Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Helicobacter pylori (H. pylori) - koji su simptomi infekcije i kad i kako se liječiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Helicobacter je rod gram-negativnih bakterija koje imaju karakterističan spiralni oblik. Najraširenija vrsta iz roda ovih bakterija je Helicobacter pylori, od koje je inficirano do 50% ljudske populacije.

Iako nije potpuno istraženo ni studijama potvrđeno, pretpostavlja se da se zaraza ovom bakterijom prenosi izravno od zaražene osobe na zdravu, no nema dokaza da se infekcija ne može dogoditi i inficiranom hranom ili vodom te životinjama.

Klice ove bakterije ulaze u ljudski organizam i nastanjuju se u probavnom traktu. Mogu biti uzroci čireva na sluznici želuca ili gornjem dijelu tankog crijeva. Većina zaraženih ovom bakterijom nema nikakve simptome ni poteškoće. Najčešće se inficiranost Helicobacter pylori utvrđuje tek kad je on uzrokovao neku drugu zdravstvenu teškoću, poput primjera čireva.

h.pylori

Simptomi infekcije Helicobacter pylori

Helicobacter pylori (H. pylori) spiralna je bakterija koja se može naći na sluznici čovjekova želuca i jedina je bakterija koja može preživjeti u nepogodnoj kiseloj sredini u želucu. Ova bakterija dovodi do dugotrajne (kronične) upalne reakcije želuca (gastritisa).

Osobe koje imaju čir osjećaju bolove u trbuhu i najčešće je to jedini simptom bolesti.  Bolovi su prolazni, a najviše ih se osjeća kada je želudac prazan i tijekom noći. Oboljeli obično osjećaju olakšanje nakon što pojedu obrok ili popiju čašu mlijeka.

Uz bolove u želucu, drugi simptomi infekcije H. pylori su nadutost, mučnina, povraćanje, gubitak tjelesne težine te manjak apetita.

Čirevi mogu izazvati krvarenje u želucu ili crijevima i ta stanja mogu izazvati mnoge teškoće te na njih treba odmah reagirati. Najčešći simptomi su krvava, tamnocrvena ili crna stolica, otežano disanje, mučnina ili vrtoglavca, umor, povraćanje krvavog sadržaja, jaka bol u trbuhu te blijeda boja kože.

Kako se dijagnosticira infekcija Helicobacter pylori?

Infekcija Helicobacter pylori se utvrđuje na više načina. Među dijagnostičkim postupcima za utvrđivanje infekcije H. pylori su:

  1. Provedba ureja izdisajnog testa – jednostavan i pouzdan tekst koji se provodi tako da se uzima uzorak izdahnutog zraka prije i nakon uzimanja otopine 13C ureje čime se dokazuje prisutnost H. pylori u želucu na temelju njezine aktivnosti u razgradnji ureje.
  2. Pretraga stolice – utvrđuje se postojanje antigena u stolici oboljele osobe
  3. Pretraga uzorka krvi ili sline – utvrđuje se postojanje antigena u krvi ili slini potencijalno zaražene osobe.
  4. Endoskopski pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika – tijekom pregleda se uzimaju uzorci tkiva koji se testiraju na prisutnost bakterije.

h.pylori

Liječenje infekcije bakterijom Helicobacter pylori

Liječenje infekcije bakterijom Helicobacter pylori se provodi uzimanjem lijekova kojima je cilj uništavanje uzročnika i povrat acido-bazne ravnoteže želuca. Najčešće propisana terapija se sastoji od tri lijeka, lijeka koji smanjuje lučenje želučane kiseline kojim se smanjuje kiselost te dvije vrste antibiotika. Već nakon 2 tjedna terapije većina inficiranih bilježi poboljšanje stanja.

Pristup liječenju posebno se savjetuje osobama koje uz infekciju ovom bakterijom imaju u dijagnosticiran ulkus te oboljelima od kroničnog gastritisa.

Infekcija Helicobacter pylori kao faktor rizika za niz bolesti

Infekcija H. pylori povećava rizik od razvoja nekih bolesti. Najčešće je upravo ova infekcija temelj za razvoj čira (ulkusa) na želucu i dvanaesniku (povećan rizik za čak 4-10) puta.

Nadalje, infekcija Helicobacter pylori povećava i rizik od razvoja karcinoma želuca te MALT limfoma (tumora).

h.pylori

Prevencija infekcije Helicobacter pylori

Prevencija infekcije Helicobacter pylori provodi se na jednak način kao i kod drugih klica:

  • Redovno perite ruke: perite ruke nakon korištenja toaleta te prije nego dolazite u doticaj s hranom.
  • Izbjegavajte konzumirati hranu i piće koji nisu oprani
  • Izbjegavajte jesti hranu koja nije pravilno ili dovoljno termički obrađena.
  • Izbjegavajte jesti hranu kod osoba u čiju higijenu sumnjate.

Helicobacter pylori je bakterija od koje je inficirana polovica svjetske populacije. Ukoliko zabilježite neke od mogućih simptoma infekcije svakako posjetite liječnika i krenite s terapijom kako biste izbjegli komplikacije kojima upravo ova bakterija može biti okidač.

Objavljeno 01.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!