Tortilje s piletinom na 4 načina

Image

Kad nam netko spomene tortilje prvo što nam padne na pamet je tradicionalna kombinacija piletine, graha i kukuruza. Iako je to zasigurno meni jedan od favorita, s vremena na vrijeme se znam poigrati s raznim sastojcima i tako otkrivati nove okuse kao i nalaziti načine da skratim vrijeme pripreme i istovremeno si osiguram što više hranjivih tvari.

Ako ste se do sada s tortiljama susretali samo u restoranu ili u gostima jer smatrate da sve to zahtjeva puno vremena i iskustva, čitajte dalje - ovdje sam da vas razuvjerim i ohrabrim da i vi postanete ekspert u njihovoj pripremi. I ne brinite da time „griješite“. Naprotiv, možete se poslužiti raznim zdravim namirnicama te tako svojim ukućanima i gostima pripremiti jedan uravnotežen i zdrav obrok, pritom ne žrtvujući užitak u jelu.

Iako tuna, jaja pa čak i samo povrće mogu uspješno zamijeniti meso, mnogima su ipak prvi izbor tortilje s piletinom. Iz tog razloga u nastavku slijede moje tri takve verzije, s nadom da će neka od njih postati jedan od omiljenih obroka vas i vaših bližnjih.

Tortilje s piletinom i keljem

Tortilje s piletinom i keljem

Ovo je recept s kojim nitko ne može pogriješiti, bez obzira na iskustvo u kuhanju. Umak je gotov u minuti i nije ga potrebno kuhati što poprilično skraćuje vrijeme pripreme. Kupovne tortilje još više olakšavaju cijeli postupak, a kelj daje poseban okus i obogaćuje bojom i hranjivim tvarima.

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje
  • 300 g pilećih prsa
  • pola glavice kelja

Za umak:

  • 2-3 dcl umaka od rajčice
  • žličica češnjaka u granulama
  • žličica začina za piletinu
  • 1-2 žličice origana
  • žlica maslinovog ulja

Priprema:

Skuhajte kelj u malo vode i začinite po želji. Pripremite umak od navedenih namirnica. S polovinom umaka premažite tortilje (prije toga ih možete lagano smekšati na tavi par minuta ili u pećnici) i na to rasporedite kelj. Piletinu razrezanu na komadiće, specite na tavi i posložite na vrh te sve prelijte ostatkom umaka. Po želji dodajte malo parmezana ili mozzarelle te na vrhu zalijte s malo jogurta/vrhnja.

Pećnicu zagrijte na 200, i pustite tortilje da se malo zapeku, 5 min.

Poslužite sa malo umaka od rajčice ili jogurta.

Tortilje s piletinom pohanom u lanenim sjemenkama i tikvicama

Tortilje s piletinom pohanom u lanenim sjemenkama i tikvicama

Slijedi jedan lagani i hranjivi recept. Ovaj put sa domaćim tortiljama u glavnoj ulozi. Ako mislite da ih je teško napraviti, pokušajte ovaj recept i uvjerite se u suprotno. Prije glavnog recepta dijelim s vama jedan jednostavan način njihove pripreme uz ohrabrenje da krenete.

Domaće tortilje (za 2 tortilje):

  • 100 g integralnog brašna
  • 10 g kokosovog ulja (ili masti po izboru)
  • 30 ml vode
  • pola žličice soli
  • pola žličice praška za pecivo (ili sode bikarbone)

Trećinu brašna pomiješajte s vodom i praškom za pecivo. Umiješajte ostale sastojke i pustite da tijesto odstoji 30-ak minuta. Razvucite ga u krugove željene veličine. Zagrijte tavu bez imalo ulja te ga pecite oko pola minute na svakoj strani. Tortilje složite na tanjur i prekrijte krpom da se ne suše.

Sastojci:

  • 2 tortilje
  • 500 g tikvica
  • 1 manji luk
  • 2 dcl umaka od rajčice
  • prstohvat soli
  • začini (origano, bosiljak, kajenski papar)
  • 300 g piletine
  • 30 g lanenih sjemenki
  • 2 jaja
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

Nakon što ste pripremili tortilje, krenite na pripremu tikvica. Operite ih i narežite na kockice. Luk narežite na veće komade (na polumjesece) te ga popržite na žlici masti po izboru. Nakon 5 minuta dodajte dio tikvica, dobro promiješajte i zalijte s malo vode. Dodavajte tikvice i vodu malo po malo do kraja. Začinite ih prstohvatom soli te zalijte s umakom od rajčice da prekrije tikvice. Začinite i pustite da se kuha 20-ak minuta.

U međuvremenu pripremite piletinu. Narežite je po izboru (na file ili na trakice), popaprite te uvaljajte u jaje pa u lanene sjemenke. Pohajte na žlici masti i posložite na salvetu da se cijede.

Prije slaganja sastojaka još jednom lagano zagrijte tortilje na tavici, nadjenite ih s tikvicama i piletinom i zarolajte u željeni oblik. Poslužite s umakom po želji ili bez, sa salatom za prilog..

Tortilje s piletinom u umaku od jogurta

Tortilje s piletinom u umaku od jogurta

Brzo, ukusno, jednostavno! Umak od jogurta je jako jednostavno za napraviti, a daje posebnu notu jelu, dok cijela priprema traje jako kratko (ovisno o tome radite li tortilje sami ili koristite kupovne).

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje
  • 300 g piletine
  • 1 dcl umaka od rajčice
  • 2 dcl jogurta
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • žličica senfa
  • malo soli, žličica origana

Priprema:

Piletinu narežite, popaprite i ispecite na tavi. Pred kraj pečenja zalijte je sa malo umaka od rajčice, začinite žlicom origana te pustite minutu da se u tome peče. Razrežite je na komadiće. Na tortilju posložite listove salate, posložite komadiće piletine te zalijte umakom. Zarolajte i poslužite sa salatom po izboru.

Tortilje s mljevenom piletinom, grahom i salatom

Tortilje s mljevenom piletinom, grahom i salatom

Vrijeme je i za tradicionalni sastojak – grah, i malo mljevenog mesa za promjenu. Začine koristite po želji!

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje
  • 300 g mljevenog pilećeg mesa
  • 2 rajčice narezane na komadiće (ili 2 dcl umaka od rajčice)
  • 1 crvena paprika
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 100-200 g graha
  • malo soli
  • začini – žličica mljevene crvene paprike, kajenski papar, origano, žlica začina za tortilje po želji

Priprema:

Na malo masnoće kratko popržite sitno nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso i nakon što meso dobije boju pridružite komadiće rajčica, papriku narezanu na kockice i žličicu mljevene crvene paprike. Zalijte čašom vode i pustite da malo kuha. Dodajte začine po želji, a na samom kraju dodajte grah.

Na tortilje posložite listove salate, nadjenite gotovom smjesom mesa te po želji zapecite u pećnici par minuta na 200 stupnjeva.

Objavljeno 03.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!