Nova studija: Čak i male količine šećera štetno djeluju na metabolizam!

Image

Znate li koliko šećera pojedete u danu? Vodite li računa o tome? Osvještavanje o količini šećera koji u danu konzumiramo važno je ne samo radi regulacije tjelesne težine, već i radi niza štetnih utjecaja koje šećer ima na ljudsko zdravlje.

Naime, šećer negativno utječe na niz organa, od jetre do srca, povećava rizik od pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega te bolesti zuba i desni.

Osim toga, nova studija koju su proveli Geidl-Flueck i sur. pokazala je da čak i umjerena konzumacija pojedinih vrsta šećera može štetno utjecati na metabolizam.

sokic

Utjecaj šećera na metabolizam

Ispitanici u ovoj studiji su bili zdravi muškarci u rasponu godina 18-39. Svi su imali BMI ispod 24 čime se željelo osigurati da ispitanici prije početka studije nemaju povišene jetrene lipide. Također, među ispitanicima nisu bile osobe koje vježbaju više od 3 sata tjedno te osobe koje svakodnevno konzumiraju zaslađene napitke.

Iz studije su isključene žene uz objašnjenje da "postoje dokazi o različitim metaboličkim učincima fruktoze na muške i ženske ispitanike."

Studija je kreirana na zanimljiv način: Istraživači su tražili od ispitanika da izbjegavaju pića zaslađena šećerom četiri tjedna. Sudionici su tada počeli piti slatka pića koja sadrže fruktozu, glukozu ili saharozu tri puta dnevno. Svaki ispitanik je popio 80 grama svake vrste šećera dnevno, a kontrolna skupina nije unosila nikakve zaslađene napitke.

Značajan porast razine masti u jetri

Znanstvenici su zatim promatrali kako šećer utječe na ispitanike. Rezultati studije su kako slijedi:

  • Sudionici nisu konzumirali više kalorija nego prije studije.
  • Oni koji su pili napitke koji sadrže fruktozu imali su dvostruko veću masnoću od onih koji su pili napitke koji sadrže glukozu ili onih koji su apstinirali od zaslađenih pića.
  • Saharoza (misli se na stolni šećer) potakla je stvaranje masti nešto više od fruktoze.

Kako autori navode, ovo je istraživanje proučavalo metaboličke učinke svakodnevne konzumacije napitaka bogatih različitim vrstama šećera tijekom nekoliko tjedana kod zdravih muškaraca bez prekomjerne tjelesne težine.

Pića s fruktozom i saharozom (glukoza i fruktoza u kombinaciji) povećala su proizvodnju masti u jetri (lipidi). Ova nakupina masti u jetri može štetiti našem metaboličkom zdravlju.

Radi navedenoga, ali radi i dosad poznatih štetnih utjecaja koje šećeri imaju na ljudsko zdravlje, ograničite unos zaslađenih napitaka, a po mogućnosti ih potpuno izbacite iz jelovnika.

voce

Reference:

Geidl-Flueck B, Hochuli M, Németh Á, Eberl A, Derron N, Köfeler HC, Tappy L, Berneis K, Spinas GA, Gerber PA. Fructose- and sucrose- but not glucose-sweetened beverages promote hepatic de novo lipogenesis: A randomized controlled trial. J Hepatol. 2021 Mar 6:S0168-8278(21)00161-6.

Objavljeno 07.04.2021.

Fitness.com.hr trgovine i webshop

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva potražite u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu i u Fitness.com.hr webshopu. Najveća ponuda rekvizita, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!