VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Alkalna dijeta – što i kako jedu Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston i Victoria Beckham?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svaki organizam ima svoju pH vrijednost, a upravo je acidobazna ravnoteža preduvjet zdravlja. Vrijednost pH je mjera za alkalitet (lužnatost) / aciditet (kiselost) neke tvari/otopine. Uravnoteženi pH je onaj koji se najviše približi pH krvi, inače između 7,32 i 7,42.

Na pH vrijednost organizma utječe niz faktora, od prehrane, načina života, stresa. Prema dostupnim podacima, alkalna hrana, prvenstveno povrće, značajno nedostaje u prehrani Europljana koji su u zadnjih 50 godina potrošnju povrća smanjili 2,5 puta. Istovremeno, kisele hrane imamo napretek, od mesa, žitarica i šećera.

Voće i povrće - alkalne namirnice

U posljednjih nekoliko godina, upravo na temelju informacija o važnosti acidobazne ravnoteže organizma osmišljena je tzv. alkalna dijeta. Ovom načinu prehrane su se priklonile mnoge holivudske zvijezde među kojima su Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston i Victoria Beckham. Iako je primarno osmišljena kao način prehrane prilagođen osobama s bubrežnim kamencima ili infekcijama urinarnog trakta, razvijena je u način prehrane i dijetu za koju se smatra da pomaže u postizanju željene forme i vitke linije.

Idejni začetnici ove dijete tvrde da moderna prehrana u organizmu izaziva stanje kiselosti. Njihova teorija je da se višak kiseline u organizmu pretvara u masnoću, što dovodi do gomilanja viška kilograma i pretilosti. Acidoza (stanje kiselosti) je odgovorna za nastanak niza bolesti među kojima su artritis, osteoporoza, bubrežne bolesti, nepravilan rad jetre, te kroničan umor.

Također, pobornici ove dijete ističu određene kombinacije hrane koje su preporučljive te one koje je mudro izbjegavati.

U tri glavna obroka koje preporučuju, ističu ova načela:

Doručak: Voće, Po obroku nije potrebno miješati više od 3 različita voća, npr. Bananu, jabuku i malo grožđa. Dozvoljeno je svaki drugi dan pojesti neko voće koje nije na popisu lužnatog voća. U zimskim mjesecima, svježe voće može biti zamijenjeno 1-2 komada sušenog voća: smokava, datulja, grožđica, šljiva.

Ručak: salata od povrća od kojeg je jedno povrće kuhano te jedno povrće sadrži škrob. Izbjegavati rajčice.

Večera: Velika salata od sirovog povrća, dva povrća bez škroba te jedan izvor proteina. Može se pojesti malo posnog sira i orašastih plodova. U ovom obroku se može jesti i rajčica.

Po pravilima alkalne dijete kiselu hranu poput mesa, pšenice i drugih žitarica, rafiniranih šećera, mliječnih proizvoda, kofeina, alkohola i prerađevina treba zamijeniti alkalnom hranom koja smanjuje kiselost organizma. To znači uvođenje prehrane sa puno voća i povrća koje će pomoći održavati acidobaznu ravnotežu na zdravim razinama.

Voće

Alkalne namirnice su:

Povrće: brokula, repa, cvjetača, celer, krastavac, kelj, zelena salata, luk, grašak, paprika, špinat

Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, grožđe, dinja, limun, naranča, breskva, kruška, lubenica

Proteini: bademi, kesten, tofu

Začini: cimet, curry, đumbir, sol, senf

Napomena: Tendencija hrane da formira kiselu ili lužnatu pH vrijednost u tijelu nema veze sa stvarnom pH vrijednosti te hrane. Najbolji primjer su agrumi za koje bismo odmah rekli da su kiseli i da će nas zakiseljavati, a upravo je suprotno: limunska kiselina stvara lužnatu pH vrijednost u našem tijelu.

Postoji još 10 dodatnih uputa koje se drže sljedbenici alkalne dijete:

  1. Nikada ne jedite istovremeno ugljikohidrate i kiselu hranu – ne valja kombinirati kruh, krumpir, grah, banane, datulje ili druge ugljikohidrate s limunom, limetom, narančama, grejpfrutom, ananasom, rajčicama i drugim kiselim voćem.
  2. Nikada istovremeno ne jedite koncentrirane proteine i koncentrirane ugljikohidrate – orašaste plodove, meso, jaja, sir i drugu proteinsku hranu ne treba miješati s kruhom, žitaricama, rajčicama, slatkim voćem, slasticama i sl.
  3. Nikada ne jedite 2 koncentrirana proteina u istom obroku – nije dobro miješati meso i orašaste plodove, sir i orašaste plodove, sir i jaja itd.
  4. Nikada ne jedite istovremeno proteine i masti – ulje, vrhnje, maslac i druge masti ne trebaju biti kombinirane s jajima, mesom, mliječnim proizvodima ili orašastim plodovima.
  5. Nikada ne jedite istovremeno voće i proteine . naranče, rajčice, limuni, ananasi i sl. ne trebaju biti kombinirani s mesom ili jajima, osim avokada, sira i orašastih plodova.
  6. Nikada ne jedite istovremeno šećere i škrob – pekmez, marmelada, med, sirupi i slični namazi na kruhu ne trebaju se kombinirati s žitaricama.
  7. Nikada po obroku ne jedite više od jednog izvora škrobi – veća količina škrobi može izazvati fermentaciju što je mudro izbjeći.
  8. Nikada ne kombinirajte škrob i voće – može izazvati probleme s probavom s obzirom na različito vrijeme probavljanja.
  9. Dinju uvijek jedite samu – kombinacija dinje s nekom drugom namirnicom značajno usporava probavu i stvara smetnje.
  10. Mlijeko pijte uvijek samo – zbog probavnih enzima mlijeko je najbolje izbjegavati, no ako baš morate uvijek ga pijte odvojeno od drugih namirnica.

Dinja

Kako je rečeno, alkalna dijeta ima svoja medicinska uporišta u slučajevima obolijevanja od bubrežnih kamenaca i infekcija, budući da regulira razinu kiselosti urina. No, nema znanstvenih tvrdnji da ova dijeta pomaže u gubitku viška kilograma. Naime, gubljenje kilograma sljedbenika ove dijete ima veze s izbacivanjem šećera, alkohola i prerađene hrane u zamjenu za pojačan unos voća i povrća, a upravo to su upute koje se nalaze u svim standardnim savjetima za gubitak kilograma.

Istovremeno, znanstvenici ističu da hrana može malo utjecati na acidobaznu ravnotežu već se radi o vrijednostima koje organizam sam regulira, prema nizu čimbenika. Izbacivanje čitavih kategorija hrane poput mliječnih proizvoda ili žitarica može izazvati značajne manjke određenih vitamina i minerala (poput kalcija iz mlijeka) pa je potrebno mudro osmisliti zamjene i dodatke prehrani koji će to nadomjestiti. Također, drastične promjene u prehrani često traže puno vremena za prilagodbu i prijete odustajanjem.

Objavljeno 11.03.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!