Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

8 najgorih navika koje utječu na vašu formu i rezultate treninga!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svakodnevno trenirate, postigli ste dobru formu, ali i dalje niste došli do izgleda ili performansi koje želite. Možda ipak nešto radite krivo i griješite s nekom navikom? Donosimo popis navika koje možda radite i nesvjesno, ali koje mogu značajno negativno utjecati na vaše rezultate:

1. Niste mentalno spremni

Vrijeme je odlaska na trening, a vi nemate nikakav plan: koji ćete trening danas raditi? Koje ćete vježbe danas raditi? Koje slabije točke morate popraviti? Za bilo kakav rezultat, kako u treningu, tako i u bilo kojem drugom aspektu života, morate imati plan rada jer je to jedini način da se ciljevi realiziraju.

Prije odlaska na trening, napravite plan treninga, kako biste vrijeme iskoristili maksimalno i imali rezultate.

umor

2. Niste fizički spremni

Došli ste na trening, ali se jednostavno ne možete pokrenuti. Bez zagrijavanja, odlučili ste „probuditi“ uspavane mišiće teškim serijama. No, to svakako ne samo da nije način da se probudite, već ste i značajno povećali rizik od ozljede. Izostanak s treninga zbog ozljede svakako nije nešto što želite.

Stoga, započnite trening sa zagrijavanjem kako biste ubrzali cirkulaciju, podigli tjelesnu temperaturu, potakli zglobove na proizvodnju sinovijalne tekućine te ustabilili mind&muscle vezu koji će vam pomoći u postizanju maksimalnih rezultata, sa svakom serijom. Za dobro zagrijavanje je potrebno samo par minuta, ali to ulaganje vremena višestruko će vam se povratiti.

3. Previše vremena provodite na mobitelu

Sigurno vas nerviraju vježbači koji između serija zauzimaju spravu i tipkaju na mobitel. Nemojte biti jedna od tih osoba i oduprite se stalnom provjeravanju društvenih mreža, poruka ili mejlova tijekom treninga. Mobitel ostavite kod kuće ili u svlačionici, a tijekom treninga se fokusirajte na sebe i svoju izvedbu.

Ako vam je izgovor za nošenje mobitela na trening, glazba koja vam je potrebna tijekom treninga, tada playlistu pripremite unaprijed kako tijekom treninga ne biste tražili omiljene pjesme. Osim ovoga izuzeća, mobitel se dozvoljava i osobama koje zbog posla moraju biti dostupne 24/7, ali i tada samo u slučajevima koje su zaista povezane samo s poslom.

Pokušajte se maksimalno fokusirati na trening i sve ostalo ostavite sa strane.

mobitel

4. Ne razmišljate o vježbama koje izvodite

Smisao vježbanja nije u tome da – „odradite“, već da osjetite svako ponavljanje koje ste napravili. Naime, zamislite da je svako ponavljanje svake serije, poput jedne stepenice kojom se penjete prema ostvarenju vlastitog cilja. Nemojte žuriti s ponavljanjima, fokusirajte se i koncentrirajte na svaku kontrakciju, ali i na negative jer su oni po mnogima čak i važniji od samog koncentričnog dijela pokreta.

Svaka serija neka bude izazov, a ako vam je težina prevelika, radije je smanjite, ali svako ponavljanje odradite koncentrirano i s punim osjećajem za pokret.

5. Loša izvedba vježbi

Pravilna izvedba svake pojedinačne vježbe početak je svakog ozbiljnijeg treninga. Ako ste početnik savjetujte se s trenerom ili uzmite osobnoga trenera i sve vježbe naučite izvoditi ispravno i uz svijest o aktivaciji mišićnih skupina na pravilan način. Također, naučite pravilno disati u svakom pokretu. Bez pravilne izvedbe, prijete vam ozljede. 

mrtvo dizanje

6. Loš izbor ili premalo hrane

Nema toga cilja koji možete ostvariti treningom, ako prehrana ne slijedi vašu aktivnost i nije prilagođena vašem trening cilju.

Dakle, zapamtite da je računica svakoga uspjeha 80% hrane i 20% treninga i tek kad, uz savjete nutricionista, svoju prehranu podesite svojim potrebama, bit ćete na putu prema realizaciji cilja. Premalo hrane ili loš odabir namirnica ili njihovog kombiniranja velika su prijetnja vašem treningu i željenoj formi. 

7. Previše ste društveni

Ako ste dugo vremena u istom fitness centru velika je šansa da znate mnoge ljude koji s vama dijele vježbački prostor. No, pazite da komunikacija s drugima ipak ne šteti vašem napretku jer ako ćete samo rečenicu izmijeniti sa svima koje poznajete, kvaliteta vašeg treninga će biti dovedena u pitanje. Posebno je važno da se ne upuštate u razgovore usred serija ili u pauzama.

Vrijeme za razgovore ostavite za nakon treninga, kada se uz proteinski napitak možete družiti s drugim vježbačima.

8. Ignorirate važnost oporavka

Koliko god je trening važan, vrijeme oporavka je možda još i važnije jer se tada mišići regeneriraju, oporavljaju od opterećenja kojima su bili izloženi na treningu, zacjeljuju i spremaju za sljedeću aktivnost.

Stoga, kako god mnogi ne zaboravljaju uzeti pre-workout dodatke prehrani, jednako tako je važno mišiće nahraniti kvalitetnim obrokom nakon treninga te izdvojiti dovoljno vremena za kvalitetan san u kojem se mišići odmaraju, regeneriraju i oporavljaju.

Loše navike postoje da bismo ih mijenjali. Ciljeve postavljamo da bismo ih realizirali. Popravite navike i realizacija ciljeva nikada neće biti lakša. 

Objavljeno 22.01.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!