VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Naučite djecu na zdravu i ekološki uzgojenu prehranu od najmlađe dobi!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Veliki trend konzumiranja ekološki uzgojene hrane nije novost kada je riječ o dječjoj hrani naročito kada se radi o prvim obrocima kod dohrane beba. Oduvijek su proizvođači kašica za bebe stremili ekološkom uzgoju, odnosno onom iz neonečišćenog okoliša bez tretiranja pesticidima i kemikalijama. Riječ je ipak o najosjetljivijim konzumentima kojima je potrebno posvetiti najviše pozornosti. Zato se mnogi nutricionisti i pedijatri slažu u jednom – katkada je bolje bebi ponuditi kupovne kašice od prehrane iz „kućne“ radinosti koje svoje podrijetlo ne vuku iz masovnog uzgoja i nisu tretirane opasnim kemikalijama kako bi se pospješila proizvodnja.

Djeca i prehrana

Mnogi roditelji zbog tih spoznaja uspijevaju nabaviti organski uzgojenu hranu, špricanu jedino otopinom koprive i još nekih biljaka u borbi protiv nametnika, koja je sve više dobavljiva u manje-više specijaliziranim trgovinama organske prehrane. Ukoliko znamo podrijetlo, odnosno prodavatelja i uzgajatelja, dobro i kvalitetno voće i povrće možemo naći i iz vrtova domaćih seljaka, koji ne pribjegavaju pesticidima, a najbolje bi bilo da se sami malo potrudimo pa uzgojimo nekoliko vrsta povrća i/ili voća kojima ćemo upotpuniti prehranu naših beba.

Pred kojih 20-ak godina još nam nije na kraj pameti bilo da će zdravu, organski uzgojenu hranu biti ovako teško pronaći ili svijest o kemijski tretiranoj hrani nije bila na ovom nivou na kojem je danas. Tako su pesticidi uzrok mnogim alergijama, naročito kod malih beba, koje se kasnije nastavljaju u odrasloj dobi i oslabljenom imunitetu.

Pozornost je dakle, potrebno obratiti na nekoliko segmenata uzgoja biljaka i životinja, koje će biti prva hrana bebama nakon majčina mlijeka:

  1. Uzgoj povrća i voća koje nije tretirano mineralnim gnojivima i insekticidima. Mineralno gnojivo je jeftinije, dostupnije tj. lakše dobavljivo i njegova primjena je lakša. Zato se i koristi u sve više slučajeva uzgoja. Insekticidi čuvaju čitav urod od neugodnih nametnika, a voće i povrće koje vidite na policama trgovina nema jedne točki na sebi, veliko je i sjajno, poput jabuke iz priče o Snjeguljici. Kad su naši najmlađi u pitanju, radije posegnite za onim neuglednim malim jabučicama, punim crnih točkica i reckica od kiše, u kojima je svoj dom već našao poneki crvić, a brale su ih vrijedne ruke bakica koje ih desetljećima prodaju na istom mjestu.
  2. Radi lakšeg uzgoja i veće zarade, u uzgoju masovne proizvodnje, većinom se koriste uvijek ista polja za uzgoj iste kulture što nikako nije u skladu s prirodom. Zemlja se tako ne stigne „odmoriti“ i nakupiti hranjivim tvarima, a nedostatak raznolikosti nasada uvelike smanjuje bogatstvo tla i povećava potrebu za umjetnim gnojivima.
  3. Poštivanje prirodnog ciklusa rasta, dakle poštovanje „voznog reda“ prirode neizmjerno je važno za kvalitetu hrane. Ubrzavanje rasta, preskakanje faza i eksploatacija tla i životinja dovodi samo do veće zarade proizvođača, a narušava zdravlje potrošača.
  4. Meso koje se priređuje za ishranu beba mora biti uzgojeno bez antibiotika, hormona i regulatora rasta, a takvo je najčešće ono koje po posebno niskim cijenama možemo nabaviti u velikim trgovačkim centrima, iz uvoza i masovne proizvodnje.
  5. Prilikom proizvodnje kašica ne smiju se koristiti nikakvi aditivi i konzervansi, boje i arome, hidrogenizirane masti te namirnice koje vuku bilo kakvo genetski modificirano podrijetlo. Neki proizvođači dodaju svojim kašicama sol i šećer, što bi bilo dobro zaobići.

Djeca i prehrana

Ukoliko se odlučite za pripremu jela kod kuće obratite pozornost u kojim trgovinama nabavljate hranu, dakle bitno je da imaju certifikat o prodaji organski proizvedene hrane ili da ste potpuno sigurni da vaš proizvođač ili prodavač s placa, kod kojeg generacijski kupujete mrkvicu, blitvicu itd. ničim ne tretira svoj mali vrt.

Također, od mesa se preporučuje konzumirati kozletina, kunić, janjetina i nešto kasnije meso divljači koje ne potječe iz uzgoja, već je potpuno prirodno othranjeno. Olakšali biste si kada bi mogli nabaviti veće količine mesa i zamrznuti ga u manjim porcijama jer ga je teže nabaviti. Riba se također preporuča, ali one vrste koje ne žive u lukama poput cipala ili ribe iz uzgoja koje se umjetno hrane.

Bebicama je do 6. mjeseca najbolja i najzdravija prehrana isključivo majčino mlijeko. Podrazumijeva se da i majka mora izbjegavati hranu koja sadrži konzervanse, umjetno uzgojenu hranu gmo podrijetla ili onu tretiranu pesticidima.

Objavljeno 28.09.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!