Čišćenje zaliha - pogledaj SUPER POPUSTE na više od 150 proizvoda!

Isprobao sam 5 fit namaza u potrazi za zamjenom klasičnim čokoladnim namazima

Image

Vjerujem da ne postoji osoba koja nema barem jedan čokoladni namaz koji obožava i uvijek ga ima negdje doma skrivenog od drugih, ali i od sebe (da ne dođemo prečesto u napast zagrabiti žličicom u staklenku). Najveći problem takvih namaza leži u tome što su, bez obzira na to što su ukusni, puni šećera i masti i ako pogledamo nutritivni sastav istih, vidjet ćemo da nisu pretjerano zdravi i korisni našem tijelu.

Meni osobno to ne predstavlja nekakav problem jer ako osjetim potrebu za slatkim najčešće je jedna čajna žličica sasvim dovoljna da zadovoljim okusne pupoljke. Ali isto tako znam da postoje oni kojima vjerojatno ni cijela staklenka ne bi bila dovoljna i često nekontrolirano, bez razmišljanja pojedu više nego što bi htjeli pa kasnije osjećaju grižnju savjesti.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Proteinella - 400 g

Ukusan namaz od lješnjaka i kakaa s dodatkom proteina, koji ne sadrži šećer i palmino ulje.

  • 46,00 kn

U zadnje vrijeme sve se češće mogu pronaći zdravije i kvalitetnije inačice čokoladnih namaza koje imaju smanjeni udio šećera i/ili zasićenih masnih kiselina, a nešto veći postotak proteina u sastavu u odnosu na klasične namaze.

U potrazi za okusom dostojnom, a opet nutritivno kvalitetnom zamjenom mom omiljenom čokoladnom namazu odlučio sam isprobati nekoliko proizvoda čiji je nutritivni sastav kvalitetniji u odnosu na namaze koje sam dosad koristio. Namazi koje sam isprobao jesu:

U nastavku slijedi moj kratki osvrt na svaki od isprobanih namaza.

Bio Namaz od tamne čokolade - 400 g (Dennree)

Iako me na prvu teglica Denreeova Bio namaza od tamne čokolade vizualno skroz odbila jer podsjeća na jeftini eurokrem pun šećera, okus je spasio prvi dojam. Ako ste ljubitelji tamne čokolade i njezina gorkastog okusa, na pravom ste mjestu.

Ovaj je namaz baš za one koji bi uvijek radije odabrali tamnu čokoladu nego klasičnu mliječnu. Dobra je stvar što sam se odlučio na isprobavanje žlicom umjesto mazanja na kruh, jer je, ironično, namaz nemoguće namazati koliko je gust, ali zbog okusa od mene ima visoku ocjenu.

Uz ovaj okus dostupan je i okus lješnjaka.

Moja ocjena: Ocjena 4/5

Čokoladni kikiriki maslac - 320 g (Healthy CO)

HealthyCo na tržište je izbacio proizvod koji će sigurno oduševiti ljubitelje čokolade i kikiriki maslaca. Čokoladni kikiriki maslac odlična je kombinacija kikiriki maslaca, čiji okus prevladava u ovoj kombinaciji, i čokolade koja podiže okus cijelog maslaca na jednu novu razinu.

Mala zamjerka ovom namazu je nešto masniji okus koji ostavlja u ustima, ali to je i za očekivati s obzirom na to da se radi o maslacu, a ne o klasičnom namazu.

Moja ocjena: Ocjena 3,5/5

Proteinella - 200 g (Healthy CO)

Prvo što sam pomislio nakon isprobavanja Proteinelle brenda HealthyCo je da obavezno moram provjeriti postoji li veće pakiranje! Da, toliko je dobra.

S relativno visokih (u odnosu na druge namaze) 12,6 g proteina na 100 g namirnice, kremaste i lako mazive teksture koja se topi u ustima, ova je Proteinella sve što jedan čokoladni namaz treba biti. A s obzirom na to da ne sadrži palmino ulje i dodane šećere definitivno je bolji izbor od klasičnih čokoladnih namaza.

Uz ovaj okus dostupan je i okus bijele čokolade.

Moja ocjena: Ocjena 5/5

Nutlove (čokoladni miks s lješnjakom) - 500 g (All Nutrition)

Ako zamislite da ste u bijelu Linoladu dodali komadiće lješnjaka i hrskavog vafla, dobili ste All Nutritionov Nutlove Crispy Hazelnut. Iako niskog udjela proteina (5%), ovaj namaz osvaja okusom, u kojemu se kombiniraju bijela i mliječna čokolada, a uz to nema dodanih šećera.

Iako se na prvu čini pregust, ostavite li ga na sobnoj temperaturi, dobit ćete fino mazivi namaz. Oprezno ako ga počnete jesti na žlicu - brzo nestaje!

Uz ovaj okus dostupni su i kokos-badem i čokolada-kikiriki.

Moja ocjena: Ocjena 5/5

Proteinella Duo Swirl - 250 g (Bodylab)

Bodylabova Proteinella Duo Swirl kombinacija je bijele i belgijske tamne čokolade s dodanim whey protein izolatom, što je čini najproteinskijim namazom od svih isprobanih, s čak 21,5 g proteina na 100 g namirnice.

Iako se upravo ta činjenica na prvu čini velikim plusom, nakon isprobavanja sam zaključio da joj je okusno to najveći nedostatak. Da, namaz se lako razmazuje za razliku od nekih od prethodnih, ali brašnasta tekstura, pretpostavljam od velikog udjela dodanih proteina, uništava čak i donekle dobar okus.

Uz ovaj okus dostupni su i čokolada i slana karamela.

Moja ocjena: Ocjena 2,5/5

Usporedba nutritivnih vrijednosti namaza

U tablici možete pogledati nutritivnu vrijednost svih namaza koje sam probao:

Kao što možete vidjeti u tablici, nema prevelikih razlika u nutritivnom sastavu namaza kada su u pitanju energetska vrijednost i količina masti, svi sadrže između 500 i 550 kcal i između 35 i 45 g masti na 100 g. Razlike se javljaju kada pogledamo količinu ugljikohidrata (i šećera) i proteina u pojedinom namazu.

Iako je po količini ugljikohidrata većina namaza slična (između 38 i 48 g, osim BodyLabove Proteinelle koja ima samo 26,7 g), razlike u količini šećera su nešto što će većini vjerojatno privući pogled.

Količina proteina isto je tako bitna stavka jer svi osim All Nutritionovog Nutlove imaju veću količinu proteina nego što je uobičajeno za čokoladne namaze. Ovdje ponovno do izražaja dolazi BodyLabova Proteinella koja sadrži čak 21,5 g proteina, ali ni HealthyCoov maslac (16 g) i Proteinella (13,3 g) ne zaostaju puno.

Moj osobni favorit, uzevši u obzir nutritivni sastav, teksturu i okus namaza, svakako je Proteinella - 200 g (HealthyCO), a odmah iza nje nalazi se Nutlove (čokoladni miks s lješnjakom) - 500 g (All Nutrition) koji je mjesto favorita izgubio isključivo zbog nešto slabijeg nutritivnog sastava.

U Fitness.com.hr trgovinama i Fitness.com.hr Webshopu možete pogledati kompletnu ponudu namaza i maslaca.

Objavljeno 17.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!