Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

5 razloga zašto i preko ljeta ići u gym

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S visokim temperaturama, mnogi se odlučuju teretane i druge dvorane za vježbanje zamijeniti drugim vrstama aktivnosti, najčešće onima na otvorenom, poput rolanja, vožnje bicikla i sl. No, ljetno vrijeme nije period u godini kada biste trebali prestati vježbati u teretani, baš kao ni jedno drugo vrijeme u godini.

Naime, trening snage koji odradite u teretani teško je zamijeniti bilo kojom drugom vrstom aktivnosti koju ćete izvesti na otvorenom. Stoga, ako i dalje niste sigurni želite li nastaviti vježbati u teretani i preko ljeta, donosimo vam 5 razloga zašto ostati u teretani i tijekom ljetnih mjeseci:

1. Mišići tope mast, čak i kada mirujete

mrtvo dizanje

Aerobna aktivnost pomaže u povećanoj potrošnji kalorija, ali metabolizam je onaj koji igra važnu ulogu u načinu na koji se hrana pretvara u energiju. Osobe s većom mišićnom masom imaju i pojačanu energetsku potrošnju, čak i u stanju mirovanja. Sa starenjem, metabolizam se prirodno usporava, što postupno vodi do nakupljanja viška kilograma.

No, održavanje mišićnog tkiva izvrstan je način da se održi balans s nakupljanjem viška kilograma i masnog tkiva, a što se u ranijoj dobi počne raditi na očuvanju i povećanju mišićne mase (što se postiže treningom snage), to će i u kasnijoj dobi biti lakše održavati mišićnu masu.

2. Izgradnja mišića pomaže u očuvanju zdravlja kostiju

trening

Sa starenjem, propadanje kostiju je gotovo neizbježno, posebno kod žena u menopauzi. To dovodi do veće krhkosti kostiju i veće opasnosti od lomova, što smanjuje i mogućnost bavljenja fizičkim aktivnostima.

Trening snage, dokazano je i potvrđeno nizom studija, pomaže u jačanju kostiju, što pomaže u prirodnom slabljenju kostiju i smanjuje rizik od nastanka ozljeda. Kod osoba koje redovno rade trening snage, zamjetna je poboljšana ravnoteža i veća ukupna snaga, što također pomaže u prevenciji ozljeda.

3. Jačanje mišića poboljšava ravnotežu

trening

Osim u prevenciji ozljeda, kako je navedeno u prethodnoj točki, poboljšana ravnoteža poboljšava kvalitetu života i u drugim područjima. Ravnoteža je bitna u svim svakodnevnim aktivnostima, od nošenja vrećica iz supermarketa, penjanja uz stepenice ili sličnim svakodnevnim poslovima i radnjama.

Trening snage je vrsta aktivnosti koja pomaže i olakšava ove radnje, posebno kod osoba u starijoj dobi, što je izrazito bitno za kvalitetu njihovog života.

4. Prevencija bolesti

sklekovi

Trening snage, dokazano ima niz pozitivnih zdravstvenih učinaka, uključujući smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Ako se trening snage provodi redovito, tijekom cijele godine, tijelo će odgovarati pozitivno, a između ostaloga, imunitet će biti ojačan tijekom cijele godine, a što je posebno važno u periodu nakon ljeta kada su mnogi skloni prehladama i bolestima.

Također, studije potvrđuju da osobe koje redovno provode trening snage bilježe smanjenu bol u slučajevima artritisa, čak veću nego u slučaju uzimanja tableta za smanjenje bolova. Osim toga, trening snage poboljšava mentalno zdravlje, smanjuje tjeskobu i depresiju te poboljšava kvalitetu sna.

5. Izgledat ćete super u kupaćem kostimu

plaza zena

Uz sve zdravstvene prednosti bavljenja sportovima snage, jedna od dodatnih prednosti jest i učinak ove vrste aktivnosti na fizički izgled, što je posebno važno u ljeto vrijeme kad je odjeće malo, a i vrijeme je odlazaka na plažu, u kupaćem kostimu. Baš zbog toga, u treningu treba biti redoviti i u ljetnim tjednima uoči odlaska na godišnji odmor. Redovni treninzi snage održavaju mišićni tonus, a to je upravo ono što čini dobar izgled u kupaćem kostimu.

Dakle, iako će se teretane s velikim vrućinama značajno isprazniti, vrlo je važno u ovom dijelu godine održati svoj vježbački režim. Držanjem uhodanog trening ritma i bez preskakanja treninga, održavat ćete formu i izgledati vrhunski u svakom trenutku.

Objavljeno 04.07.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!