Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Smetaju vas loše voće i povrće u supermarketima? Napravite sami svoj eko vrt!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ponukani željom za što zdravijim izvorima prehrane, odlučili ste se za eko uzgoj, odnosno uzgoj biljaka bez korištenja mineralnih gnojiva i pesticida. Pretpostavimo, za početak, da živite u nekoj ruralnoj sredini u kojoj imate svoju njivu ili poveći vrt, dakle 50 % ostvarenog preduvjeta za bavljenje poljoprivredom i eko uzgojem.

Vrt u ruralnoj sredini

Čak ste u mogućnosti otvoriti svoju firmu za eko-proizvod, koji je vrlo tražen u Hrvatskoj, iako zahtjeva mnogo truda oko rješavanja početne papirologije; možda čak i više, nego što je potrebno utrošiti na stvaranje proizvoda sa vašim imenom. Morate registrirati svoj brand, a prije toga dovesti stručnjaka koji će procijeniti vaše polje (vrt) i uvjeriti se da zadovoljavate sve kriterije za tako zahtjevan posao. Morate iskeširati jednu sitnu svoticu, voditi godišnji dnevnik o rastu vaših biljčica, načinu uzgoja, vrsti pripravaka kojim ih špricate protiv nametnika, točnoj količini proizvedene hrane i broju koji ste prodali, pojeli, podijelili itd. Još uvijek ste jednako zagriženi za ideju? Idemo dalje onda.

Nakon što ste zadovoljili zakonske norme, potrebno zasukati rukave i prionuti proučavanju kultura koje želite posaditi; ovaj dio neće biti kompliciran ako i potječete iz ruralne sredine u kojoj su se vaši preci bavili poljodjelstvom od pamtivijeka pa vam je u malom prstu znanje o periodima sjetve, berbe i inome. Najvažnije je proučiti zakon o pojmu i značenju naziva „eko proizvod“ kako bi zadovoljili sve preduvjete za takav posao, inače vaš proizvod neće biti priznat od strane nadležnih inspekcija i nećete dobiti certifikat za stavljanje u prodaju.

Branje jabuka

Veći izazov uzgoj eko hrane predstavlja gradskoj djeci koja misle da jabuke rastu u supermarketu umjesto na grani, a piletinu nikada nisu vidjeli van rasjeka na policama frižidera. Ili svima koji su trbuhom za kruhom napustili svoje selo i bili prisiljeni zamijeniti domaće neprskane proizvode onima, u najmanju ruku, sumnjivog podrijetla. Imate balkon? Lođu? Zajedničko dvorište sa pristojnim susjedima? Već imate dovoljno za početak.

Ovisno o veličini površine balkona, razmislite koje povrće i voće najbolje može uspjeti. Ovo sam ljeto na jednoj primorskoj terasi uspjela izbrojati preko desetak biljnih vrsta; od jagoda penjačica, preko vinove loze do mandarina i limuna, rajčica, tikvica, lipe, različitih vrsti začina, da ni ne nabrajam one koje se ne jedu.

Grožđe

Loza već godinama raste iz iste vaze, prirodnim gnojivom je dohranjuju, redovito zalijevaju s puno ljubavi i pažnje. Bobice nisu onoliko velike kao što bi bile da rastu iz zemlje, ali za trs uzgojen na terasi u vazi savršene. Rajčice su vrlo zahvalne za uzgoj iz vaza; bitno je samo da su na dovoljno osunčanom terenu, dovoljno zalijevani i pričvršćeni kad narastu. U tu svrhu može poslužiti balkonska ograda ili držak od stare metle. Bitno je da posuda u koju ćete ih posaditi ima barem 20-ak cm dubine i isti toliko promjer. Jagode penjačice rastu tokom cijele godine ako ih dobro čuvate i držite na suncu. Možete posaditi i već navedene začine za jelo, ali i mahune, mandarine, limune i kivi u dovoljno veliku i duboku posudu, od kojeg ćete posebnu korist imati ljeti kada njegovo široko lišće napravi debeli hlad.

U šire plitke posude, možete posijati i blitvu, salatu pa čak i korjenasto povrće kao što su žuta i narančasta mrkva ili baby patuljasta mrkva, samo da je vaza dovoljno duboka kako bi imale mjesta razvijati se. Posavjetujte se što vam najviše ide od povrća i koje se povrće najviše šprica pesticidima da bi uspjelo pa se na iste orijentirajte.

Savršeno bi bilo kada bi pribjegli ideji unajmljivanja neke od neobrađenih gradskih površina, kao što je trend već odavno u svijetu, a odnedavno i kod nas te ih zakupili za malu cijenu, očistili od korova i prekopali prije nego zasadite svoje omiljeno voće i povrće. Ukoliko ne znate, raspitajte se koje je doba godine predviđeno za sadnju koje kulture, nabavite sadnice i krenite na posao. Morate biti svjesni da će vrt zahtijevati mnogo vremena, ljubavi i truda, ali vraćat će vam višestruko prilikom svake berbe.

Obitelj na okupu skupljajući plodove svojeg vrta

Kad i vaši bližnji uvide koliko su mirisniji, zdraviji i boljeg okusa ekološki uzgojeni plodovi iz vašeg vrta, i sami će uskoro krenuti u sličnu avanturu. Svakodnevna briga o plodovima omogućiti će vam priliku za redovitu aktivnost na svježem zraku, u neposrednom dodiru s prirodom; obrađujući zemlju svojim rukama, doživjet ćete je na jedan potpuno nov način, a vaš životni stil biti će zdraviji i sadržajniji.

Objavljeno 15.09.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!