Recepti za brzo pripremanje ukusnih salata

Image

Imate premalo vremena za neke specijalitete, ali ipak dovoljno da goste ne dočekate praznih ruku? Pred vama su neke od najjednostavnijih salata čiji okus jednom kada se proba, ostaje dobro zapamćen.

Već odavno je pojam salate prestao podrazumijevati samo prilog glavnom jelu. Ovo posebno dolazi do izražaja na nekim malo većim okupljanima kada obiteljski ručak nije prava opcija za ponudu gostima.

Salate za koje vam danas donosimo recepte, osim što će zadovoljiti potrebe i onih najizbirljivijih gurmana, mogu se jednako ponuditi i vegetarijancima i onima koji papaju sve. Imate li još dovoljno vremena za neke jednostavne dekoracije, učinak će biti potpun.

Salata od karfiola

Potrebno vam je:

  • 1 glavica karfiola (oko 1 kg)
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 100 gr majoneze
  • krem sir
  • papar
  • peršin
  • masline

U slanoj vodi skuhajte očišćen, na cvjetove podijeljen karfiol, no ne predugo, da se ne raskuha. Ocijedite. Pomiješajte majonezu sa malo krem sira, popaprite i dodajte nasjeckani peršin.

Dobivenu smjesu pomiješajte s ocijeđenim i ohlađenim karfiolom te po želji ukrasite kriškama kuhanih jaja, svježom crvenom paprikom i maslinama. Prije posluživanja pustite da se ohladi u hladnjaku.

Šarena tjestenina

Potrebno vam je:

  • 300 gr tjestenine
  • 2 paprike
  • 2 rajčice
  • kukuruz (može konzerva)
  • origano
  • češanj češnjaka
  • maslinovo ulje, limun, ocat balsamico

Skuhajte tjesteninu (sitne makarone, pužiće, i sl) ocijedite i stavite da se malo ohladi. Za to vrijeme na kockice narežite papriku i rajčice te ubacite u tijesto zajedno s kukuruzom. Na kraju sve začinite limunovim sokom, uljem i balsamicom te na kraju pospite origanom i u sredinu salate na hrpicu stavite nasjeckani češnjak.

U salatu, prema vlastitom nahođenju, možete dodati i komadiće sira...

Salata od graha i tunjevine

Potrebno vam je:

  • 2 konzerve tune u komadima
  • 4 kisela krastavca
  • 300 g crvenog kuhanog graha
  • 1-2 češnja češnjaka
  • pola glavice luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, peršin

Tunjevinu obavezno ocijediti od ulja. Krastavce, luk, češnjak i peršin sitno isjeckati i pomiješati sa svim sastojcima. Po želji dodajte i limunov sok ili popaprite.

Dobar tek!

Objavljeno 23.02.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!