Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Tabata protokol - prvi dio

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tabata trening je trening koji traje otprilike 4 minute. Krenimo redom; japanski znanstvenik Izumi Tabata sa svojim timom proveo je testiranje na brzim klizačima, trening se sastojao od 6-7 intervala maksimalnog sprinta u trajanju 20 sekundi s 10 sekundi odmora između svakog intervala. Testiranja su se provodila 5 dana u tjednu tijekom 6 tjedana.

Studija dr. Tabate pokazala je da su klizači poboljšali aerobni kapacitet (sposobnost tijela da konzumira kisik- što veća sposobnost unosa kisika, više i duže možemo trčati) za 14 %. Štoviše, poboljšanje je pokazao i anaerobni kapacitet (sposobnost što duljeg maksimalnog sprintanja) za čak 28 %.

Za usporedbu, tradicionalni aerobni trening –trčanje na 70 % aerobnog kapaciteta u 60 minuta – u istom vremenskom periodu pokazalo je poboljšanje aerobnog kapaciteta od 9.5 % i nikakav napredak anaerobnog kapaciteta! Zaključak: Tabata protokol vrlo je rijedak tip treninga koji istodobno utječe na aerobni i anaerobni kapacitet!

Ključ uspješnosti ovog treninga leži u vrlo kratkim intervalima odmora (10 sekundi), dok se konvencionalni sistem treninga drži omjera 1:3/ rad:odmor.

Dakle, Tabata protokol je nesumnjivo vrlo učinkovit i dovodi vas u formu u kratkom vremenskom periodu. On je rađen za sportaše olimpijce, ali je također vrlo primljenjiv i za rekreativce.

Osobno sam kao fitness trener oduševljen ovim treningom zato što se u praksi pokazao kao vrlo efikasan i prilagodljiv. Možemo ga provoditi na atletskoj stazi, u prirodi, u vodi, u teretani (traka za trčanje, stacionarni bicikl, elipter, vijača, vreća za boks, bućice i mnogi drugi trenažeri).

Prije Tabata protokola izuzetno je važno dobro zagrijavanje barem 5 minuta (npr. preskakanje vijače 5 minuta na 40 % maksimalnog kapaciteta). Također na kraju treninga obavezno "hlađenje" i istezanje barem 5 minuta.

Tabata protokol je kratak ali izuzetno naporan. Vrlo je važno da se krene postupno kako bi se izbjegle povrede. U početku treba raditi samo 3-4 intervala na 70-80 % maksimuma kako bi se postupno adaptirali. Ovo nije tip treninga za totalne početnike. Rekreativci mogu brzo napredovati (npr. smršaviti ali istodobno dobiti na snazi!), ali predlažem da svakako konzultirate vašeg trenera u teretani prije nego "ispustite dušu" uz dr. Tabatu!

U drugom dijelu članka možete pogledati kako to sve skupa izgleda u praksi.

Objavljeno 19.05.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!