Ukusno i zdravo: Pašteta od pilećih jetrica

Image

Životinjske iznutrice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne su svakog jelovnika, posebno ako se u obzir uzme njihova prihvatljiva cijena. Odlikuje ih visoki sadržaj vitamina B-skupine, a u kombinaciji s različitim začinima mogu biti izvanredan obrok.

Već na spomen riječi iznutrica, mnogi će odmahnuti rukom i napraviti izraz gađenja. Ti dijelovi životinje rjeđe su dio kulinarskih jelovnika iako se njihov okus može znatno unaprijediti dodavanjem začina i u kombinaciji s drugim okusima.

Pašteta od pilećih jetrica

Pileća jetra, primjerice, mogu biti slastan obrok kojeg će neki smatrati čak i neodoljivim. Ova se vrsta mesa odlikuje visokim sadržajem vitamina B-skupine, posebno vitamina B12 koji se stvara isključivo i životinjskoj stanici. Bogata je mineralima željezom i cinkom, te je izvrsni izvor proteina.

Sastojci:

  • 500 gr pilećih jetrica
  • 2 manja luka
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 krastavca
  • malo zelenog papra
  • 1 peperoncino ili chili praha
  • malo majoneze
  • malo senfa
  • malo konjaka

Priprema:

Na maslinovu ulju i maslacu sparite sitno isjeckani luk. Dodajte nasjeckanu pileću jetricu (pazite da očistite jetricu od žilica).

Pašteta od pilećih jetrica

Dinstajte desetak minuta dodajući malo soli, usitnjeni peperoncino i pet, šest zrna zelenog papra, dok sva tekućina ne ispari.

Ohladite pa štapnim mikserom usitnite smjesu od pilećih dinstanih jetrica, 2 tvrdo kuhana jaja, 2 krastavca, majoneze i senfa, a po želji dodajte i jedan češanj češnjaka i peršina. Možda će pašteta biti pregusta pa je razrijedite sa malo konjaka, a može i žlica vode. Po vrhu pospite sa još kojim zrnom zelenog papra, ugrijte kruh i uživajte.

Pašteta od pilećih jetrica

U slast!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 18.06.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!