Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako nam glazba utječe na rezultate na treningu?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Općepoznat je podatak da glazba pozitivno utječe na tjelesnu aktivnost i niz sposobnosti vježbača koje utječu na realizaciju te aktivnosti. Upravo stoga, mnogi sportaši svoje treninge rade uz glazbu koja im pomaže da uđu u "trening zonu" i ondje ostanu fokusirani i "isključeni" od drugih utjecaja, kako izvana, tako i unutar vlastite koncentracije.

No, utjecaj glazbe na fizičku aktivnost nije novovjeka ideja, već su o pozitivnom utjecaju glazbe na tjelesne performanse znali već i Stari Rimljani. Naime, uz galijote je uvijek postojao i bubnjar koji je u tempu zaveslaja, udarao o bubanj. Dijelom je njegov ritam postojao zbog održavanja koordinacije veslača, a drugi dio se odnosi na držanje tempa i motivacije za aktivnost.

muskarac trkac

Studije o utjecaju glazbe na fizičku aktivnost

Znanstvena istraživanja o utjecaju glazbe na tjelesnu aktivnost počela su se provoditi u 20-im godinama 20. stoljeća, već u prvim provedenim studijama potvrđeni su značajni utjecaji glazbe i ritma na rad mozga tijekom treninga ili neke druge fizičke aktivnosti. Primjerice, studije su potvrdile da jednostavna promjena tempa glazbe utječe na promjene srčanog ritma i broja otkucaja.

Znanstvene studije potvrđuju da glazba:

Glazba koja dopire do ljudskih ušiju pretvara se u vibracije ili otkucaje, te putuje do živčanih stanica u mozgu. Ti ritmovi utječu na mozak, a on potom šalje živčane impulse diljem tijela te ih pretvara u tjelesne pokrete.

zena trening

Glazba popravlja raspoloženje

Rezultati ispitivanja objavljeni u knjizi This Is Your Brain On Music potvrđuju da slušanje glazbe tijekom treninga može utjecati na otpuštanje kemijskih spojeva u mozgu, poput dopamina i opioida, a koji utječu na ljudsko raspoloženje, smanjuju osjećaj boli i umanjuju osjećaj umora. Autor ističe da postoje dva moguća razloga zašto glazba utječe na ove mehanizme: "Glazba djeluje kao ometač pa ometa osjećaj boli ili umora, ili glazba djeluje kao popravljač raspoloženja zbog lučenja hormona koji utječu na poboljšanje općeg stanja i većeg osjećaja zadovoljstva."

Glazba povećava brzinu

Osim toga, moždani neuroni se mogu sinkronizirati s tempom glazbe, pa s obzirom na tempo dolazi do poboljšanja u brzini i eksplozivnosti u repetitivnim pokretima, poput trčanja.

Prema rezultatima studije objavljene u Inside Sport Psychology, ispitanici koji su vozili bicikl u ritmu s glazbom trebali su 7% manje kisika za isti trening od onih biciklista koji su pedalirali s običnom glazbom u pozadini. Kako stoji u zaključku, glazba očito ima potencijal da učini energiju iskoristivijom.

Glazba povećava izdržljivost

Sinkroniziranje kretanja uz glazbu omogućava bolju fizičku izvedbu, bolju energetsku učinkovitost i posljedično, bolju izdržljivost kod vježbača.

"Za većinu fizičkih aktivnosti ljudi odabiru ritmove u rasponu od 120 do 145 bpm i upravo su ti ritmovi i prema studijama označeni kao najbolji za pozitivne stimulacije tijekom vježbanja", stoji u ovoj studiji. Ritam se naravno određuje i prema vrsti aktivnosti, pa će stoga vježbači joge birati glazbu sa sporijim ritmom, dok će se biciklisti koji žele postići veću brzinu odabirati i glazbu s bržim ritmom.

zena gym

Glazba povećava eksplozivnost

Nedavno je u Journal of Strength and Conditioning Research objavljena studija koja je dodatno proučavala utjecaj glazbe na fizičku izvedbu. Prva skupina je vježbala uz glazbu prema vlastitom izboru, a druga bez glazbe. Ispitanicima su uspoređivani rezultati na čučnju sa skokom. Ispitanici koji su tijekom izvedbe slušali glazbu su imali veću brzinu i veći odskočni moment, od ispitanika bez glazbe iako u visini skokova nije bilo velike razlike među grupama.

U Sports Medicine-Open je objavljena studija koja potvrđuje da slušanje glazbe tijekom treninga pomaže u reguliranju i održavanju ritma i režima vježbanja. U studiji objavljenoj u Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports potvrđeno je da su biciklisti koji su slušali glazbu bržeg tempa imali bolje rezultate od kolega biciklista koji su slušali sporiju glazbu.

Stoga, kad budete sljedeći put pripremali popis pjesama za reprodukciju tijekom svojeg treninga, imajte na umu i uz koju ćete je fizičku aktivnost slušati.

Objavljeno 23.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!