Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tae-Do vs Thai Bo

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sve je počelo kada su se borilačke vještine sa istoka počele širiti zapadom i postajale sve popularnije i sve prihvaćenije. Već tada, na početku svog postojanja, u taekwondo klubovima pokazala se potreba za rekreativnim bavljenjem taekwondoom. Upravo je taekwondo, zbog svoje fleksibilnosti, prilagodljivosti individualnim potrebama i uvjetima postao temelj novim programima vježbanja od kojih će poslije, u kombinaciji s aerobikom i fitnesom, nastati Thai Bo' i Tae Do.

Lorenzo Caballero, glavni instruktor Chung Do Kwan Tae Kwon Do udruge i tajnik Britanske Muay Thai udruge, je 1994. godine održao prvi Thai Bo' trening u južnom dijelu Londona.

Thai Bo'

Thai Bo' je bezkontaktni sustav vježbanja koji kombinira tehnike Muay Thaija (Thai boks) s brzinom i gracioznošću Teakwondoa uz jednostavne elemente aerobika.

Tae-Do

Tae-Do je sustav vježbi temeljen na elementima tradicionalnih korejskih borilačkih vještina (Taekwondo, Taekkyon).

Obje vještine vježbaju se rekreativno, ali mogu poslužiti i kao svojevrsna nadopuna treninga drugim borilačkim vještinama ili drugim sportovima kao izvrstan i zabavan aerobni trening.

Koja je onda bitna razlika između ove dvije vještine?

Dok se Thai Bo' oslanja na borilačke pokrete u aerobic koreografiji uz ritam glazbe i usavršavanje tijela u estetskom smislu, Tae-Do naglasak stavlja na relaksaciju tijekom vježbanja, pravilno disanje i zdravo, vitalno tijelo.

Tko može vježbati Thai Bo' i Tae-Do?

Thai Bo' je prvenstveno namijenjen osobama koje, iz bilo kojeg razloga, ne žele trenirati kontaktne borilačke sportove, a uživaju u pokretu i glazbi. Mogu ga vježbati i svi oni koji žele steći kondiciju, izgubiti višak kilograma ili se žele osjećati sigurnije. Tae-Do mogu vježbati svi koji se žele malo više posvetiti svome tijelu, poboljšati i očuvati zdravlje na prirodan način i usput naučiti tajne tradicionalnih korejskih borilačkih vještina. Tae-Do je idealan za sve one koji od borilačkih vještina traže nešto više od uobičajeno natjecateljskog aspekta treninga.

Što je sve potrebno za vježbanje tih vještina?

Za vježbanje vam nije potrebno nikakvo predznanje ili posebna oprema. Obično se vježbači podijele u grupe prema dobi i sa svakom grupom radi po jedan instruktor koji vodi trening step-by-step metodom. Ne postoji sustav ocjenjivanja niti pojaseva.

Zaključak

Iako naslov ovog priloga sugerira na sukob ili suprotstavljanje dvije vještine, ili točnije dva sustava vježbanja, ishod je neriješen. Zaslužuju li Thai Bo' i Tae-Do vaših nekoliko sati slobodnog vremena tjedno, odlučite sami. Istina je da mnogo ljudi diljem svijeta prihvaća ovaj oblik rekreacije kao svoju svakodnevicu i da popularnost takvih aktivnosti raste. Iskreno se nadamo da će vam ova mala usporedba pomoći u odabiru vaše buduće aktivnosti !

Objavljeno 06.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!