Brzo i praktično: 3 ideje za zdravi namaz!
Prehrana

Brzo i praktično: 3 ideje za zdravi namaz!

Ako ste ljubitelj raznih namaza i pitate se kako da ih uklopite u svoj zdravi način života možda će vam ovaj članak dati pokoju ideju. Tri zdrava namaza koja slijede mogu biti odlično i praktično rješenje i za one dane kada vam jednostavno manjka vremena za kuhanje ili samo poželite nešto drukčije. Zahvaljujući proteinima i vlaknima te zdravim masnoćama kojima obiluju, s ovim namazima osigurati ćete si jedan cjeloviti obrok i malo razbiti monotoniju u svom jelovniku.

Odvojite samo malo vremena, poslužite se dobro znanim namirnicama i uživajte u bogatstvu nutrijenata i okusa.

Namaz od piletine

Namaz od piletine

Ovo je savršen način da iskoristite ostatke piletine od večeri prije. Za par minuta imate izvrstan namaz bogat proteinima, za svaki dio dana i uz sve što poželite. Moj izbor je domaći kruh od integralnog i heljdinog brašna, a vi se slobodno poslužite onim što preferirate.

Sastojci:

  • 100 g pilećih prsa
  • 2 žlice jogurta
  • žličica senfa
  • žličica kurkume
  • pola žličice kajenskog papra
  • režanj češnjaka
  • sol, papar po želji
  • kruh od integralnog i heljdinog brašna

Priprema:

Ispečena pileća prsa narežite na komadiće te ih u mikseru spojite s ostalim sastojcima i sve dobro smiksajte. Smjesu malo ostavite u hladnjaku te je poslužite uz kruh po želji.

Namaz od svježeg sira, sezamovih i lanenih sjemenki

Namaz od svježeg sira, sezamovih i lanenih sjemenki

Dosadio vam je svježi sir u svim varijantama? Probajte ovu! Sjemenke ne samo da daju jedan poseban okus, već i osiguravaju vrijednu dozu zdravih masnoća i vlakana, vitamina i minerala. Iznimno jednostavan i praktičan međuobrok.

Sastojci:

  • 100 g svježeg sira
  • 2 žlice jogurta
  • žlica sezamovih sjemenki
  • žlica lanenih sjemenki
  • malo soli
  • pola žličice kajenskog papra
  • integralni krekeri

Priprema:

Sjemenke sezama par minuta popržite na tavi, bez masnoće, dok ne poprime zlatnu boju. Usitnite ih u mikseru (kao i lanene sjemenke), pomiješajte sa svježim sirom, jogurtom i začinima te poslužite uz cjeloviti kruh, tost ili krekere – a možete ga pojesti i samog.

Namaz od avokada i svježeg sira

Namaz od avokada i svježeg sira

Ako još niste probali avokado, a obožavate svježi sir, dajte mu šansu da vas osvoji u ovoj kombinaciji. Izuzetno osvježavajući namaz, hit za toplije dane koji nam slijede. Poigrajte se raznim začinima i dodacima, kreirajući tako niz varijanti ovog ukusnog namaza.

Sastojci:

  • 1 avokado
  • 150 g svježeg sira
  • žlica limunovog soka
  • žličica origana
  • 1 režanj češnjaka
  • žličica maslinovog ulja
  • malo soli
  • chili po želji
  • kruh od raženog brašna

Priprema:

Očistite avokado, nasjeckajte ga na kockice i nakapajte limunovim sokom. Češnjak protisnite te ga zajedno s kockicama avokada i svim ostalim sastojcima ubacite u blender i miksajte do guste smjese. Gotovu smjesu namažite na kruh te po želji pospite s malo chilija.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 5 jedinstvenih recepata za zdravi doručak! x 87
    Od svih obroka, doručak je onaj o kojem se najviše priča. Nemali broj puta sam čula ljude kako uvjereno tvrde da je preskakanje doručka jednostavno nedopustivo ako želimo izgledati dobro i biti zdravi...
  • Tortilje s piletinom na 4 načina x 32
    Ako ste se do sada s tortiljama susretali samo u restoranu ili u gostima jer smatrate da sve to zahtjeva puno vremena i iskustva, čitajte dalje - ovdje sam da vas razuvjerim i ohrabrim da i vi postane...
  • 5 egzotičnih kineskih jela ! x 12
    Danas u svijetu globalnih migracija nije rijetkost naletjeti na svakakve kulture i svakakve običaje, kako ponašanja tako i kulinarstva. Sve što nama nije svojstveno moglo bi se reći da je egzotično, n...
Na forumu ima 9 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Brzo i praktično: 3 ideje za zdravi namaz!

Od kad sam prije par godina otkrila avokado, moj život više inje isti! ;) jedem ga svakako, u salati narezan na kockice, radim namaze sod njega slične ovom u receptu, pravim slatke pudinge s kakaom, koristim ga u smoothiejima jer im daje kremastost... super!
ZorroRi
04.03.15. u 09:36
line
Ja ga zadnjih par mjeseci gledam u trgovinama i odustanem.nikako da ga kupim
U zadnje vrijeme stalno vidim racepte za njega i pohvale pa cu siguro uzet.Kakvog je okusa? I da,znam da ima puno masi pa sam ga i zbog toga izbjegavala.koja mu je energ vrjednost?
Tina22
04.03.15. u 11:40
line
* ima puno masti*
Tina22
04.03.15. u 11:42
line
Da, ali zdravih masti.

Amount Per 100 grams
Calories 160
% Daily Value*
Total Fat 15 g     23%
Saturated fat 2.1 g     10%
Polyunsaturated fat 1.8 g     
Monounsaturated fat 10 g     
Cholesterol 0 mg     0%
Sodium 7 mg     0%
Potassium 485 mg     13%
Total Carbohydrate 9 g     3%
Dietary fiber 7 g     28%
Sugar 0.7 g     
Protein 2 g     4%
Vitamin A     2%     Vitamin C     16%
Calcium     1%     Iron     3%
Vitamin D     0%     Vitamin B-6     15%
Vitamin B-12     0%     Magnesium     7%
ZorroRi
04.03.15. u 12:09
line
Jako fine ideje, sigurno ću isprobati. No zanima me koliko mogu stajati u frižideru a da se ne pokvare?
KlaraS
04.03.15. u 15:48
line
Na 100 grama je super vrijednost.
Kad je ociscen tj spreman za jest koliko otprilike tezi jedan? Vidjela sam da su svi slicne velicine pa me zanima otprilike koliko jedan ima grama?
Tina22
04.03.15. u 16:17
line
Predlažem da uzmeš avocado u marketu i staviš tamo na vagu i pogledaš koliko je težina. Raèunaj da otprilike 1/3 težine otpada na košticu
ZorroRi
04.03.15. u 16:43
line
ajme obožavam avokado Smile
@KlaraS stavi ga u plastiènu zdjelicu zajedno sa nasjeckanim lukom i zatvori.. tako æeš mu produžit rok trajanja ;)
a @Tina22 otprilike 130g ja mislim bez korštice ja bih rekla.. ali da. pogledaj u trgovini + nemaš li kuhinjsku vagu pa sjeti se jednom izvagat prije nego li ga kreneš koristit Smile
classified2015-03-04 16:48:46
classified
04.03.15. u 16:45
line
Avokado je super.

Pudding/mousse od avokada, smiksaš meso jednog avokada, jednu jušnu žlicu kakao praha, malo ekstrakta vanilije i sladila i nema boljeg deserta.
Goranchero
04.03.15. u 16:50
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 03.03.2015
Piše:
Martina Banić