Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Stevia - prirodna zamjena za šećer bez kalorija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

List biljke stevia korišten je stotinama godina kao sredstvo za zaslađivanje kod indijanskih plemena Guarani iz Paragvaja, Bolivije i Brazila.

Stevia

Stevia je biljka iz porodice glavočika. Vrsta Stevia rebaudiana, poznata i kao sweetleaf , sugar leaf ili jednostavno stevia, uzgaja se zbog svojih slatkih listova. Ekstrakcijom iz njenih listova i plodova dobivamo sladilo koje može biti u nekoliko oblika – tekućini, slatkom prahu, šećernim vrećicama i malim tableticama. Prah dobiven ekstrakcijom iz listova je 200 do 300 puta slađi od konzumnog šećera, dok su sami listovi 35 do 45 puta slađi od šećera.

Nema energetsku vrijednost, te ne izaziva inzulinski odgovor, što se iskristaliziralo kao njena najvažnija i najpozitivnija karakteristika. Upravo zbog toga može se savršeno uklopiti u sve redukcijske dijete, te u prehranu oboljelih od dijabetesa tipa II, kao i u prehranu djece jer nije dobra podloga za rast bakterija, te tako štiti zube od karijesa.

Budući da su druga umjetna sladila zabranjena u Japanu, prirodna stevia je veoma omiljena, a Japanci su i najveći uzgajivači te biljne vrste na svijetu. Zanimljivo je da su stevia i steviozidi bili zabranjeni u SAD-u jer su smatrani "adulterantom" tj. svaki proizvod zaslađen steviom smatrao se falsificiranim! Stevia je bila zabranjena i na području EU, ali i to se promijenilo. Zabranjena je u obliku ekstrakta steviozida i kao prehrambeni aditiv. Međutim, može se kupiti kao dodatak prehrani i kao trava (njeni suhi listovi). Također je dozvoljena njena sadnja i uzgoj.

Stevia

2006. godine je WHO (World Health Organization) napravio evaluaciju do tad napravljenih studija i postavio zaključak da steviozidi i rebaudiozid A nemaju nikakvog genotoksičnog niti karcinogenog učinka na čovjeka. Ta ista evaluacija iznijela je još jedan bitan zaključak – steviozid pokazuje farmaceutski učinak kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa II i kod onih koji imaju visok tlak. Farmaceutski učinak jednostavno rečeno znači da pomaže kod poboljšanja stanja takvih bolesnika i to uzimanjem steviol glikozida u količini od 4 mg/kg tjelesne mase.

Nakon mnogih rasprava i istraživanja, iznijete su i pozitivne strane korištenja stevie i njeni mnogobrojni pozitivni učinci:

  • regulator glukoze u krvi (slatki sastojci su glikozidi,a ne ugljikohidrati)
  • koristi se u liječenju pretilosti
  • smanjuje mučninu
  • ublažava žgaravicu
  • potiče probavu
  • pomaže u sniženju krvnog tlaka
  • ubrzava zacjeljivanje rana i ublažava ožiljke
  • utvrđuje se potencijalni pozitivni učinak kod osteoporoze

Lišće stevije je osim steviozidima bogato i mnogim mikronutrijentima poput željeza, kalcija, natrija, kalija, magnezija, fosfora, cinka, flavonoida rutina te vitamina A i C.

Kako mnogi gore navedeni spojevi pokazuju antioksidacijski učinak, ne čudi da i stevia ima antikarcinogeni učinak.

Postoji i druga strana medalje, iako se ona manifestira tek pri konzumaciji vrlo velikih količina stevie. Tu drugu stranu medalje čine mučnina, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje i mišićna slabost.

Zbog svih navedenih svojstava sa prirodnom steviom se ne može mjeriti ni jedno drugo umjetno sladilo.

Koji proizvod kupiti?

Prilikom biranja proizvoda na bazi stevie najbolje je voditi se za praktičnošću. Volite li više tekućine, izaberite stevia proizvode u tekućini. Ako su vam draže tablete, SteSweet tablete će vas oduševiti.

Stevia

Stevia u slatkom prahu omogućit će vam raznoliko korištenje, od usipavanja u tople napitke do kuhanja brojnih slastica.

Objavljeno 02.11.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!