VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

7 namirnica s kojima se vrlo lako otrovati (+ jaja)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste se ikada otrovali hranom znate da je to iskustvo koje ne želite ponoviti. Većina trovanja hranom dolazi od bakterija, virusa i parazita koje nalazimo u nekim namirnicama.

Vjerojatno najpoznatije trovanje hranom jest ono jajima koja su zaražena salmonelom. Stoga, kod konzumacije jaja, posebno za toplijih dana, jaja dobro skuhajte ili drugačije termički obradite kako biste smanjili rizik od zaraze.

Donosimo 7 drugih namirnica s kojima se također lako otrovati, a to možda niste ni znali:

1. Kokošja jetrica

Kokošja jetrica su vrhunski izvor željeza i preporučuju se konzumirati svima, a posebno osobama koje pate od anemije. No, svježa jetrica mogu biti izvor trovanja Campylobacter bakterijom. Da bi se izbjeglo trovanje ovom bakterijom jetrica moraju biti dobro pečena ili kuhana, a to ćete prepoznati po njihovoj grudičastoj teksturi.

jetrica

2. Burgeri

Znamo da ne želite vjerovati u ovo, ali burgeri vrlo lako mogu biti izvor zaraze i trovanja. Naime, mljeveno meso može biti zaraženo. Unatoč popularnom vjerovanju da je po boji mesa moguće prepoznati je li meso svježe ili nije, čak i meso izvrsne boje može biti kontaminirano. Izbjegnite trovanje tako da si meso pečete sami i ispečete ga jako dobro.

3. Tuna

Ako se sirova riba ne skladišti pravilno prije kuhanja, možete doživjeti trovanje histaminom, a upravo je tuna čest uzročnik ovakvog trovanja. Zaraženu tunu možete prepoznati po pregorenom ili paprenom okusu. Kako biste izbjegli ovo trovanje, svežu ribu uvijek kupujte na provjerenim mjestima i što prije je pohranite u hladnjak.

4. Lisnato zeleno povrće

Iako svi trovanje hranom prvo povezujemo sa svježom ribom ili mesom, i zeleno lisnato povrće lako može biti kontaminirano. Osim što sadrže bakterije poput E. coli, salata može biti kontaminirana i drugim potencijalnim patogenima, uključujući gnojiva i čak zaraženom vodom. Stoga, uvijek dobro perite svoje lisnato povrće prije konzumacije.

salata

5. Jabučni ocat

Kada se jabuke gnječe u proizvodnji jabučnog octa, bakterije na površini ploda mogu se pomiješati u sok. iako jabučni ocat može biti osvježavajući dodatak salatama, iako treba voditi računa je da tijekom proizvodnje pasterizira kako bi se smanjio rizik od zaraze.

6. Brašno

Mnogi se kod pripreme različitih tijesta odlučuju za ono bez jaja mileći da su time sigurni od zaraze. No, ako je zrno žitarice od koje je brašno proizvedeno kontaminirano bakterijskim parazitima, oni bi lako mogli preživjeti proces mljevenja i završiti u vašem brašnu. Također, prije gnječenja tijesta dobro operite ruke.

7. Crveni grah

Ova mahunarka je puna željeza, vlakana i dobrih ugljikohidrata, ali sadrži i lektin, vrstu proteina koji mogu uzrokovati trovanje hranom. Da biste to izbjegli kuhajte grah oko 30 minuta, jer će visoke temperature uništiti lektin iz crvenog graha.

Objavljeno 17.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!