Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Kako treningom poboljšati koncentraciju i fokus? (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Često se osjećate umorno, gubite koncentraciju i niste fokusirani na posao kojeg morate obaviti?

Osim što utječemo na opće zdravlje, izgradnju mišića, jačanje srca i kontrolu tjelesne mase, manje je poznato da treningom utječemo na poboljšanje koncentracije pa čak i na sposobnost učenja.

Jedan od razloga boljih kognitivnih performansi leži u cirkulacija krvi. Tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju krvi u cijelom tijelu, uključujući i mozak. Više krvi znači i više energije, više kisika, što potiče mozak da bolje funkcionira.

Drugi razlog bolje kognitivne izvedbe i koncentracije nakon vježbanja je zbog povećane aktivnosti u hipokampusu, dijelu mozga koji je zadužen za učenje i memoriju. Istraživanja su pokazala da se kognitivne funkcije razvijaju kada se pobude neuron u toj strukturi. Na primjer, dokazalo se da aerobnim aktivnostima možemo utjecati na smanjenje hipokampusa koje se događa uslijed starenja pa čak i poboljšati memoriju starijih osoba.

Drugo istraživanje pratilo je dvije skupine studenata prije ispita. Jedna skupina je prije ispita bila podvrgnuta laganim vježbama, dok se druga skupina za ispit pripremala na uobičajen način. Bolje rezultate na ispitu postigla je skupina koja je vježbala prije ispita.

umor

Da biste treningom utjecali na koncentraciju i fokus vježbe trebaju biti:

Kratkog trajanja, od 5 do 15 minuta

Kratki trening s vijačom, trčanje u mjestu ili nekoliko čučnjeva ubrzat će protok krvi u mozgu. Mini trening ubacite barem pola sata prije aktivnosti za koju vam je potrebna bolja koncentracija i fokus.

Poznate i jednostavne

Komplicirane vježbe nisu pogodne za povećanje pažnje. Kompleksne aktivnosti zahtijevaju veći živčano-mišićni angažman što će dodatno opteretiti i umoriti mozak.

Vježbe moraju biti što jednostavnije i dobro poznate osobi koja ih izvodi.

Niskog do srednjeg intenziteta

Samo vježbe koje se izvode niskim intenzitetom u aerobnom režimu rada omogućuju veći dotok kisika u stanice. Vježbe visokog intenziteta zahtijevaju da se energija crpi iz brzo dostupnih izvora. Takva energija spremljena je u mišićima i koristi se bez prisustva kisika tzv. anaerobni izvori energije. Ipak, naš cilj je dopremiti više kisika i na taj način potaknuti stanice na bolji rad.

Sljedeći put prije nego što se odlučite popiti šalicu tople kave kako bi razbistrili um i fokusirali se na zadatak isprobajte kratki trening koji smo vam pripremili.

Opis vježbi

Trening kojeg smo  pripremili sastoji se od tri vježbe koje izvodite bez stanke u kružnom obliku rada. Prvi krug svaku vježbu izvodite 10 puta, a zatim svaki sljedeći krug smanjite broj ponavljanja za dva. Dakle, drugi krug vježbe se izvode osam puta, treći šest puta, četvrti četiri puta i peti krug koji je ujedno i posljednji, vježbe izvodite dva puta. Vježbe se izvode laganim tempom.  

Hodanje do skleka

hodanje do skleka

Vježba počinje iz stojećeg stava. Spuštate se u duboki pretklon oslanjajući se na dlanove. Rukama hodate do upora za sklek. Napravite sklek i vratite se u početnu poziciju.

Iskorak

iskorak

Iz stojećeg stava iskoračite jednom nogom. Prilikom iskoraka pazite da vam koljeno ne prelazi projekciju prstiju. Obratite pozornost da je koljeno usmjereno prema prstima. Vratite se nazad i ponovite vježbu drugom nogom.

Odvijač

odvijac vjezba

Iz upora klečećeg podignite koljena od poda. Okrenite se u jednu stranu, istovremeno provucite suprotnu nogu ispod tijela. Vratite se u početnu poziciju i zatim vježbu ponovite u drugu stranu.

Objavljeno 11.04.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!