3 super ideje za male i ukusne proteinske zalogaje!

Image

Vrijeme je za party! Ako je na vas došao red da preuzmete ulogu domaćina i u panici ste što pripremiti da bude ukusno, ali i da ima nekog nutritivnog smisla, ne brinite. Nekoliko zanimljivih ideja koje vam danas predstavljam nude vam moguće rješenje i dobru priliku da svoje goste dočekate i iznenadite sa zdravim i ukusnim zalogajčićima, imitirajući neke od poznatih party predjela ali na nov, nutritivno bogatiji način.

Onda, što čekate? Zavirite u 3 recepta koja slijede i dočekajte svoje goste kao pravi fitovac!

Mini pizze s mozzarellom i purećom šunkom

Mini pizze s mozzarellom i purećom šunkom

Homemade mini pizze, napravljene od integralnog brašna te pokrivene gustom smjesom umaka od rajčice, ploškicama topljene mozzarelle i komadićima pureće šunke sigurno će oduševiti vaše goste svojim bogatim okusom i pokazati im da čak i pizza ima svoje mjesto u zdravoj prehrani sa malo preinaka i kreativnosti. Po želji poslužite sa malo rikole i time dodajte još malo hranjivosti ovom ukusnom i jednostavnom zalogajčiću.

Sastojci (za 16 mini pizza):

Tijesto:

  • 500 g integralnog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • žličica soli
  • žličica origana

Nadjev:

  • 3-4 dcl umaka od rajčice
  • maslinovo ulje
  • pola glavice luka
  • režanj češnjaka
  • 200 g pureće šunke (narezane na kockice)
  • 250 g mozzarelle (narezane na ploškice)
  • origano
  • masline po želji

Priprema:

Tijesto priredite tako da brašnu sa žličicom soli u velikoj zdjeli za miješanje pridružite origano i kvasac. U sredini načinite malu udubinu i u nju ulijte vodu. Postepeno sve izmiješajte kako biste dobili mekano tijesto. Tijesto mijesite 10 minuta nakon čega ga vratite u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i pustite na toplom mjestu da se diže oko 1 h, odnosno dok se ne udvostruči.

U međuvremenu pripremite nadjev tako da zagrijete žlicu ulja u dubokoj tavi te dodate luk i češnjak. Pirjajte na slaboj vatri 5 minuta povremeno miješajući. Dodajte umak od rajčice i 2 žličice origana te par minuta kuhajte dok se smjesa malo ne zgusne. Pustite da se malo ohladi.

Dignuto tijesto istresite na podlogu. Još jednom ga lagano izmiješajte, a zatim podijelite na 16 jednakih dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu, a zatim razvaljajte (valjkom ili rukama) kako biste dobili male krugove. Posložite ih na 2 namašćena kalupa za pečenje, oprezno ih razmaknuvši. Premažite ih s malo malo maslinovog ulja, nadjevom od rajčice, posipajte komadićima pureće šunke i na sve posložite ploškice mozzarelle. Sve zalijte sa ostatkom umaka i po želji pospite sa još malo origana. Možete ih ukrasiti maslinama.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 230 stupnjeva oko 15 minuta. Poslužite toplo!

Savjet:

Varijante sa nadjevima su beskonačne, a možete i sve odjednom iskombinirati. Poigrajte se s tunom, morskim plodovima, piletinom ili vegetarijanskom inačicom bogatom raznolikim povrćem. Svakome po guštu!

Zdrava mala peciva sa svježim sirom i začinima

Zdrava mala peciva sa svježim sirom i začinima

Ova pikantna, ukusna i zdrava peciva napravljena od integralnog i zobenog brašna, svježeg sira i raznih začina, izvrsna su zamjena za kruh uz razne tradicionalne priloge, ali zbog svog bogatog sastava i okusa mogu biti i samostalno jelo. Bogate vlaknima i proteinima osvježenje su na svakom stolu, odnosno nešto što se zasigurno ne može često vidjeti. Najukusnija su poslužena ravno iz pećnice, a ako uopće i ostane viška – imate obrok za sljedeći dan!

Sastojci (za 16 komada):

  • 350 g integralnog brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • pola žličice soli
  • malo svježeg mljevenog crnog papra
  • 300 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 3 žlice miješanih začina (origano, bosiljak, peršin, majčina dušica)
  • 240 ml mlijeka
  • žlica sezamovih sjemenki

Priprema:

Integralno i zobeno brašno ubacite u veliku posudu te im dodajte sol i papar. U drugoj posudi pomiješajte sir, jaje i začine te lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu dodajte u brašno te ulijte mlijeko da dobijete meko tijesto.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i lagano ga mijesite 1 minutu. Podijelite ga na 16 dijelova i svaki oblikujte u nepravilnu lopticu. Loptice posložite na lim za pečenje ostavljajući dovoljno razmaka između svake. Premažite ih mlijekom te pospite sjemenkama sezama. Pecite ih 20-25 minuta. Nakon što su gotove, ostavite ih da se malo ohlade nakon čega ih poslužite sa prilogom po želji ili same.

Savjet:

Umjesto svježeg sira možete se poslužiti ricottom, a umjesto raznih začina odabrati jedan ili dva po želji. Možete koristiti i samo integralno brašno.

Šarene proteinske košarice

Zdrava mala peciva sa svježim sirom i začinima

Kriške cjelovitog kruha bogatog vlaknima savršene su košarice za ukusan proteinski nadjev od svježeg sira i tune obogaćen hrskavim šarenim paprikama..Tako jednostavno, a tako dobro! Vjerujem da ćete ovim slatkišima ugodno iznenaditi goste. Ako ništa drugo, pohvale ćete dobiti za vizualan dojam. ;)

Sastojci (za 16 košarica):

  • 8 većih feta kruha (raženog, integralnog, zobenog ili sl.)
  • maslinovo ulje (ili neka druga željena masnoća)

Nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g tune
  • 1 velika crvena, žuta i zelena paprika
  • žlica maslinovog ulja

Priprema:

Prvo pripremite košarice. Nožem izrežite koricu kruha tako da vam ostane sredina. Malo ju stanjite valjkom za tijesto te podijelite u 2 dijela (od svake fete) da biste od svakog dijela napravili po 1 košaricu.

Namastite kalup za muffine te u njih posložite kruh (do niti pola kalupa) oblikujući malu košaricu. Unutrašnjost košarice premažite sa malo maslinovog ulja. Stavite peći na 190 stupnjeva 15-ak minuta.

Dok se košarice peku pripremite nadjev. Svježi sir i tunu pomiješajte te im dodajte žlicu maslinovog ulja. Na kraju umiješajte mix paprika narezanih na male kockice.

Kad su košarice gotove, malo ih ohladite i napunite smjesom. Po želji poslužite sa salatom od rikole začinjenom limunovim sokom i s malo maslinovog ulja.

Savjet:

Tunu zamijenite ili upotpunite komadićima dimljenog lososa te tako osigurajte dodatnu dozu omege 3.

Objavljeno 20.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!