Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Dokumenti: Prije 50 godina industrija šećera platila je da se masti proglase neprijateljem za zdravlje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Šezdesetih godina prošloga stoljeća šećerna industrija platila je znanstvenicima da u svojim radovima smanje isticanje negativnih utjecaja šećera na zdravlje te istaknu negativne utjecaje masti, stoji u nedavno objavljenoj studiji koja analizira povijesne dokumente, a koju potpisuju Kearns i sur.

Kako stoji u radu objavljenom u JAMA Internal Medicine, pronađeni su dokumenti koji potvrđuju da je skupina pod imenom Sugar Research Foundation zatražila da se "opovrgne" zabrinutost zbog moguće uloge šećera u razvoju srčanih bolesti. Nakon toga ova skupna je sponzorirala istraživanje na Harvardu, objavljeno 1967. godine u časopisu New England Journal of Medicine, te u kojem nije navedeno da je financirano od šećerne industrije.

Sporna Harvardova studija je bila osvrt na niz studija i eksperimenata, a u studiji je istaknuto da postoje veliki problemi sa svim studijama koje su uključivale šećer i zaključeno je da je uklanjanje masnoće iz američke prehrane najbolji način za rješavanje kardiovaskularnih bolesti.

Autori novog članka također dodaju kažu da je industrija šećera u posljednjih pet desetljeća pokušavala utjecati na znanstvenu raspravu o relativnim rizicima šećera i masti, stoji u članku objavljenom na portalu NPR.

secer

Savjet: Obratite pozornost tko financira istraživanje

Nakon objave studije koja razotkriva ove dokumente Sugar Association, nasljednica Sugar Research Foundation ističe kako je „teško komentirati nešto što se dogodilo tako davno“.

"Priznajemo da bi Sugar Research Foundation za istraživanje šećera trebala postići veću transparentnost u svim svojim istraživačkim aktivnostima, međutim, kad su dotične studije objavljene, otkrivanja financiranja i standardi transparentnosti nisu bili norma kako je danas", stoji u priopćenju Sugar Association.

"Općenito govoreći, nije samo nesretno, već je i štetno što se istraživanje koje financira industrija šećera označeno kao loše", nastavlja se u izjavi. "Ono što često nedostaje u dijalogu jest da su istraživanja koja financira industrija bila informativna u rješavanju ključnih pitanja."

Stoga, ubuduće, kod čitanja i proučavanja studija, svakako obratite pozornost tko ih je financirao te to uzmite u obzir kod prihvaćanja njihovih rezultata.

krafne

Reference:

  1. Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680–1685.
  2. 50 Years Ago, Sugar Industry Quietly Paid Scientists To Point Blame At Fat. Dostupno na: NPR. Pristupljeno 2. prosinca 2019.

Objavljeno 03.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!