Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Pycnogenol (piknogenol) - antioksidans koji čuva vid, smanjuje alergijske reakcije i smiruje astmu

Image

Pycnogenol (piknogenol) je patentirani ekstrakt kore francuskog bora koji je standardiziran na 65-75% sadržaja procijanidina. Procijanidini su strukture nalik lancima koji sadrže katehine nalik onima koje nalazimo u zelenom čaju. Osim toga, Pycnogenol je nalik ekstraktu sjemenke grožđa i polifenolima iz kakaovca te su upravo ovo troje najbolji izvor procijanidina.

Pycnogenol sadrži jedinstvenu kombinaciju procijanidina, bioflavonoida i fenolnih kiselina, koje potvrđeno pružaju niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.  

Ovaj ekstrakt je široko proučavan tijekom posljednjih 40 godina te postoji više od 420 objavljenih studija i preglednih članaka koji mu potvrđuju sigurnost i djelotvornost. Pycnogenol je dostupan u više od 1000 prehrambenih dodataka, multivitamina, kozmetičkih proizvoda i zdravstvenih proizvoda širom svijeta.

bor

Korištenje Pycnogenola

Pycnogenol se koristi za cijeli niz bolesti i poremećaja: probleme s cirkulacijom, alergije. Astmu, zujanje u ušima, visok krvni tlak, umor u mišićima, bolove, osteoartritis, dijabetes, deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD), endometriozu, simptome menopauze, bolne menstruacije, erektilnu disfunkciju (ED) i bolest oka pod nazivom retinopatija.

Većina Pycnogenolovih prednosti vezuje se uz cirkulaciju (s uobičajenim mehanizmom povezanim s povećanjem dušikovog oksida) i kontrolu glukoze u krvi. Osim njih, pripisuju mu se i kardioprotektivni učinci te potencijalno djelovanje kod erektilne disfunkcije (uz dodatak l–arginina) i antidijabetičko djelovanje.

Dodatno, studijama je potvrđeno antioksidativno i antiupalno djelovanje.

Osim navedenoga, Pycnogenol se koristi za usporavanje procesa starenja, održavanje zdrave kože, poboljšava atletske performanse te poboljšanje muške plodnosti.

pycnogenol

Potvrđeno djelovanje Pycnogenola

Nekoliko je studija potvrdilo da uzimanje Pycnogenola prije sezone alergija smanjuje simptome alergije kod osoba s alergijom na pelud.

Uzimanje Pycnogenola uz lijekove za astmu, potvrđeno smanjuje simptome astme i potrebu za inhalatorom kod odraslih osoba i djece.

Pycnogenol smanjuje bolna stanja i osjećaj težine u nogama koju bilježe osobe sa slabom cirkulacijom te smanjuje oticanje nogu i zadržavanje vode.

U slučaju retinopatije, potvrđeno je da svakodnevno uzimanje Pycnogenola u trajanju od 2 mjeseca usporava ili prevenira pogoršanje ove bolesti uzrokovane dijabetesom, aterosklerozom ili drugom bolešću. Pycnogenol potvrđeno poboljšava vid.

Doziranje Pycnogenola

Prema znanstveno potvrđenim studijama, preporučeno doziranje Pycnogenola je kako slijedi:

  • Za alergije: 50 mg dvaput na dan
  • Za astmu kod djece: 2 mg po kg tjelesne težine, podijeljeno u dvije dnevne doze
  • Za lošu cirkulaciju: 45-360 mg dnevno ili 50-100 mg triput na dan.
  • Za retinopatiju, uključujući onu povezanu s dijabetesom: 50 mg triput na dan
  • Za umjereno povišen krvni tlak: 200 mg dnevno
  • Za poboljšanje atletskih performansi: 200 mg dnevno

pycnogenol

Nuspojave uzimanja Pycnogenola

Kada se uzima oralno svakodnevno u trajaju od godine dana u dozama 50-450 mg, kao krema do 7 dana i kao prah do 6 tjedana, Pycnogenol je siguran. U rijetkim slučajevima može izazvati mučninu, želučane teškoće, glavobolju i čireve u ustima.

Iako nema zabilježenih poteškoća, Pycnogenol se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. 

Pycnogenol možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 01.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!