Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

8 znanstveno potvrđenih savjeta kako djecu naučiti da jedu zdravo

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi roditelji žele najbolje svojoj djeci. Neki misle da im to čine tako što im svaki dan dozvole da pojedu čokoladu, dok drugi to čine tako da djeci za doručak serviraju zobene pahuljice i ograničavaju im unos jednostavnih šećera. Prvi će kao pojašnjenje svojeg ponašanja naglasiti da „djeca potroše sve što pojedu“, a drugima je misao vodilja usađivanje zdravih prehrambenih navika kod djece.

No, kada znamo podatak koji je nedavno objavila britanska agencija Public Health England (PHE), da prosječno 10-godišnje dijete, do svoje navršene desete godine, pojede količinu šećera koja je zdravstveno dopuštena za osobu od 18 godina, jasno je da bi svaki roditelj trebao razmisliti o prehrambenim navikama koje stvara kod svoje djece.

Naime, kao što djecu učimo lijepom ponašanju, osobnoj higijeni, pristojnosti i sl. trebamo ih učiti i zdravim prehrambenim navikama jer je to dugoročno ulaganje u njihovu budućnost i zdravlje.

Djeca i prehrana

Što znanost kaže o tome?

Donosimo vam 8 savjeta kako kod djece usaditi zdrave prehrambene navike, a koji su poduprti znanstvenim istraživanjima.

1. Nemojte djecu tjerati da jedu zdravo

Ovo je prva i najčešća pogreška koju roditelji rade. Kada kod djece žele stvoriti zdrave prehrambene navike, oni ih pokušavaju provoditi na silu: „Moraš jesti povrće!“, rečenica je koju smo svi čuli i koja je puno češće završila u suzama, nego srećom zbog špinata na tanjuru. Ovakav pristup dugoročno stvara negativne asocijacije uz zdrave prehrambene izbore.

Djeca jako pozitivno reagiraju na mogućnost izbora, pa je primjerenije djeci dati izbor, ali ih usmjeriti da odaberu zdraviju namirnicu.  

2. Budite im uzor

Umjesto prethodno navedenog pritiska na djecu da jedu povrće koje ste im stavili na tanjur, djeci budite primjer. Ne možete od djece očekivati da jedu špinat, ako vi na tanjuru imate pečene krumpiriće. Naime, vi ste djeci uzor i ako od vas nauče da svakodnevno treba jesti neko zeleno povrće, to će i sami činiti.

Galloway i sur. su potvrdili da djeca roditelja koji redovno jedu svježe voće i povrće, imaju značajno veću šansu da i sama steknu te prehrambene navike, on djece onih roditelja koji se ni sami ne mogu pohvaliti pravilnom prehranom.

Djeca i prehrana

3. Nemojte djecu nagrađivati jer jedu zdravo

Jednako kao i stvaranje pritiska, i nagrađivanje potkopava unutarnju motivaciju kod djece. To se u psihologiji naziva efektom prekomjernosti: Čak i ako je dijete motivirano da učini nešto, pružajući mu vanjsku nagradu, kao što su novac ili slatkiši, za dovršenje zadatka, tjera ga da misli da je nagrada razlog zašto je to učinilo.

Stoga, ako dijete nagradite slatkišem nakon što je pojelo povrće, ono što će ono naučiti jest da je jedini razlog da pojede to povrće, činjenica da će nakon toga dobiti slatkiš, čak i ako mu je povrće prije bilo drago. Ovim činom, vrijednost slatkiša raste, a povrća opada u djetetovoj glavi.

Štoviše, ukoliko dijeta jede iz krivih razloga, to može dugoročno potkopati njihovu sposobnost da reguliraju unos hrane na temelju apetita i time mogu potaknuti prejedanje i razvijanje pretilosti. Zato, ne nagrađujte svoju djecu jer jedu zdravu hranu već ih naučite prirodnim nagradama koje dobiju od zdrave hrane: užitku, sitosti i dobrom zdravlju.

4. Omogućite djeci da sami uzgoje svoju biljku

Svoj vrt ili barem nekoliko biljaka na balkonu kod djece će razviti pozitivan osjećaj prema zdravim namirnicama, a i olakšat će stjecanje zdravih navika. Studija koju su proveli Nederkoorn i sur. pokazala je da čak i fizičko dodirivanje i promatranje povrća koje raste u vrtu ili na balkonu pomaže u stjecanju interesa od strane djece za povrće kao namirnicu.

