Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 omiljenih zimskih sportova

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Odlučili ste ove zime uštedjeti koju kunu ili vam je jednostavno dosta tolike pompe koja se diže oko odlazaka na skijanje gdje ćete sresti i susjede koje viđate svaki dan i kolege i, najgore od svega šefa, pa želite zimski mir ostaviti za neki od sportova kojima ćete se moći posvetiti u privatnosti svoje obitelji i prijatelja.

Mnogi zimski sportovi katkad nepravedno zaboravljeni, čekaju svoju priliku svake zime, naročito za trajanja zimskih uvjeta, odnosno za pojave snijega i leda, koji naravno ne moraju biti preduvjet. Tako, mnogi od sportova koje ćemo vam predložiti za zimsku rekreaciju nisu oni na koje ćete morati spiskati gomile novca počevši od opreme niti ćete morati lupom tražiti komadić slobodnog mjesta gdje ćete se moći koncentrirati na ono što radite; u njih su zaljubljeni mnogi samozatajni sportaši kojima je upravo ta strast prema sportu jedini motiv.

1. Klizanje

Od umjetničkog do sportskog klizanja – izbor je na vama. Umjetničko klizanje podrazumijeva niz atraktivnih, baletnih figura pretočenih u ples, dakle pogodno je za sve vas ljubitelje „lijepih“ sportova, pomoću kojih ćete moći naglasiti umjetničku stranu. Ne morate biti Katarina Witt da biste se mogli baviti umjetničkim klizanjem, bitno je da u njemu pronađete sebe da idete polako, bez prevelikih očekivanja već isključivo u „službi“ rekreacije i zdravlja. Nabavite klizaljke (iznajmite ili kupite), oboružajte se dobrom glazbom i uživajte!

Klizanje na ledu

Sportsko klizanje još je jedna od disciplina sa klizaljkama na nogama, a pomaže održavanju kondicije ako niste profesionalac koji se njime bavi 100 %. Iskušali ste rolanje, dobro vam ide? Sada možete tlo zamijeniti ledom i krenuti u utrku. Iako je najljepše klizanje na zaleđenim jezerima u prirodi, kližite samo na onim provjerenim na kojima je klizanje dozvoljeno, tj. onima čija je debljina leda dovoljna za klizanje.

2. Sanjkanje

Sanjke su čista zimska klasika! I ne morate biti dijete da biste uživali. Naša je zemlja prepuna brežuljaka koji su zimi prekriveni snijegom; osim što će vam koristiti pješačenje kroz snijeg dok se popnete na brežuljak, od pogleda s njega, svježeg zraka na kojem ćete provesti vrijeme i užitka kojem ćete se prepustiti kad se sjurite sa saonicama, ovaj će vam zimski užitak pomoći da doslovce izbrišete stres, napunite baterije, dišete čisti zrak i osjećate se opušteno i razigrano kao dijete.

Sanjkanje

3. Trčanje

Trčanje je uobičajen sport, a joggingom se bavite već godinama. Zamijenite tenisice zimskim čizmama za snijeg, dobro se odjenite i krenite u trčanje po snijegu! Nastojte pronaći ravnu površinu na kojoj je visina snijega najviše 40 cm, a sigurni ste da nećete naletjeti na kamen i uganuti gležanj. Ovo će osim za vašu kondiciju biti odlična vježba za noge jer snijeg pruža otpor poput utega, otežava vam kretanje te tako ulažete više truda.

Snowshoeing

Prije početka vježbanja, kao i na suhom, savjetujemo vam vježbe zagrijavanja kako ne bi došlo do upale mišića. Osim trčanja po snijegu možete i hodati, što je također odlična rekreacija naročito za sve vas slabije kondicije koji se tek spremaju baciti na zahtjevnije stvari!

4. Grudanje

Evo još jednog omiljenog dječjeg sporta! Ukoliko više niste dijete i izgubili ste većinu od djetinje zaigranosti, a na poslu vas zovu "mrgud" ova rekreacija vratit će vam veselje u život i osmjeh na lice.

Skupite ekipu prijatelja te poput paintballa, cilj neka vam bude pogoditi što više igrača protivničke ekipe. Ekipe označite istom bojom kapa ili šalova. Smislite vlastita pravila. Lovite se po šumi, skrivajte iza stabala, trčite i bacajte grude visoko u zrak ili prema protivniku... Možete izabrati i alternativnu opciju te napraviti/označiti metu te gađati prema principu bacanja kugle.

5. Ispijanje rum-punča / kuhanog vina i sl.

Naravno, još jedan "sport" kojim se možete baviti nakon svih ovih sportova kad ste smrznuti, crvenih noseva ispijanje je toplih napitaka od kojih će vam krv brže cirkulirati. Ne pretjerujte s brojem napitaka jer znamo da vam ipak nije toliko hladno pa bi vam se moglo dogoditi da ostanete prespavati u planinskom domu/kućici u kojoj ste odlučili samo uzeti kratki predah od zimskih sportova.

Objavljeno 15.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!