Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

40 pravila ponašanja u teretani!

Image

Bez obzira jeste li tek odlučili krenuti u teretanu ili ste već dugogodišnji vježbač, postoje neka nepisana pravila ponašanja u teretani s kojima svi trebaju biti upoznati, kako bi boravak i trening svima bio ugodniji i produktivniji. 

Napravili smo popis od 40 pravila koja bi trebala biti istaknuta u svakom gymu ili priložena svakom vježbaču uz račun za plaćenu članarinu. Slijedite li ova pravila, možete biti sigurni da ćete trening odraditi motiviraniji, a ugoda i sigurnost vašeg boravka u teretani bit će na visokom nivou.

 1. Spremajte za sobom - nitko ne želi nakon vašeg mrtvog dizanja s 200 kila, 10 minuta raspremati utege. Također, bučice vraćajte na stalak, sigurno ih ondje želite i pronaći kad vam budu trebale.
 2. Nemojte biceps pregib raditi u kavezu za čučanj - kako mu ime i kaže, kavez za čučanj je namijenjen za čučanj! Sigurno u teretani ima drugih šipki koje možete uzeti, a biceps pregib možete odraditi bilo gdje, samo trebate pola metra prostora ispred sebe.
 3. Brinite o higijeni - ne želite u teretani doći na glas kao "smrdljivac". Prije nego izađete iz svlačionice, provjerite širite li neugodne mirise. Ako ste na trening došli ravno s posla, razmislite o tuširanju prije treninga. Ovo će dobro doći i vama i drugima.

 1. Nemojte pretjerati s parfemom ili mirisom kad dolazite u teretanu. Vaš miris drugima može biti neugodan.
 2. Koristite ručnik - nemojte za sobom ostavljati znojave klupice. Sigurno ni vi ne želite doći na klupicu na kojoj je prethodni vježbač prolio pola litre znoja.
 3. Brišite se ručnikom - kapanje znoja po podu nikako nije poželjno, ako se možete obrisati. Primjerice, nitko ne želi da mu spotate na benchu, ako ćete ga odozgora zaliti svojim znojem.
 4. Ne prolazite ispred nekoga tko vježba pred ogledalom - ogledala služe da se vježbači lakše usredotoče na mišić koji rade. Nemojte prolaziti ispred nekoga tko to radi, već ga zaobiđite. Možete ga ozbiljno dekoncentrirati, a moguće je i da se ozlijedi.
 5. Ne pozirajte pored nekoga tko vježba. Pričekajte da završi seriju ili se odmaknite. Vaše poziranje će mu sigurno odvući pozornost potrebnu za seriju.
 6. Ne zauzimajte prostor ispred police s bučicama tako da joj nitko ne može prići. Uzmite bučice i odmaknite se jer i drugi moraju moći uzeti ili odložiti željene bučice.

 1. Nošenje pojasa u svim vježbama i u svim serijama je nepotrebno i smiješno. Pojas služi samo za najveće težine - inače će služiti za ismijavanje.
 2. Muškarci, ne trebate se prevelikim težinama dokazivati pred ženama. Ispast ćete smiješni. Također, naučite se nositi s time da neke žene dižu više od vas. Sigurno i duže treniraju.
 3. Muškarci, budite diskretni kad atraktivna žena uđe u teretanu. Ne želite ženu otjerati, zar ne? Također, ne trčite asistirati ženi na benchu, ako vas to nije tražila. Možda ne želi vaše dahtanje iznad glave dok ruši PR.
 4. Djevojke, za trening se odjenite prikladno, a ne provokativno. U teretanu idete vježbati a ne pronalaziti partnera.
 5. Djevojke, u teretanu se ne dolazi našminkane jer je velika mogućnost da ćete se znojiti, što se neće najbolje odraziti na vašu šminku.
 6. Trenirajte noge, jednako kao i sve druge mišićne skupine. Ne tražite izgovore za čučanj.
 7. Ne skidajte utege sa šipke, osim ako ste zaista sigurni da ih više nitko ne koristi. ako su utezi na šipci, pričekajte minutu, možda je vježbač otišao po vodu ili radi super-serije.
 8. Budite uvijek na sigurnoj udaljenosti od vježbača koji su usred serije. Pazite da ne zapnete za nekoga ili uđete u putanju njegovog utega. Može se ozlijediti, a može ozlijediti i vas.
 9. Ako vidite da netko radi krivo, pristojno pitajte želi li da mu pomognete. Nemojte samoinicijativno ispravljati vježbače jer to mogu doživjeti kao prepotenciju i biti demotivirani za nastavak vježbanja.

