Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

6 razloga zašto bučino ulje morate uvrstiti u prehranu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bučino ulje dobiva se ekstraktom iz sjemenke buče i nezaobilazna je namirnica u mnogim jelima. No, osim svojeg izvrsnog okusa, bučino ulje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje i ako dosad niste, svakako ga uključite u svoj jelovnik.

Naime, istraživanja pokazuju da ulje sjemenki bundeve može spriječiti gubitak i potaknuti rast kose, olakšati simptome menopauze, poboljšati zdravlje prostate i srca i liječiti probleme s mjehurom.

Studije su potvrdile da bučino ulje ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje: snižavanje kolesterola, ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH) kod muškaraca, smanjenje vrućina i glavobolje povezanih s hormonima kod žena te oporavak nakon gubitka kose.

bucino ulje

Donosimo vam 6 razloga zašto morate bučino ulje uvrstit u svoj jelovnik:

1. Snižava kolesterol u krvi

Ulje sjemenki bundeve sadrži fitosterole koji su strukturno slični tjelesnom kolesterolu. Fitosteroli se natječu s kolesterolom za apsorpciju u probavnom sustavu, što može blokirati apsorpciju kolesterola i sniziti razinu kolesterola, navode studije.

2. Sprječava opadanje kose

Studija koju su objavili Cho i sur. navodi da kad su muškarci tijekom 24 tjedna uzimali 400 miligrama ulja sjemenki bundeve dnevno (u obliku kapsula) zamijećen je pojačan rast kose. Oni koji su uzimali bučino ulje imali su 40% porast rasta kose, dok muškarci koji su uzimali placebo imali su 10% porast kose.

3. Olakšava simptome menopauze

Studija koju su Gossell-Williams proveli nad 35 žena u menopauzi otkrila je su da su oni koji su uzimali ulje sjemenki bundeve (umjesto ulja pšeničnih klica) imali porast HDL kolesterola, smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka i manje simptoma menopauze kao što su vrućica, glavobolja i bolovi u zglobovima.

bucino ulje

4. Održava zdravlje urinarnog trakta

Znanstvenici su potvrdili povezanost između konzumacije bučinog ulja i poboljšanog zdravlja prostate te olakšanja tegoba u slučaju preaktivnog mjehura.

Bučino ulje je pokazalo pozitivno djelovanje u liječenju benigne hiperplazije prostate (BPH) te u poboljšanju maksimalne brzine mokraćnog protoka. Smatra se da bučino ulje smanjuje prostata specifični antigen (PSA), glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i sjemenu tekućinu, a koji se koristi kao tumorski marker za otkrivanje i praćenje rezultata liječenja raka prostate.

5. Potencijalno pozitivno djelovanje u liječenju metaboličke bolesti

Studija koju su proveli Zhao i sur. proučavala je utjecaj bučinog ulja na metaboličke bolesti kod miševa. Kod miševa koji su bili da prehrani s visokim udjelom masti, bučino ulje se pokazalo učinkovitim u prevenciji i liječenju metaboličkih bolesti. No, kako zasad nema studija na ljudima, prerano je zaključiti da će bučino ulje imati jednake učinke i na ljude po pitanju metaboličkih bolesti.

6. Potencijalno pozitivno djelovanje u regulaciji krvnog tlaka i prevenciji srčanih bolesti

Studije su potvrdile da bučino ulje može imati pozitivno djelovanje na regulaciju krvnoga tlaka i smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. No, i kod ovog djelovanja nedostaje studija na ljudima kako bi se potvrdila i ova učinkovitost.

bucino ulje

Kako bučino ulje uključiti u prehranu?

Bučino ulje se može koristiti u raznim receptima, uključujući preljev za salatu, marinade i druge preljeve. Kada bučinim uljem prelijete sladoled njegov orašasti okus čini ukusnu poslasticu. Savjetujemo da probate sa sladoledom od vanilije i lagano tostiranim bučinim golicama.

Količina bučinog ulja od 2 žličice sadrži 80 kalorija i 9 grama masti. Većina masti u ovom ulju su polinezasićene masti, točnije omega-3 i omega-6 masne kiseline. Istraživanje je pokazalo da ove esencijalne masne kiseline mogu pomoći sniziti LDL (loši) kolesterol i spriječiti kardiovaskularne bolesti.

Također, konzumacijom ovog ulja unijet ćete i malu količinu nezasićenih masti. Nezasićene masti smatraju se dobrim mastima jer mogu pomoći u povećanju razine HDL-a ili "dobrog" kolesterola.

Ukoliko možete, uvijek kupujte bučino ulje od provjerenih proizvođača. Uživajte u njegovoj aromi i gustoći, a tijelo će iskoristiti sve njegove zdravstvene benefite.

buca sjemenke

Reference:

  1. Cho YH, Lee SY, Jeong DW, et al. Effect of pumpkin seed oil on hair growth in men with androgenetic alopecia: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:549721.
  2. Gossell-Williams M, Hyde C, Hunter T, Simms-Stewart D, Fletcher H, McGrowder D & Walters CA. Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study. Climacteric, 2011. 14:5, 558-564
  3. Zhao XJ, Chen YL, Fu B, Zhang W, Liu Z, Zhuo H. Intervention of pumpkin seed oil on metabolic disease revealed by metabonomics and transcript profile. J Sci Food Agric. 2017;97(4):1158–1163.

Objavljeno 08.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!