Ljetna večera: komarča (orada) u pećnici
Prehrana

Ljetna večera: komarča (orada) u pećnici

Komarča (lat. Sparus aurata), pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Naziv komarča nije jedinstven za čitavu hrvatsku obalu Jadrana. U upotrebi je čak tridesetak imena, od kojih su češće upotrebljavani: orada, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatva, sekulica, štrigavica i dr.

Ja sam za večeru spremala baš ovu ribu. Idealno je jelo ako pozovete prijatelje na večeru, pripremite je par sati prije i stavite u frižider, povrće očistite, stavite u vodu da bude svježe i praktički imate sve spremno. Prije toga pripremite bruschette, svježi sir sa origanom za hladno predjelo te ovo kao glavno jelo.

Komarča u pećnici

Sastojci:

  • 4 komarče (za svaku osobu po jedna)
  • 1 kg krumpira
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 1 poriluk
  • dosta češnjaka
  • dosta peršina

Priprema:

Komarče očistite, posolite, popaprite te u sredinu gdje je bio drob (želudac, crijeva) utiskajte sitno nasjeckanog češnjaka i peršina, zalijte sa maslinovim uljem i stavite u frižider. Očistite krumpir, izrežite na fete, mrkvu na okrugle fetice ili deblje štapiće, poriluk na kolutiće, luk na manje dijelove, nasjeckajte 6-7 češanja češnjaka i dosta peršina.

Komarča u pećnici

Sve posolite, popaprite, zalijte sa pola decilitra maslinova ulja, dva decilitra vina te dva decilitra vode pa sve ubacite u tepsiju za pečenje. Na vrh stavite komarče, prekrijte ih alu folijom i pecite 40 min. na 180 C. Tada komarče lagano okrenite, pažljivo promiješajte krumpire i povrće te pecite još petnaestak minuta bez pokrivanja.

Komarča u pećnici

Odmah poslužite, svakome stavite na svoj tanjur jer bude toliko ukusno da prijeti opasnost od tuče i skandala za posljednje komadiće ove prave dalmatinske večere. Naravno, za potpuni gušt obvezno zalijevajte sa kakvim dobrim vinom. U slast svima!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Ukusno i zdravo: pašteta od bakalara! x 12
    Zašto pašteta danas? Bakalar, kao riba s manje od 2% lipida, je izvrsni odabir za jedan zdravi međuobrok koji se može jesti više puta. Kada ga iskombiniramo s navedenim namirnicama – ne može zdravije...
  • Pripremite svježe, marinirane inćune! x 4
    Ljeto nam je praktički na vratima i lagana hrana, poput riba i morskih plodova, ima sve veći prioritet na našim stolovima. Kad imate sreće da živite uz more onda to stvarno treba i iskoristiti, bar š...
  • Svakako kušajte: Ražice u vinu! x 4
    Brojne su mogućnosti pripremanja ove čudesne ribe, a zahvaljujući svom blagom i podatnom mesu raže su vrlo zahvalne za kombiniranje sa začinskim biljem i drugim namirnicama. Ovdje opisane ražice u vin...
  • Pripremite punjene srdele! x 6
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Ljetna večera: komarča (orada) u pećnici

jako dobro! samo je bolje vino uliti desetak minuta prije kraja jer produljuje vrijeme kuhanja. u suprotnom krumpir može ostati pretvrd.
alex74
20.08.16. u 21:00
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 04.07.2012
Piše:
Gastrodiva