3 recepta za šarene proljetne salate

Image

Pomalo, ali sigurno primiču nam se sve topliji i ljepši dani. Proljeće je vrijeme čišćenja, buđenja, postupnog skidanja debelih slojeva odjeće. Kako biste se osjećali lagano i spremno za ljeto koje je pred nama, a i možda i do tada skinuli koji višak kilograma, okrenite se salatama.

Većina nas voli i jede raznolike salate, no vjerujem da se samo oni odvažniji usude na neke nove kombinacije namirnica. Ako niste među njima vrijeme je da se upustite u nove pustolovine i isprobate nešto drukčije. Neka vam sljedeća 3 recepta posluže kao dobar start.

Povrće na salatu s rikolom i feta sirom

salata

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g očišćene muškatne bundeve (ili hokkaido)
  • 300 g mrkve
  • 1 velika žuta paprika
  • 1 velika zelena paprika
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Žličica soli
  • Malo papra
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 60g rikole
  • 200g feta sira

Priprema:

Bundevu, s korom, narežite na deblje ploške, mrkvu ogulite i prerežite po dužini, paprike izrežite na veće komade, a luk prerežite na pola. Veću posudu za pečenje obložite papirom i po njemu rasporedite povrće i češnjak, u tanjem sloju. Povrće pokapajte uljem, začinite te pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 45-60 minuta. Na pola pečenja sve dobro promiješajte. Gotovo povrće pokapajte acetom i poslužite na rikoli, te pospite na komadiće narezanim feta sirom. Ovoj šarenoj kombinaciji za više boja i okusa možete pridružiti ciklu.

Hladna krumpir salata s preljevom od avokada i jogurta

krumpir salata

Sastojci (za 4 osobe):

  • 600 g mladog krumpira
  • 1 avokado, zreo (radi lakšeg usitnjavanja)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 100 ml jogurta
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka
  • Mladi luk

Priprema:

Krumpir narežite na veće komade pa skuhajte u slažem vodi, pazite samo da se ne prekuha. Za to vrijeme napravite umak tako da usitnite avokado te mu dodate sok limuna, sol, protisnuti češnjak, maslinovo ulje i jogurt. Umak stavite u posudu te mu dodajte ohlađeni krumpir, promiješajte i pospite narezanim mladim lukom i po želji koprom. Poslužite hladno.

Salata s ječmom

salata jecam

Sastojci (za 4 osobe):

  • 100 g ječma
  • 150 g mrkve
  • 200 g zelenih mahuna
  • 100 g krastavaca
  • 200 g tvrdog sira po želji (može i feta, mozzarella, parmezan)
  • 80 g kukuruza
  • Sol, papar
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • Sojine klice
  • Mini rajčice

Priprema:

Ječam skuhajte u hladnoj vodi te ocijedite. Mrkvu narežite na tanke trakice te također skuhajte u posoljenoj vodi zajedno s mahunama. U zdjelu stavite ohlađene ječam, mrkvu i mahune, na kockice narezan krastavac, kukuruz i na kockice narezan tvrdi sir. Dodajte ulje, posolite, popaprite i promiješajte. Može se dodati i malo limunovog soka. Salatu poslužite posutu sojinim klicama i ukrašenu mini rajčicama. Možete dodati i malo octa.

Objavljeno 19.03.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
5
0
Podijeli s prijateljima!