 1. Kad netko vježba pred ogledalom, nemojte stati točno iza njega. To je čudno, neugodno i pomalo zastrašujuće. Pomaknite se barem pola metra u stranu.
 2. Nemojte se jačim vježbačima obraćati s "I ja sam radio 200 kila u čučnju, prije ozljede u srednjoj školi...", nema potrebe za takvim hvalisanjem ili izmišljanjem.
 3. Ako ne znate kako se izvodi neka vježba - pitajte iskusnije vježbače ili trenera. Najgore što možete napraviti jest da radite krivo - ozlijedit ćete se i završiti na YouTubeu.
 4. Ako radite kružni trening sa 8 stanica, nije baš najmudrije otići na trening kad je najveća gužva u teretani. Ili nećete uspjeti odraditi trening ili ćete navući gnjev drugih vježbača - a nijedno ne želite!
 5. Tijekom odmora između serija, hodajte po prostoru, a nemojte zauzimati spravu ili utege. Tijekom vašeg odmora drugi vježbač može odraditi seriju.
 6. Nemojte preskakati vijaču usred prostora tako da vas svi moraju zaobilaziti. Pronađite prostor gdje nikome ne smetate i nikoga ne ugrožavate.
 7. Ako netko nosi slušalice, nemojte mu se pokušavati obraćati. Slušalice su jasan znak da želi svoj mir i da ga se pusti na miru.
 8. Ako vi nosite slušalice, nemojte naglas pjevati jer tako ometate druge vježbače.
 9. Nemojte naglas psovati ako neku željenu težinu niste mogli podići. Ne smijete drugima njihov boravak u teretani činiti neugodnim.
 10. Ako vježbate u društvu, ne smijete biti preglasni te tako drugim vježbačima stvarati neugodu.
 11. Ako vas netko pita da se izmjenjujete na spravi, uvijek to omogućite. Druga osoba će tijekom vaše pauze odraditi svoju seriju.

 1. Tijekom rada nemojte biti preglasni ni puštati krikove ili stenjati, drugim vježbačima će biti nelagodno.,
 2. Nikada se vježbačima ne obraćajte usred serije, to će im oduzeti željeni fokus na vježbu i može dovesti do ozljede.
 3. Budite kulturni: Nemojte ispuštati plinove ni podrigivati, oko vas su drugi vježbači koji ne trebaju trpjeti zbog vaše nekulture.
 4. Mobitel ostavite u ormariću, a ako ga morate ponijeti sa sobom u teretanu, nikako nemojte tipkati dok zauzimate vježbačko mjesto.
 5. Ne gnjavite pričom druge vježbače, neki dolaze u teretanu odraditi trening, a ne čavrljati.
 6. Ako spotate vježbače, cilj je da mu pomognete kad više ne može, a ne da mu vi podignete teret. Također, pratite izvođenje vježbe da sa spotanjem ne bude prekasno.
 7. Ne bacajte nepotrebno utege kako bi drugi vidjeli koje težine podižete. Kontrolirajte svoje pokrete tijekom vježbanja, ali i tijekom odlaganja utega na pod ili na mjesto.
 8. Ako ste pušač, nemojte pušiti neposredno prije ulaska u teretanu pa ondje smrdjeti kao pepeljara. Ponesite osvježivač daha.
 9. Vježbe u kojima ste nestabilni nemojte raditi nasred teretane, već pronađite kut gdje se u slučaju padanja možete uhvatiti za zid, a i nikome ne smetate niti ugrožavate druge vježbače.
 10. Ako za neke vježbe skidate tenisice, budite sigurni da imate čitave i čiste čarape te da nećete proširiti smrad po cijeloj teretani.
 11. Prikladno se obucite za teretanu, neurednost, ali ni ekstravagancija nisu dobrodošli.

Objavljeno 07.01.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!