Za prste polizati: 3 zdravije slastice s kakao maslacem
Prehrana

Za prste polizati: 3 zdravije slastice s kakao maslacem

Kakao je vrsta tropskog drveta, dio zimzelene porodice koja proizvodi svu svjetsku čokoladu u sirovom obliku, prije dodavanja masti, šećera i ostalih zaslađivača.

Kakao maslac je blijedo žuta tvrda smjesa koja se dobiva prešanjem zrna kakaa. Najčešće se koristi kao sastojak u proizvodima za njegu kože (sapuni, losioni, kreme), i receptima za superhranu, čokolade, kolače, upravo zbog svojeg specifičnog, "čokoladnog" okusa.

Na temperaturama iznad 35 stupnjeva, kakao maslac se pretvara u tekućinu. Izvrstan je izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i vitamina. Kakao ne sadrži šećer, a sadrži proteine, masti, ugljikohidrate, vlakna, željezo, kalcij, magnezij, vitamine B, C i E te mnoge druge hranjive tvari.

Kakao maslac je super za ukusne i zdrave čokoladne poslastice, a možete ga dodati u deserte, sladoled i čokolade. Evo nekoliko prijedloga recepata koji sadrže kakao maslac.

Domaća čokolada

Sastojci:

Postupak:

Na laganu vatru stavimo kakao maslac da se otopi pa dodamo kakao u prahu i agavin sirup pa sve promiješamo. Količinu sladila odredite prema želji za slatkim.

Na veći tanjur ili ovaj, stavite papir za pečenje pa istresite smjesu i pustite da se razlije. Pospite dio s goji bobicama, dio s bademima i dio s kokosovim mrvicama, ili čime god drugim želite. Stavite u hladnjak da se stisne.

Sirove kokos kuglice

Sastojci:

Postupak:

Datulje prelijte s vrelom vodom i pustite oko 45 minuta da omekšaju. Nakon toga, oglulite kožicu, izvadite košticu i datulje ubacite u blender i izmiksate u kremicu. Kakaov maslac i kokosovo ulje istopite na laganoj vatri pa dodate datuljama. Dodate kakao u prahu, mljevene lješnjake i kokos i sve skupa miješate dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. Među dlanovima oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kokosove mrvice i stavite da se hlade.

Sladoled sa spirulinom

Sastojci:

Postupak:

Avokado, otopljeni kakao maslac, bananu, spirulinu, posni sir i whey protein stavite u blender i sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte malo mlijeka ili vode. Smjesu istresite u zdjelicu, pospite kokosom, goji bobicama, orašastim plodovima ili čime god želite pa stavite u duboki led, da se smrzne.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Za sve slatkoljupce: 5 slatkih recepata s kakaom u prahu x 22
    Kakao spada u kategoriju superhrana zbog svojih izvanrednih nutritivnih karakteristika: sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.
  • 5 super smoothie recepata s povrćem! x 84
    Zamislite obrok koji je ukusan, zdrav, nutritivno bogat i - gotov u manje od 5 minuta! Usto, zamislite da taj isti obrok detoksicira vaš organizam, čisti krv i jetru, potiče probavu i alkalizira tijel...
  • Gdje se sve kriju antioksidansi? x 15
    Svaki organizam ima prirodne antioksidante koji sprečavaju oksidaciju stanica i tako ih čuvaju, a dodatak fitokemikalija iz namirnica biljnog podrijetla , tj. antioksidanata iz voća i povrća garantir...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 05.10.2015
Piše:
Zorana Jagodić