Za ljubitelje burgera: Fit burger u keto pecivu

Image

Pokažite na jednu osobu koja ne voli burger! Čak i onima u svijetu fitnessa je pravi, domaći burger tiha patnja, iako ga u sklopu fitness prehrane često moramo izbjegavati zbog količine ugljikohidrata u pecivu i masnoće u samom burgeru. No, danas ćemo vam dokazati da to ne mora biti tako! Da, čak i burger smo uspjeli napraviti u zdravijoj, low-carb verziji. :)

Umjesto klasičnog peciva napravili smo popularna “ups peciva” u kojima su gotovo jedini sastojci jaja i sir! Umjesto klasične pljeskavice napravili smo verziju s nemasnom puretinom te mnogo povrća i začina, a kao umak nam je poslužio osvježavajući grčki jogurt s malo pesta. Mi smo jaaako zadovoljni kako je burger ispao, a vjerujemo da ćete biti i vi kada probate. :)

Burger

Sastojci (za 2 osobe):

Za “UPS” pecivo:

  • 3 velika jaja
  • 100 g kremastog (posnog) sira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Sol

Za pljeskavice:

  • 500 g mljevene puretine
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 mlada luka
  • 2 žlice pesto alla genovese umaka
  • 1 žumanjak
  • sol, papar

Za umak:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 žličica svježeg sjeckanog vlasca (ili drugog svježeg začinskog bilja po želji)
  • Sol, papar
  • 1 žličica pesta

Ostalo:

  • Šnitice rajčice i/ili zelena salata po želji

Burger

Priprema:

  1. Prvo ćemo pripremiti pljeskavice. Sitno nasjeckajte češnjak i mladi luk te u većoj zdjeli izmiješajte s mljevenom puretinom, žumanjkom, solju, paprom i pestom, kako bi dobili jednoličnu smjesu. Možete smjesu i “zamijesiti” rukom da sve dobro povežete.
  2. Od dobivene smjese potrebno je vlažnim rukama oblikovati 4-6 debljih pljeskavica te ih lagano spljoštiti rukom i ohladiti ih sat vremena u hladnjaku.
  3. Dok se pljeskavice hlade, napravite “ups peciva”. Pećnicu zagrijte na 180°C, a na protvan stavite papir za pečenje. Razdvojite jaja, bjelanjke u jednu zdjelu i žumanjke u drugu. U jednoj posudi pomiješajte žumanjke i krem sir dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte prašak za pecivo te još jedanput dobro promiješajte. Bjelanjcima dodajte sol i izmiksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  4. Pažljivo dodajte bjelanjke u kremu od žumanjaka i sira pazeći da tijekom miješanja zadržite što više zraka u bjelanjcima.
  5. Potom velikom žlicom vadite smjesu i stavljajte na papir za pečenje. Trebaju biti nalik na peciva. Pecite u ugrijanoj pećnici dok kruščići ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 15-20 minuta. Ohladite. Tijekom hlađenja će se malo spustiti.
  6. Za umak izmiješajte sve sastojke (osim pesta) u zdjelici. Pljeskavice izvadite iz hladnjaka pa ih pecite na jako ugrijanoj grill tavi na malo maslinovog ulja, po oko 5-6 minuta sa svake strane (nakon par minuta smanjite vatru). Pripazite da ih ne prepečete da ne bi ispale suhe.
  7. Složite burgere: na jedno pecivo složite malo umaka, pa šniticu tanko rezane rajčice i/ili malo zelene salate, zatim burger, pa još malo umaka preko kojeg možete po želji staviti i malo pesta, te poklopite drugim ups pecivom. Tako složite i preostale burgere. Želimo vam dobar tek! :)

Objavljeno 04.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!