VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Zdravlje iz vrta: Kadulja - naš borac protiv upala, virusa, bakterija i zaštitnik probave!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada spomenemo kadulju, mnogi će klimnuti glavom u znak potvrde ljekovitosti ove mirisne biljke, no tek rijetki će znati koje su zdravstvene prednosti uzimanja kadulje te na koji način ovu biljku uvrstit u prehranu.

Kadulja ili ljekovita žalfija višegodišnja je biljka drvenastog korijena, dugačkih mesnatih listova i cvjetova tamnoljubičaste boje. Latinsko ime kadulje jest Salvia officinalis, od latinske riječi salvare (spasiti ili izliječiti) što pokazuje da su Rimljani prije 2000 godina kadulju koristili i upotrebljavali za liječenje.

Od kadulje se koristi isključivo list koji je najvrjedniji u vrijeme kada biljka počne cvjetati. Najvrjednija sastavnica lista kadulje je tanin, koji je odgovoran i za opori okus ove biljke.

kadulja

Sastav i djelovanje kadulje

Sastavom, kadulja je bogata vitaminima A, B1, B2 i C te nizom supstanci koje su zaslužne za njezino zdravstveno djelovanje poput: alfa i beta tujona, limonene+18, cineola, kamfora, kamfena, alfa pinena, borneola, beta pinena, alfa humulena, viridiflorola i drugih.

Kadulja ima snažno protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, snažan je antioksidans te jedan od najboljih čistača i stimulatora limfe, jača cirkulaciju te djeluje kao ekspektorans (pripravci koji pomažu lakšem izbacivanju nakupljenog sekreta i/ili stranih tvari).

Nadalje, kadulja je odličan hormonalni regulator, ima lipolitičko (smanjuje količinu masnoća pohranjenih u masnim stanicama i uzrokuje njihovo ubrzano izgaranje), adstringentno (zatvaranje pora i smirivanje kože nakon upale) i spazmolitičko djelovanje (ublažavanje grčeva), te posjeduje dobre analgetičke učinke.

kadulja

Zdravstveni učinci kadulje

Među zdravstvenim učincima koji se pripisuju kadulji su sposobnost da pozitivno utječe na moždane funkcije, smanjenje upalnih procesa, prevencija kroničnih oboljenja, jačanje imuniteta, regulacije probave, smirivanje različitih kožnih bolesti ili stanja, jačanje kostiju, smanjenje djelovanja kognitivnih poremećaja i prevencija dijabetesa.

Poboljšava kognitivne funkcije

Studije su potvrdile da čak i male količine kadulje, bez obzira jesu li inhalirane u obliku eteričnih ulja ili konzumirane, mogu pojačati sposobnost prisjećanja i zadržavanje pamćenja. Moždana aktivnost pokazuje poboljšanu koncentraciju i usredotočenost kod odabranih tema, što znači da studentima ili ljudima na mentalno zahtjevnim poslovima, dodavanje manje količine kadulje u prehranu može značajno pomoći u podizanju kvalitete obavljenog rada.

Smanjuje upalne procese

Iako žvakanje listova kadulje nije baš najukusnije iskustvo jer je njihov okus vrlo intenzivan, upravo je ovo najbolji način da se ovu biljku maksimalno iskoristi. Posebno je to preporučljivo osobama koje imaju problema s upalnim procesima u respiratornom ili gastrointestinalnom traktu.

Antiupalna svojstva kadulje proširuju se na probleme s artritisom ili gihtom, ali i upalne procese kardiovaskularnog sustava, koji mogu rezultirati srčanim bolestima ili povišenim krvnim tlakom. Flavonoidi i fenoli koje nalazimo u kadulji odgovorni su za ove benefite.

kadulja

Antioksidativna svojstva

Kronična stanja i degenrativne bolesti su neka od najopasnijih situacija s kojima se suočavamo u životu. Mnoge od njih uzrokovane su djelovanjem slobodnih radikala, opasnih nusprodukta staničnog metabolizma koji napadaju zdrave stanice, izazivajući apoptozu (staničnu smrt) ili različite stanične mutacije.

Antioksidativne komponente koje se nalaze u kadulji, poput rosmarinične kiseline, luteolina i apigenina, mogu djelovati na neutralizaciji slobodnih radikala i spriječiti ih da stvaraju oksidativni stres na srcu, organima, koži, zglobovima, mišićima, pa čak i mozgu.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Kako je rečeno ranije, kadulja može pozitivno utjecati na moždane funkcije poboljšavajući pamćenje i koncentraciju. Osim toga, ova biljka smanjuje kognitivne poremećaje koji se mogu razviti, uključujući i Alzheimerovu bolest i demenciju.

Jačanje imuniteta

Nekoliko je antimikrobskih svojstava koja se pripisuju kadulji, a ako se od ove biljke napravi tinktura i koristi je se lokalno, pomaže u prevenciji bakterijskih i virusnih infekcija koje u tijelo dolaze preko kože.

kadulja

Poboljšanje zdravlja kostiju

Jedna od najzapostavljenijih prednosti konzumacije kadulje je povezana s visokim udjelom vitamina K kojim se ova biljka može podičiti. Vitamin K se rijetko nalazi u hrani, a ključan je u razvoju gustoće kostiju i čvrstoći kostiju koja je iznimno važna u starijoj dobi.

Kadulja se preporučuje osobama s prvim znakovima osteoporoze te onima koji žive pretežno sedentarnim načinom života te se vrlo malo kreću.

Poboljšanje kvalitete kože

Krema od kadulje pomoći će, u lokalnoj primjeni, protiv različitih stanja kože, od ekcema i psorijaze, do akni. Redovna primjena krema na bazi kadulje postupno će smanjiti upalne procese na koži i vratiti koži zdravlje i lijep izgled.

Prevencija dijabetesa

Kadulja sadrži ekstrakte i spojeve koji djeluju jednako kao lijekovi koji se obično propisuju osobama koje boluju od dijabetesa. Kadulja regulira i sprječava otpuštanje pohranjene glukoze u jetri, prevenirajući velike izmjene razina šećera u krvi, što može spriječiti razvoja dijabetesa tipa 2 ili bar ublažiti stanje kod već dijagnosticirane bolesti.

kadulja

Poboljšana probava

Rosmarinična kiselina koju nalazimo u kadulji ponaša se kao antiupalni agent u želucu. Ona prevenira spazam želuca i može značajno smanjiti učestalost proljeva i gastritisa koji boluju od ovoga neugodnog stanja. Dodavanje kadulje u prehranu može značajno popraviti probavni sustav i smanjiti upalne procese u želucu i crijevima.

Kako konzumirati kadulju?

Kadulja se najčešće konzumira u obliku čaja, ali i kao ulje, vino, losion ili tinktura. Također, sušeni listovi kadulje su začin koji se najčešće koristi u pripremi različitih umaka, jela od povrća ili juha.

Objavljeno 18.04.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!