VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ozljede rotatorne manšete - uzroci i rehabilitacija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rame je kuglasti zglob (articulatio humeri), a time i najpokretljiviji i najkompleksniji zglob ljudskog tijela. Sastoji se od glave humerusa ( na nadlaktičnoj kosti) umetnute u cavitas glenoidalis (udubinu na lopatici). Zbog svoje građe pokreti su mogući u svim smjerovima, tako da istovremeno imamo velik opseg pokreta i kretnju u svim smjerovima, i vrlo nestabilan zglob.

Rotatornom manšetom nazivamo skup mišića kojima je polazište s lopatice, a hvatište na izbočinama nadlaktične kosti. Radi se o sljedećim mišićima:

  • subskapularis – rotacija ruke prema unutra
  • supraspinatus – održava humerus u konkavnom zglobnom tijelu, nateže zglobnu čahuru i abducira ruku
  • infraspinatus – pojačava čahuru ramenog zgloba i njegova je glavna funkcija vanjska rotacija ruke
  • teres minor – slab vanjski rotator ruke

Glavna funkcija ovih mišića je dinamička stabilizacija ramenog zgloba, što znači da oni osiguravaju položaj glave nadlaktične kosti u relativnoj plitkoj zglobnoj čašici lopatice pri pokretima koji uključuju velike mišiće prsa i gornjeg dijela leđa. Ostali mišići, m. deltoideus,m. teres major,m. corachobrachialis, m. latissimus dorsi i m.pectoralis major, također sudjeluju u stabilizaciji ramena.

rotatorna manseta

Ozljede rotatorne manšete

U 90% slučajeva ozljeđuje se tetiva m. supraspinatus, zasebno ili u kombinaciji s ozljedom tetive m. infraspinatusa. Oštećenje rotatorne manšete uzrokuje bol, nemogućnost pokreta u ramenom zglobu, izostanak fluidnosti pokreta (rame „preskače“) te razvoj artritisa i kalcifikata u ramenom zglobu.

Uzroci ozljeđivanja prema mehanizmu nastajanja:

1. Akutna ozljeda

Nastaje pri podizanju preteškog tereta koji mišiće i tetive ne mogu podnijeti ili se javlja pri direktnom padu na rame. Javlja se oštra bol u ramenu na prednjoj i stražnjoj strani koja se širi prema laktu popraćena smanjenjem opsega pokreta u ramenu zbog boli i spazma. Može onemogućiti abdukciju ruke te slabost mišića ramena i ruke.

rotatorna manseta
Abdukcija ruke

Potrebno je smanjiti ili spriječiti oticanje što se može postići odmorom i stavljanjem leda (15 do 20 minuta 3 puta na dan), nošenje steznika zbog rasterećenja ramenog zgloba, ali ne predugo jer će se opseg pokreta u ramenom zglobu smanjiti. Utvrđivanjem stupnja ozljede pristupa se ciljanom načinu liječenja.            

2. Kronično preopterećenje

Javlja se kod osoba i sportaša čiji posao ili odabrani sport zahtijeva često podizanje ruke iznad glave. Repeticija ovih pokreta i izostanak kompenzacije korektivnih vježbi je uzrok kroničnog preopterećenja mišića i tetiva rotatorne manšete. Pokreti rukom su mogući dok pokreti rukom visoko iznad glave ili u stranu (abdukcija) uzrokuju bol. Bol se pojačava noću te budi osobu iz sna.

3. Degeneracija mišića ili tetive, tendinitis ili kalcifikat u ramenu

Javlja se kod starijih osoba na mjestu gdje tetiva dotiče kost. Češće se javlja kod ženskih osoba u dobi od 35 do 50 godina. Javlja se duboka bol u ramenu s vanjske strane nadlaktice (deltoideus). Točka osjetljivosti i boli može se pojaviti i iznad područja ozljede.

Bol se pojačava kod abdukcije i interne rotacije. Stanje može postati kroničko kada tetiva postane toliko upaljena da dolazi do prekida cirkulacije (opskrbe krvlju) što uzrokuje odumiranje vlakana tetive te takvo stanje vodi parcijalnoj ili potpunoj rupturi tetive. 

Uzroci ozljeda rotatorne manšete prema stupnju ozljede:

  • I stupanj – istegnuće tetive
  • II stupanj – parcijalna ruptura
  • III stupanj – potpuna ruptura

Program i plan rehabilitacije

Program za rehabilitaciju ramena mora biti usmjeren ozljedi koju određena osoba ima. Ovo je okvirni plan rehabilitacije koji pruža širok raspon vježbi za rame. Posavjetujte se sa stručnjakom koje vježbe su indicirane vašem stanju.

1. Zagrijavanje

Prije nego počnete vježbanje obavezno se zagrijte 10 do 15 minuta kako biste potaknuli globalnu cirkulaciju i pripremili tijelo.

2. Istezanje

Prije nego počnete s vježbama snage istegnite se, važno je da pri tome ne osjećate bol.

Njihanje

Ruka slobodno visi. Iz tog položaja izvodite njihanje lijevo – desno, naprijed – nazad, te kružite u jednu i drugu stranu.

Istezanje stražnje glave m. deltoideus

rotatorna manseta

Istezanje m. subscapularis pasivnom unutarnjom rotacijom

Istezanje m. infraspinatus pasivnom vanjskom rotacijom

Istezanje m.pectoralis

rotatorna manseta

3. Vježbe jačanja

Vježba snage za srednji i donji dio m. trapezius

Jačanje m. infraspinatus i m. teres minor – ovu vježbu započnite raditi s elastičnim trakama, pa u progresiji izvodite s malim težinama (1 do 2 kg)

Interna rotacija za jačanje m. pectoralis i m. supscapularis

Eksterna rotacija za jačanje m. infraspinatus, m. teres minor i m. deltoideus(stražnja glava)

Vježba za m. triceps i m trapezius (srednji i donji dio)

Vježbe za stabilizaciju lopatice – kod ovih vježbi važno je da izostane kontrakcija gornjeg dijela m. trapezius

Lopatice se spajaju uz aktivaciju mišića koji povezuju lopatice

Kontrakcija m. romboideus između lopatica

Koristite male težine (1 do 2 kg) te osjetite da se lopatica spušta prema dolje

Objavljeno 16.09.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!