Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Konoplja – savršena prirodna superhrana

Image

U posljednjim je desetljećima jedna biljka došla u žižu interesa javnosti zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Istovremeno, zbog različitih načina konzumacije o ovoj biljci i danas postoje brojne predrasude koje je potrebno razjasniti i demantirati postojećim znanstvenim potvrdama. Radi se o konoplji.

Konoplja je uobičajeno ime za biljku Cannabis sativa koja se u povijesti koristila na više načina: kao hrana, lijek, biogorivo, za izradu papira i tekstila, ali i u zloporabi, kao opijat. Upravo zbog psihoaktivnih sastojaka, uzgoj konoplje je 1930. zabranjen, a da bi 1998. godine uzgoj ponovo bio odobren, ali po posebnim propisima. Upravo zbog svojih benefita za zdravlje, konoplju se nazivalo „savršenom prirodnom hranom za ljude“.

Nutritivna vrijednost konopljinog sjemena

U prosjeku 30% težine sjemena konoplje su zdrava i jestiva ulja koja sadrže 80% esencijalnih masnih kiselina kao što su omega-3, omega-6, odnosno gama-linolenske, alfa-linolenske i druge masne kiseline. Uz zdrava ulja, konopljino sjeme ima čak 24% proteina (albumin i edestin) koji se koriste kao dodatak prehrani za sportaše i sve osobe koje hranom ne unose dostatne količine proteina.

 

Osim zdravim mastima i proteinima, konopljino ulje je bogato vlaknima (22%) koji pomažu probavi i imaju niz pozitivnih učinka na zdravlje. Prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa-2, zatvora i bolesti crijeva.

Uz navedeno, konoplja obiluje vitaminima i mineralima (vitamin E, B1, B2, fosfor, kalij, magnezij, kalcij, željezo, natrij, mangan i cink).

U prehrambenoj industriji konopljino ulje je napokon dobilo svoje zasluženo mjesto. Istovremeno, u industriji dodataka prehrani konopljin protein je postao izvrsna zamjena za whey protein, što je posebno dobro prihvaćeno među vegetarijancima koji na ovaj način mogu značajno povećati unos proteina koji doprinose očuvanju i povećanju mišićne mase.

Konopljino ulje - idealno za ljudsku uporabu

Konopljino ulje je idealno za ljudsku prehranu jer sadrži odličan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila. Ulje konoplje je i jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite linolenske i alfa-linolenske kiseline, odnosno gama-linolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA).

Zbog toga sprječava slabljenje metabolizma esencijalnih masnih kiselina i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu što su rezultati genetskih čimbenika, unosa drugih masnoća, starenja i životnih navika.

Velik sadržaj masnih kiselina omega 6 i 3 i relativno visok udio fitosterola koristan je za kardiovaskularni sustav. GLA se pokazala učinkovitom i pri liječenju reumatičnog artritisa i aktivne upale zglobova. GLA i vitamin D u konoplji također su korisni pri sprječavanju i liječenju osteoporoze. Osim toga, proizvodi s mnogo esencijalnih masnih kiselina mogu pomoći pri liječenju oštećenja na koži, upala, gubitka vode iz površinskog sloja, svrabu i slabom/sporom zacjeljivanju rana; GLA je korisna i za atopične ekceme i psorijazu.

Omega 6 koja se nalazi u konopljinom ulju sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija: proizvodnji energije, vitalnosti, mentalnom zdravlju, transferu kisika, stvaranju staničnih opni, oporavku od umor, radu endokrinih žlijezda, održavanju tekućine u organizmu, borbi protiv infekcija, prevenciji alergija i funkcioniranju srčanog mišića.

Konopljino ulje ima intenzivan orašast okus i idealno je za korištenje u salatama. Nije prikladno za prženje jer na visokim temperaturama gubi svoju biološku vrijednost. Osim u salatama, konopljino ulje se može dodati u proteinske obroke (primjerice, u posni sir) kako bi se obrok obogatio zdravim esencijalnim mastima. Također, konopljino ulje je dobro i kao kozmetički preparat – možete ga koristit kao ulje za tijelo jer će koži dati mekoću i elastičnost.

Konopljin protein – vrhunski biljni protein

Protein konoplje je industrijski bioproizvod nastao iz sjemena konoplje iz kojeg je prvo ekstrahirano ulje, a iz ostatka sjemena je daljnjom obradom proizveden protein u prahu.

Za razliku od drugih proteina u prahu, konopljin protein je često obogaćen zdravim mastima i vlaknima, a zbog nedostatka L-lizina ne može je se smatrati "kompletnim proteinom". Istovremeno, ovaj je protein izrazito bogat L-tirozinom i argininom. Konopljin protein sadrži 21 aminokiselinu, od kojih je devet esencijalnih (potrebno ih je unositi hranom jer ih tijelo ne može samo sintetizirati).

Prednost proteina konoplje je njegova probavljivost. Ovaj protein sadrži dvije vrste proteina – albumin i edestin koji spadaju u globularne (biološki aktivne) proteine koji se jednostavno otpuštaju pa su brzo iskoristivi nakon unošenja. Upravo zbog toga, protein konoplje ne izaziva neželjenu nadutost i plinove, što je čest slučaj s proteinima soje i sirutke.

Također, za razliku od soje koja je, prema podacima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) „u 95% slučajeva genetski modificirana“, nema značajnih podataka o GMO konoplji. Kako ističu proizvođači konoplje koja se koristi za izradu ulja i dodataka prehrani „konoplja je jedna od onih biljaka koja vrlo jednostavno raste u organskim uvjetima i zadovoljava najstrože EKO standarde jer za njen rast nisu potrebni ni pesticidi ni druga sredstva koja onemogućavaju oznaku eko proizvodnje“.

Prednost konopljinog proteina jest i BCAA (razgranati lanac aminokiselina) koje posjeduje, a koje po navodima američke Organizacije za hranu i poljoprivredu, pokrivaju 40% ljudskih potreba za aminokiselinama. Naime, upravo BCAA aminokiseline, uz ugljikohidrate, tijelo koristi kao izvore energije za mišiće. 

Prema rezultatima studije objavljene 2008. godine protein konoplje ima pozitivne učinke na jačanje imunološkog sustava i smanjenje osjećaja umora. U studiji iz 2011. godine potvrđeno je da hrana obogaćena proteinima konoplje pozitivno utječu na funkciju bubrega i srčanu hipertrofiju povezanu s oboljenjima bubrega.

Napomena: Premda potječu od iste biljke, Cannabis sative, ni konopljino ulje ni konopljin protein ne sadrže značajne doze THC-a te nemaju toksične karakteristike.

Objavljeno 16.09.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!