Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto su aktivnosti na otvorenom dobre za cijelu obitelj?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jesen je vrijeme kad mnoge obitelji organiziraju aktivnosti i provode vrijeme na otvorenom zajedno.

Od zajedničkih šetnji, vožnje bicikla, rolanja ili planinarenja, niz je aktivnosti koje obitelji mogu raditi zajedno, bez obzira na godine, razinu tjelesne aktivnosti i forme, svi mogu sudjelovati u zajedničkim aktivnosti, a one ne samo da imaju učinak na pojedinačno zdravlje svakog člana obitelji, već i doprinose zajedništvu, bliskosti i međusobnom povjerenju i uvažavanju.  

obitelj

Ako dosad niste bili sigurni, donosimo 8 razloga zašto je obiteljska aktivnost odlična za sve članove obitelji:

1. Vrijeme leti

Trening ili aktivnost na otvorenom gotovo redovno traju dulje nego one u zatvorenom prostoru. I studije su potvrdile da je veće zadovoljstvo i uživanje u aktivnosti puno veće na otvorenom, nego u dvorani ili vlastitom domu.

2. Aktivnosti su zanimljivije

Vožnja bicikla u vlastitom domu i onoga na otvorenom su gotovo neusporedive aktivnosti. Osim što je vani to puno teže radi otpora zraka, vjetra, prometa i sličnih faktora, na otvorenom se puno više uživa jer se krajolik mijenja i zrak je čist.

3. Pozitivno utječe na smanjenje stresa

Stres je svakodnevan, bez obzira jeste li osnovnoškolac, zaposlena odrasla osoba ili umirovljenik. No, trening i aktivnost na otvorenom značajno doprinose snižavanju razina hormona stresa, kortizola te boljem raspoloženju što doprinosi općem boljem raspoloženju unutar obitelji.

4. Poboljšava raspoloženje

Osim što se uživa u krajoliku i pozitivno utječe na smanjenje razine stresa, aktivnosti na otvorenom općenito poboljšavaju raspoloženje i podižu razinu energije. Također, ova vrsta aktivnosti dokazano smanjuje intenzitet negativnih emocija poput ljutnje, napetosti ili anksioznosti.

obitelj

5. Trening kao društvena aktivnost

Hodanje ili trčanje ili bilo koja druga aktivnost na otvorenom izvrsni su za vraćanje osjećaja zajedništva i bliskosti među članovima obitelji, ali i za planiranje zajedničkih budućih aktivnosti.

6. Djeca se više kreću

Djeci se preporučuje barem 60 minuta fizičke aktivnosti na dan. Ako im se u tome barem ponekad pridruže roditelji i bake i djedovi, njima će aktivnost biti puno zabavnija i rado će je ponavljati.

7. Jačaju rad mozga

Fizička aktivnost, a pogotovo ona na otvorenom potvrđeno pozitivno utječe na rad mozga, u svih generacija. Posebno je to važno kod djece kojima su mozak i motoričke sposobnosti u razvoju, ali i starijih osoba kojima ova aktivnost usporava kognitivno propadanje i starenje.

obitelj

8. Jeftino je

Da bi se obitelj družila i istovremeno provodila neku zajedničku aktivnost nije potrebno ulaganje ni plaćanje članarina. Već samo zajednički odlazak u park ili na planinu su besplatni, a imaju niz dobrobiti koje se teško mogu preračunati u novac.

Kad god za to imate priliku, okupite svoju obitelj i organizirajte neko druženje na otvorenom koje uključuje neku fizičku aktivnost. Imajte na umu sposobnosti svih članova obitelji, kako b svi mogli ravnopravno sudjelovati u aktivnosti, jednako uživati i iskoristiti dobrobiti ovakvih dana, kako pojedinačno tako i za obitelj kao cjelinu.

Objavljeno 09.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!