Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koristite li pravo ulje za kuhanje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jasno nam je svima, masti su esencijalni nutrijent odgovoran za pravilno funkcioniranje organizma, detaljnije, masti su integralni dio stanične strukture, a ključne su i za proizvodnju hormona, kontrolu mišićnih kontrakcija, imunološku funkciju, zgrušavanje krvi te krvni tlak.

Dodatno, kad govorimo o zdravim prehrambenim navikama, za apsorpciju vitamina A, D, E i K također su potrebne masti.  

Masti su u gotovo svim namirnicama kombinacija masnih kiselina - zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih. Prednost uvijek treba dati nezasićenim mastima. Nezasićene masti su ulja - na biljnoj su bazi i tekuća na sobnoj temperaturi. Ove se vrste masti smatraju boljim prehrambenim izborom zbog pozitivnih učinaka na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Mnogima je izazov odabrati koje je ulje najbolje za kuhanje. Mnogima je želja birati zdravo, ali i napraviti ukusan obrok. Stoga, u nastavku vam donosimo popis preporučenih ulja uz detaljan opis njihovog sastava i optimalne konzumacije.

ulje

Točka vrenja različitih ulja

Kod odabira ulja, važno je znati točku vrenja svakog pojedinog ulja, što je temperatura na kojoj pojedino ulje počinje dimiti i gorjeti. Kad se ovo dogodi, zdrave komponente ulja se razgrađuju i pretvaraju u slobodne radikale koji su iznimno štetni za zdravlje..

Zbog različitih točaka vrenja među uljima, razlika je i u preporukama oko korištenja pojedinih ulja. Općenito, što je viša točka vrenja pojedinog ulja, to je ulje prikladnije za termičke obrade na visokoj temperaturi, poput pečenja.

Rafinirana ili nerafinirana ulja

Ulja korištena za kuhanje su dobivena ekstrakcijom iz biljaka, orašastih plodova i sjemenki. Ekstrakcija može biti napravljena pod tlakom (poznata kao hladno prešanje) ili mehaničkim, termičkim i / ili kemijskim postupcima.

Rafiniranje ulja može promijeniti i okus i točku vrenja. Što je ulje rafiniranije, točka vrenja je viša. Istovremeno, što je ulje manje prerađeno, to će ulje biti više aromatično.

ulje

Vrste ulja

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje – nerafinirano i nepromijenjeno ulje dobiveno iz maslina

  • Nutritivni sastav: Vrlo visok sastav mononezasićenih masti. Uz to, ovo ulje sadrži hidroksitirosol, koji je fitonutrijent koji štiti vaskularno zdravlje.
  • Okus: Intenzivan okus masline, voćni okus i niska razina kiselosti
  • Točka vrenja: Niska (oko 160 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: Koristiti za kuhanje na nižim temperaturama ili za pečenje kao zamjena za maslac. Najbolje u preljevima za salatu ili umacima gdje okus može zauzeti središnje mjesto.

2. Maslinovo ulje – mješavina ekstra djevičanskog maslinovog ulja s rafiniranim maslinovim uljem

  • Nutritivni sastav: Vrlo visok sastav mononezasićenih masti.
  • Okus: umjeren i lagan, puno manje se osjećaju masline
  • Točka vrenja: umjerena (između 200 i 230 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: koristiti za kuhanje na niskim i umjerenim temperaturama, poput sotiranja i stir fryinga.

ulje

3. Ulje uljane repice - rafinirano ulje ekstrahirano iz sjemena žute cvjetnice zvane repica

  • Nutritivni sastav: visok udio i mono- i polinezasićenih masnih kiselina
  • Okus: jako lagan, omogućava okus hrane da dominira
  • Točka vrenja: umjerena (oko 215 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: dobro je koristiti za umjerene temperature poput sotiranja i stir fryinga.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

4. Ulja sjemenki ili orašastih plodova (poput orahovog ili bučinog ulja) – nerafinirano ulje dobiveno ekstrakcijom sjemenke ili orašastog ploda

  • Nutritivni sastav: visok udio polinezasićenih masti. Uz to, i orahovo i bučino ulje imaju visok sadržaj linolenske kiseline koja se pretvara u omega-3 za podršku zdravlju srca.
  • Okus: bogat orašast odnosno okus sjemenki
  • Točka vrenja: jako niska (oko 160 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: ne preporučuje ih se koristiti za kuhanje i termičku obradu. Umjesto toga, idealna su za salate i marinade kojima će dati bogat okus i aromu.

ulje

5. Ulje avokada – rafinirano ulje dobiveno od ploda avokada

  • Nutritivni sastav: visok udio mononezasićenih masnih kiselina
  • Okus: osjetljiv, putrast i lagano orašast okus
  • Točka vrenja: jako visoka (oko 270 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: raznovrsno, može se koristiti za sve vrste termičke obrade, li i za salate i dressinge.

6. Kokosovo ulje – rafinirano ulje dobiveno od kokosovog ploda

  • Nutritivni sastav: visok udio zasićenih masnih kiselina
  • Okus: lagano slatkast okus kokosa
  • Točka vrenja: niska do umjerena (između 175 i 200 stupnjeva Celzijevih)
  • Kuhanje: najčešće ga se koristi za pečenje, ali može biti korišteno i za sotiranje i stir frying.

ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 28.10.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!