Vježbaj kod kuće - pogledaj najpopularniju fitness opremu za kućni trening!

Kakaovo drobljeno zrno - savršena grickalica!

Image

Kada vas uhvati želja za slatkim, velika je šansa da ćete zgrabiti nešto za grickanje. Nažalost, većina slatkiša koje nalazimo na tržištu je prepuna šećera i niza drugih nezdravih sastojaka koji štete zdravlju na niz razina, od utjecaja na razinu šećera, povećanog rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti do pretilosti, karijesa i niza drugih zdravstvenih tegoba.

No, u moru nezdravih slatkiša uvijek ćete moći prstom uprti u tamnu čokoladu (onu s više od 75% udjela kakaa) i u njoj utažiti želju za slatkim. Ono što ovu čokoladu čini poželjnom na našem jelovniku je upravo kakao i što je kakaa više, to je čokolada kvalitetnija. Ako želite maksimalno iskoristiti kvalitetu kakaa postoji jednostavno rješenje – kakao u drobljenom zrnu.

Kakao u zrnu je neizmijenjeni kakao izvađen iz ploda, koji je potom pečen. U trgovinama ga je moguće naći u cjelovitom zrnu, drobljenog na komadiće ili u prahu.

kakao zrna

Ako vas uhvati želja za slatkim, upravo su kakao drobljena zrna najpraktičnija za konzumaciju: mogu se lako ponijeti, jedu se kao bilo koja grickalica ili orašasti plod i pravi su izvor nutritivnog bogatstva.

Zdravstvene prednosti konzumacije kakaovog drobljenog zrna

Nutritivna vrijednost kakaovih drobljenih zrna je kako slijedi:

U 100 grama drobljenog kakaovog zrna nalazimo 228 kalorija od čega je: 14g masti, 58 g kolesterola (33 grama dijetalnih vlakana) i 20 g proteina. Od vitamina i minerala kakao je najbogatiji kalijem, natrijem, željezom, magnezijem i kalcijem.

Kalijeva bomba

Kakaova drobljena zrna su bogati izbor kalija, pa ga čine jako dobrim izborom za one koji ne vole banane ili ih iz nekoga razloga izbjegavaju. Kalij je mineral koji značajno doprinosi kardiovaskularnom zdravlju: on snižava krvni tlak te jača srce. Stoga, sa šakom kakaovih drobljenih zrna na dan unijet ćete potrebnu količinu kalija.

kakao

Podrška srčanom zdravlju

Kako je rečeno u prethodnom poglavlju, kalij kojim obiluje kakao doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, no nije to jedini mineral u ovim drobljenim zrnima koji ima taj učinak. Kakaova drobljena zrna su izvrstan izvor flavonoida, spojeva koji djeluju kao antioksidansi te koji smanjuju upalne procese u arterijama, ali i smanjuju negativne učinke slobodnih radikala. Također, flavonoidi pomažu u razrjeđivanju krvi i poboljšanju cirkulacije.

Osim toga u drobljenim zrnima kakaa nalazimo u druge antioksidanse koji potiču pravilno funkcioniranje niza drugih sustava, uz kardiovaskularni. Studije su pokazale da kakao doprinosi smanjenju LDL „lošeg“ kolesterola kojega se smatra odgovornim za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Visok udio magnezija

Mnogi često osjećaju umor iako su dovoljno spavali. Često to može biti pokazatelj sniženih razina magnezija u organizmu. Kakaova drobljena zrna su bogat izvor magnezija i vrlo jednostavan način kako da se nadomjesti manjak ovog minerala.

S porastom razina magnezija osoba osjeća veću razinu energije za svakodnevno funkcioniranje, budnost i bolji fokus. Osim toga, magnezij igra važnu ulogu i u funkcioniranju mozga pa je to dodatan razlog za posegnuti za kakaom.

kakao

Popravlja raspoloženje

Mnogi posežu za čokoladom kada žele popraviti raspoloženje i razveseliti se. Kemijski gledano, unos čokolade pomaže u otpuštanju serotonina, kemijskog spoja odgovornog za dobro raspoloženje. Upravo u kakau se nalaze elementi koji potiču otpuštanje serotonina i popravljaju raspoloženje.

Anandamid je jedan od spojeva koji nalazimo u kakau, a koji je neurotransmiter masnih kiselina koji nazivamo i „molekula sreće i blistavosti“. Unos namirnica koje sadrže anandamid djeluje pozitivno na raspoloženje te pomaže osobama koje se bore protiv depresije i anksioznosti.

Zdravlje kože i pomlađivanje

Polifenoli koje nalazimo u kakaovim drobljenim zrnima su antioksidansi koji, osim što održavaju pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, poboljšavaju svježinu kože i tena i ukupno zdravlje kože. U kakau nalazimo polifenole kao u zelenom čaju, a oni doprinose borbi protiv starenja i podmlađuju.

kakao zrna

Kako konzumirati kakaova drobljena zrna?

Kakao je iznimno jednostavno konzumirati kada ga jedete u drobljenom zrnu. Ponesite ga u vrećici, salveti ili posudici i jedite u vrijeme međuobroka ili kada ogladnite. Puno ga je lakše jesti od drobljene čokolade jer se ne topi i ne prlja.

Budući da se radi o čistom kakau okus je gorkast i nalik orašastim plodovima, a hrskavost ih čini izvrsnim odabirom za posuti po smoothieju, kaši za doručak ili čak i salati.

Kakao drobljena zrna možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 26.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!