaju karakterističan granični uzorak s molekulama koje sadrže sumpor. Oni se široko proučavaju zbog njihove sposobnosti da smanje upale u ljudskom tijelu. Pokazano je da ti sulfatirani fukoidani smanjuju bol, bore se protiv virusa i sprečavaju aterosklerozu.

Fukoidani proizvode protuupalne učinke blokirajući proizvodnju selektina i inhibirajući proupalne prostaglandine i enzime. Selektini su glikoproteini (molekule šećer-proteini) koji se često koriste za upozoravanje upalnih procesa u tijelu. Fukoidani također inhibiraju enzim fosfolipaza A2 (PLA-2) koji potiče upalne procese.

kelp

5. Zaštita od virusa

Ovi sulfatirani polisaharidi pokazali su i sposobnost blokiranja tipičnih mjesta na koje se vezuju mnogi virusi poput npr. herpesa. Blokiranje ovih mjesta, virusi se ne mnogu umnožiti, a bez njihovog umnožavanja virusi ne mogu preživjeti.

7. Smanjenje nakupljanja plaka u krvnim žilama

Sulfatirani polisaharidi također imaju i snažne sposobnosti smanjiti krvne ugruške. Heparin je popularno medicinsko sredstvo koje se koristi za smanjenje ugrušaka, a i on je sulfatirani polisaharid, iako se radi o sintetski izvedenom obliku.

Oni smanjuju koagulaciju stanica krvnih pločica koje tvore krvne ugruške. No, dok Heparin dolazi s brojnim opasnim nuspojavama, prirodni sulfatni polisaharidi koje nalazimo u kelpu nemaju nuspojave.

Objavljeno 17.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!