Dijete uzgaja biljku

5. Neka im zdrava hrana bude lako dostupna

Kad pripremate obroke često vam je početni korak otvaranje hladnjaka i ladica s hranom i potraga za inspiracijom. U tom trenutku, bitno je da pred sobom imate zdrav izbor namirnica. Naime, prema namirnicama koje imamu dostupne, mi kreiramo „unutarnji meni“ i raspored obroka koje ćemo jesti.

Stoga, djetetu ponudite hladnjak pun zdravih namirnica da odatle odabere svoj meni. Studija koju su proveli Rasmussen i sur. potvrdila da je djeca koja su izloženija voću i povrću kod kuće češće ističu ljubav prema tim namirnicama od one djece kojoj se te namirnice ne nude kod kuće.

6. Naučite kuhati

Odrasli ljudi jedu hranu koja im ima dobar okus, a djeca ni u ovome nisu drugačija od odraslih. Stoga, ako djetetu date kuhanu brokulu, a na ulici mu se nude krafne i kroasani, jasno je da mu brokula neće razviti najdraže asocijacije. No, brokula može biti napravljena i tako da bude ukusna. No, za to se trebate malo potruditi, zar ne?

Stoga, ako dosad niste kuhali, sad bi bilo dobro da počnete. U našoj rubrici recepti pronaći ćete stotine zdravih i jednostavnih recepata koji će vam pomoći da jedete zdravije i svojoj djeci priuštite zdrave obroke pripremljene na zanimljiv način.

Dijete pomaže u kuhinji

7. Pozovite djecu da kuhaju s vama

Djeca uče oponašajući starije, pa kad vi kuhate, pozovite svoju djecu da vam se pridruže i kuhanje i pripremu obroka učinite aktivnošću u kojoj će sudjelovati cijela obitelj. Studije su pokazale da djeca koja znaju i kuhaju uz svoje roditelje češće iskazuju želju probati neke nove namirnice te lakše povećavaju udio zdravih namirnica u svojem jelovniku od djece koju hrana jednostavno dočeka gotova na stolu.

8. Spremite im zdrave obroke u atraktivna pakiranja

Ako ste ikada obratili pozornost na pakiranja u kojima se skriva junk food onda ste zamijetili koliko je ideja, boja i veselja uloženo u njihovo osmišljavanje. Naravno, radi se o pametnoj marketinškoj taktici kojom se povećava profit. Psihologija je u ovom slučaju jednostavna: ako djetetu ponudite obrok u jednoličnoj posudi, bez boje ili u kutijici sa slikom njihovog omiljenog superjunaka, jasno je što će dijete odabrati.

Stoga, učinite isto s obrokom koji ćete spremiti djetetu za ponijeti u školu: spakirajte ga u šarenu salvetu, pa u najveseliju kutiju s poznatim mu likovima iz najdražeg animiranog filma. Stoga, budite kreativni i učinite obrok koji želite da dijete pojede, veselim i primamljivim.

Na kraju:

Ukoliko želite zdravo dijete, morate biti zdrav roditelj. Ukoliko želite da dijete ima dobre prehrambene navike, morate krenuti od sebe i djetetu dati primjer. Što ćete danas jesti i što ćete pripremiti svome djetetu?

Dijete i posudica malina

Reference:

  1. Galloway, AT. i sur. Parental Pressure, Dietary Patterns, and Weight Status among Girls Who Are “Picky Eaters”. J Am Diet Assoc. 2005. 105(4). str. 541–548.
  2. Nederkoorn, C. i sur. Taste the feeling or feel the tasting: Tactile exposure to food texture promotes food acceptance. Appetite. Volume 120. 2018. str. 297-301.
  3. Rasmussen, M. i sur. Determinants of fruit and vegetable consumption among children and adolescents: a review of the literature. Part I: Quantitative studies. Int J Behav Nutr Phys Act. 2006 Aug 11;3:22.
  4. Tang, SH. Hall, VC. The overjustification effect: A meta-analysis. Applied Cognitive Psychology. Volume 9, Issue 5. 1995. str. 365-404

Objavljeno 07.11.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!