VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ljetna večera: komarča (orada) u pećnici

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Komarča (lat. Sparus aurata), pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu hrvatsku obalu Jadrana. U upotrebi je čak tridesetak imena, od kojih su češće upotrebljavani: orada, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.

Ja sam za večeru spremala baš ovu ribu. Idealno je jelo ako pozovete prijatelje na večeru, pripremite je par sati prije i stavite u frižider, povrće očistite, stavite u vodu da bude svježe i praktički imate sve spremno. Prije toga pripremite bruschette, svježi sir sa origanom za hladno predjelo te ovo kao glavno jelo.

Komarča u pećnici

Sastojci:

  • 4 komarče (za svaku osobu po jedna)
  • 1 kg krumpira
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 1 poriluk
  • dosta češnjaka
  • dosta peršina

Priprema:

Komarče očistite, posolite, popaprite te u sredinu gdje je bio drob (želudac, crijeva) utiskajte sitno nasjeckanog češnjaka i peršina, zalijte sa maslinovim uljem i stavite u frižider. Očistite krumpir, izrežite na fete, mrkvu na okrugle fetice ili deblje štapiće, poriluk na kolutiće, luk na manje dijelove, nasjeckajte 6-7 češanja češnjaka i dosta peršina.

Komarča u pećnici

Sve posolite, popaprite, zalijte sa pola decilitra maslinova ulja, dva decilitra vina te dva decilitra vode pa sve ubacite u tepsiju za pečenje. Na vrh stavite komarče, prekrijte ih alu folijom i pecite 40 min. na 180 C. Tada komarče lagano okrenite, pažljivo promiješajte krumpire i povrće te pecite još petnaestak minuta bez pokrivanja.

Komarča u pećnici

Odmah poslužite, svakome stavite na svoj tanjur jer bude toliko ukusno da prijeti opasnost od tuče i skandala za posljednje komadiće ove prave dalmatinske večere. Naravno, za potpuni gušt obvezno zalijevajte sa kakvim dobrim vinom. U slast svima!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 04.07.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!